La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha comparegut aquest dimecres davant la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació del Parlament de Catalunya per donar a conèixer als diputats i diputades els eixos de treball que regiran el Departament que encapçala en l’actual legislatura.
La consellera Alsina i el secretari general Lluís Baulenas, durant la compareixença al Parlament.
La consellera Alsina i el secretari general Lluís Baulenas, durant la compareixença al Parlament.

Alsina ha defensat que l’acció exterior és “una acció completament legítima” i que “forma part de l’estricta normalitat democràtica d’un país”. En aquest sentit, la consellera ha recalcat que “la Generalitat de Catalunya continuarà fent acció exterior pel benefici de tota la ciutadania”, al contrari del que, segons la consellera, pretén el Tribunal de Comptes amb la seva causa contra una quarantena d’excàrrecs del Govern, a qui la consellera ha traslladat el seu suport. El tribunal els demana 5,4 milions per les despeses de l’acció exterior catalana entre el 2011 i el 2017. “Contra tot això, des del Departament continuarem treballant de manera discreta però decidida per situar en el seu màxim l’acció exterior de la Generalitat”, ha subratllat.

Davant del complex context mundial de la pandèmia de la COVID-19, que ha provocat una greu emergència social i una profunda crisi econòmica, la consellera Alsina ha advocat perquè la Generalitat sigui “catalitzadora del canvi” i ha recordat que, per fer-ho, “és imprescindible que ens obrim al món i que hi siguem”, convençuda que la presència internacional de Catalunya és “una necessitat irrenunciable”. Per això, Alsina ha receptat “més multilateralisme i més descentralització”, conjuntament amb una governança col·laborativa, ingredients que han demostrat ser “indispensables” per a la gestió de la pandèmia.

Govern obert, un concepte més homologable a escala internacional

En la seva intervenció a la cambra catalana, la consellera Alsina ha fet un repàs a la reestructuració interna del Departament i ha defensat el canvi de nom, que passa incloure el concepte de govern obert, “més homologable a escala internacional” i que inclou la transparència, les dades obertes, la governança col·laborativa i el rendiment de comptes, entre d’altres.

Precisament en aquesta matèria, i en l’àmbit de la Secretaria de Govern Obert, Alsina considera essencial “posicionar el portal i els serveis de dades obertes al Departament com a Dades Obertes de Catalunya”, no només de la Generalitat. “En comptes de portar els ciutadans a les dades, cal portar les dades als ciutadans”, ha afirmat. Encara en aquest àmbit, i per ajudar a reactivar el país i fomentar la innovació, “hem d’esdevenir el catalitzador de la governança col·laborativa, una col·laboració que és vector d’innovació i de valor públic”, ha expressat Alsina davant dels diputats i diputades.

Una acció exterior de país

Pel que fa a l’acció exterior, la consellera Alsina ha defensat que el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert “liderarà la projecció internacional catalana”, que ha definit com una “política imprescindible de país” que cal dissenyar perquè sigui “sòlida i duradora”. Però no és una política només del Departament que encapçala: Alsina ha remarcat que la conselleria pretén ser “el pal de paller” de l’acció exterior del conjunt del Govern, tal com va encarregar el president Pere Aragonès.

De fet, la consellera ha posat exemples d’aquesta col·laboració transversal entre departaments, com ara la feina que s’està fent amb el Departament d’Universitats i Recerca per desenvolupar una xarxa de recuperació del talent català que s’ha vist obligat a marxar a l’estranger, o amb el Departament de Salut per impulsar una campanya per a la vacunació dels catalans que viuen a l’estranger i no han pogut ser vacunats. També hi ha treball conjunt amb el Departament d’Economia i Hisenda i amb el d’Empresa i Treball, amb Acció, per a la internacionalització de l’economia catalana. “Volem oferir serveis d’un alt valor afegit als altres departaments per incrementar l’efectivitat del conjunt de l’acció exterior”, ha insistit la consellera. Aquesta voluntat de col·laboració, però, traspassa les fronteres del Govern i també arriba al món local, per tal que “cap ajuntament que vulgui projectar-se internacionalment deixi de fer-ho”, segons Alsina.

La consellera Victòria Alsina ha assenyalat els conceptes de “presència, influència i compromís” com les grans prioritats del Departament i ha posat com a exemple aglutinador dels tres eixos la recent aportació del Govern a la iniciativa COVAX per a una distribució mundial justa i equitativa de les vacunes contra la COVID-19. Com reflecteix aquest projecte, Catalunya té la voluntat de “participar en els grans reptes globals de manera activa i no com una mera observadora”, ha afirmat Alsina.

En aquesta acció exterior de país, també té un rol clau la cooperació al desenvolupament. En aquest àmbit, la consellera ha traslladat a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació el seu compromís a estudiar com assolir el 0,7% del pressupost dedicat a l’ajut oficial al desenvolupament. Alsina s’ha compromès a col·laborar amb totes les entitats del sector i ha identificat com a punts de partida d’aquest diàleg documents com ara el del grup de treball del model de cooperació, les recomanacions per a l’estratègia d’educació per al desenvolupament i les 50 propostes per la justícia global de Lafede.cat. També ha identificat com a clau la cohesió territorial de la cooperació al desenvolupament.

El vot exterior, una prioritat

La reestructuració interna del Departament dona més importància als catalans i catalanes a l’estranger amb la creació de la Direcció General de la Catalunya Exterior per respondre a la voluntat que aquest col·lectiu sigui tingut en compte a l’hora de dissenyar i desenvolupar les diferents polítiques sectorials del Govern. Amb aquest esperit, Alsina ha anunciat la propera creació del Consell de la Catalunya Exterior, que esdevindrà un espai d’interlocució i relació entre les entitats de la comunitat catalana a l’estranger i el Govern. Una de les principals prioritats d’aquesta Direcció General serà “posar remei a la discriminació que pateix la diàspora catalana a l’hora d’exercir el seu dret a vot”, ha informat la consellera al Parlament, on també ha afirmat que això passa per avançar en “la tramitació del vot electrònic com a solució definitiva al greuge històric del vot pregat”.

Una altra direcció general de nova creació és la de Representació Institucional del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, que respon a la voluntat de cercar més coordinació entre les delegacions i més cohesió d’aquestes oficines amb les polítiques sectorials del Govern. Alsina ha recordat la “ingent tasca” que van fer les delegacions durant la primera etapa de la pandèmia de la COVID-19, durant la qual van atendre unes 3.000 consultes relatives a situacions d'emergència i restriccions de mobilitat internacional.

Pel que fa a la Direcció General de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Alsina ha informat als diputats i diputades que s’encarregarà d’identificar iniciatives, projectes i bones pràctiques a l’estranger que puguin ser d’interès per a Catalunya. També pretén ser “un punt de trobada”, segons ha descrit la consellera, amb les entitats i actors de la societat civil que tenen una incidència rellevant en l’acció exterior i, també, fomentar la formació especialitzada del personal del Departament per millorar la seva capacitat d’incidència en l’acció exterior.

Recupereu aquí la compareixença completa de la consellera al Parlament.