Salut

_

Salut obre convocatòria de vacunació al grup de joves d'entre 16 i 29 anys

query_builder   30 juny 2021 14:34

event_note Nota de premsa

Salut obre convocatòria de vacunació al grup de joves d'entre 16 i 29 anys

  • El conseller Argimon alerta de la situació epidemiològica actual: “És molt preocupant i demanem més responsabilitat a tothom”.
  • A partir d’avui s’escurça l’interval entre dosis de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per administrar-la al voltant de la vuitena setmana
  • Es fa una crida a que el grup de 40 a 49 anys completi la pauta de vacunació, perquè també està en risc i té una taxa de cobertura millorable
Cabezas i Argimon, en roda de premsa aquest migdia

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha avançat avui que dimarts vinent, de forma generalitzada, es començarà a vacunar arreu de Catalunya el grup de joves nascuts entre els anys 1992 i 2005. D’aquesta manera, amb l’inici de la immunització d’aquestes persones d’entre 16 i 29 anys, que poden demanar cita des d’avui mateix, Salut conclou l’obertura de totes les franges d’edat cridades a vacunar-se contra la COVID-19, després que les nascudes entre el 1987 i el 1991 ho puguin fer des d’aquesta setmana i les nascudes entre 1982 i 1986 ho poguessin fer des de la setmana passada. De fet, la oferta generalitzada de cites serà a partir de dimarts, però és possible que, avui mateix, alguns joves d'entre 16 i 29 anys ja es vacunin si persones d'altres edats superiors cancel·len les seves cites. 

Argimon, però, ha començat la roda de premsa setmanal de seguiment de la vacunació a Catalunya -acompanyat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas- alertant de la situació epidemiològica “molt preocupant” actual, amb incidències molt elevades, especialment en menors de 50 anys. “La tendència està agafant una forma d’onada: ahir vam tenir més casos que dilluns i avui tindrem  més que demà. No està afectant als hospitals ni s’està traduint en més malalties greus o ingressos a UCI, però sí està afectant a tota l’activitat de l’atenció primària i això repercuteix sobre la vacunació”, ha lamentat Argimon abans de donar més detalls d’aquest impacte.

Per exemple, que ahir s’hagin estimat més de 5.000 casos positius, com dilluns, o que es detectessin 2.000 casos amb TAR en persones simptomàtiques, una xifra 10 vegades superior a fa fues setmanes. “Ahir vam fer 20.000 atencions COVID. Qui atén als centres de primària són persones que també vacunen, que en molts casos doblen... Cal comprendre que, o vacunem o diagnostiquem, però tot no podrà ser”, ha advertit.

Per tot plegat, el conseller ha demanat “un esforç més, responsabilitat i autoregulació”. “No vull estigmatitzar el jovent, que prou ha patit i pateix la pandèmia. Tothom està tenint una conducta més que responsable, però ara cal vacunar i vacunar més, mantenir la política de ‘vacuna que arriba, vacuna que va al braç’,” ha dit el màxim responsable de Salut abans d’emfatitzar que “les vacunes funcionen”, com ho demostra el fet que la immensa majoria de persones que ara ingressen no estan vacunades. De fet, Argimon ha volgut llençar una crida a aquelles persones d’entre 40 i 49 anys que, tot i poder-ho fer, encara no s’han vacunat o no han completat la pauta, perquè són un col·lectiu que també corre un risc i perquè la seva taxa de cobertura té encara força marge de millora.

Precisament pel que fa a l’efectivitat de les vacunes davant la variant Delta, la secretària de Salut Pública ha reiterat la importància de completar les pautes de vacunació, en tant que l’efectivitat de la vacuna contra aquesta variant s’enfila fins al 80% quan s’injecta la segona dosi. En aquest sentit, Cabezas ha vaticinat que, probablement, aquesta variant ja serà la majoritària la setmana vinent.

 

No caldrà quarantena si s’està completament vacunat
Un altre dels anuncis rellevants avançats és el fet que, a partir d’avui, s’escurça l’interval entre dosis de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per administrar-la al voltant de la vuitena setmana.

En segon lloc, Carmen Cabezas també ha detallat alguna de les novetats de l’actualització del Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Per exemple, s’inclou els símptomes semblants al refredat comú (rinorrea, esternuts, congestió nasal, mal de cap) com a possible símptoma orientatiu de variant Delta, i se suprimeix la quarantena per a persones correctament vacunades. També es recomana la vacunació en persones embarassades, però en canvi no s’aconsella la realització de tests serològics pel diagnòstic ni per després de la  vacunació.

En tercer lloc, tant Argimon com Cabezas han anunciat que a partir de la propera setmana es desplegaran equips i dispositius mòbils motoritzats per incrementar la vacunació de forma comunitària, gràcies als autobusos del Banc de Sang i Teixits –que vacunaran sense cita prèvia- i als vehicles facilitats per la companyia automobilística SEAT. A més, en aquesta línia de fomentar al màxim aquest procés d’immunització, es promocionaran noves iniciatives que facilitin l’accessibilitat, com ara que els CAP implementin espais i horaris de vacunació sense cita prèvia i que s'organitzin per fomentar el màxim la vacunació de les persones que acudeixin al CAP i encara no estiguin vacunades o els falti la segona dosi.

Pel que fa al pla de vacunació, entre dilluns i demà passat hauran arribat a Catalunya prop d’1 milió de vacunes. La setmana passada es va registrar un nou rècord, posant-ne prop de 600.000, i aquesta se segueix el ritme d’administrar 100.000 diàries. “Les vacunes són efectives i és clau tenir les dues dosis; les dues principals vacunes ajuden, de similar manera, a prevenir infeccions, hospitalitzacions i mortalitat”, ha reblat la màxima responsable de Salut Pública abans d’actualitzar la xifra de certificats COVID digital de la UE emesos: fins ahir (inclòs), són 1.044.384, la gran majoria de vacunació.

 

Actualització sobre brots de COVID en estudiants post viatges de final de curs
L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona continuen estudiant els brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2. En total s’han identificat 238 casos positius, 70 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 117 a la Regió sanitària Catalunya Central, 15 a la Regió Sanitària Girona i 36 casos positius a altres territoris.  Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 542, dels quals 204 són a Barcelona ciutat, 220 a la Regió Sanitària Catalunya Central, 44 a Girona i 74 a altres territoris.

Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, hi ha un total de 311 joves diagnosticats de SARS-CoV-2 des de l’11 de juny de 2021. D’aquests 311 casos positius, 102 corresponen a Barcelona ciutat, 51 al Vallès Oriental i Occidental, 64 al Barcelonès nord i Maresme, 68 a Girona, 10 a Barcelona Sud, 10 a Tarragona i 6 a Lleida. S’han confirmat un total de 2.831 contactes estrets durant el viatge a Menorca, dels 311 casos confirmats.

Sobre el brot relacionat amb viatges a Tenerife hi ha 38 casos positius i 317 contactes estrets.

El nombre total de casos i de contactes estrets relacionats posa de manifest l’elevada activitat de seguiment i investigació que han assumit aquests dies els serveis de vigilància. De fet, durant el dia d’ahir es van fer 5.860 primeres trucades a nous contactes detectats (en aquestes converses es recomana l’aïllament, s’hi programa la prova de detecció de la COVID i, si cal, es gestiona la baixa laboral). En total, se'n n’han realitzat 12.164 comptant les primeres trucades i les de seguiment. També s'han programat 2.160 proves. En aquestes trucades el nombre de baixes laborals ha incrementat, se n’han donades un total de 590.

Vídeo roda de premsa:

https://zoom.us/rec/share/fy4ZaFY7CSvzpc9XM56P5mNXFpqp9cPxNFSpJ91p56YXP3JX9P4VFhnuc9fZHtSz.QYlWBybV8wei_fA3 Codi d’accés: A6fqXpK$

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 2251

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia