El director general de Comerç, Jordi Torrades, curadors i artesans en la inauguració de la Biennal
El director general de Comerç, Jordi Torrades, curadors i artesans en la inauguració de la Biennal
  • El director general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Jordi Torrades, ha presentat avui la iniciativa que s’emmarca en el pla d’internacionalització d’Artesania Catalunya i que vol “impulsar la internacionalització de l’art i l’artesania de Catalunya i el seu prestigi i reconeixement”
  • Aquesta primera edició de la Biennal està dedicada a la creació artesana i artística contemporània i consta de l’exposició Visions of Catalonia. Crafting Art, una selecció de les obres de 31 artesans i artistes catalans, que es podrà visitar fins el 19 de setembre al Centre d’Artesania Catalunya i que es preveu que faci una itinerància internacional el 2022. Avui també s’ha posat en marxa la pàgina web de la Biennal (http://visionsofcatalonia.com) i s’ha presentat el catàleg de l’exposició, que han de ser la finestra digital i física per obrir el sector a mercats internacionals

El director general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Jordi Torrades, acompanyat de la curadora i presidenta de l’Associació de Galeries d'Art de Catalunya (GAC), Mónica Ramon, ha presentat avui la I Biennal d’Artesania Catalana, iniciativa que compta amb la col·laboració del GAC i que té per objectiu posicionar i exportar el talent dels artesans i artistes de Catalunya al món, i potenciar la seva comercialització a nivell internacional.

Aquesta primera edició de la Biennal està dedicada a la creació artesana i artística contemporània i consta de  l’exposició Visions of Catalonia. Crafting Art, una selecció de les obres de 31 artesans i artistes catalans, que es podrà visitar fins el 19 de setembre al Centre d’Artesania Catalunya (Banys Nous,11) i  que es preveu que faci una itinerància internacional el 2022. Avui també s’ha posat en marxa la pàgina web de la Biennal ( http://visionsofcatalonia.com ) i s’ha presentat el catàleg de l’exposició que han de ser la finestra digital i física per obrir el sector a mercats internacionals.

Inauguració de la I Biennal d'Artesania Catalana / Peça de Stella Rahola
Inauguració de la I Biennal d'Artesania Catalana/ Peça de Stella Rahola

En el marc de la presentació, el director Jordi Torrades ha assenyalat que aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’internacionalització d’Artesania Catalunya del CCAM, que té per objectiu “impulsar el prestigi i reconeixement internacional ”. Una actuació, “que se suma a d’altres accions per promoure la presència i reconeixement dels artesans a l’exterior”, ha explicat el director general de Comerç i del CCAM, i ha remarcat que tot els esforços del Govern van dirigits en una direcció “la reactivació econòmica de les nostres empreses, del sector artesanal, dels nostres creadors”. Torrades ha volgut destacar que a través d’accions com la Biennal “treballem per tenir un sector artesà cada vegada més fort, més visible i reconegut a Catalunya i al món”.

Així mateix, també ha explicat que en aquest primer any de la Biennal “s’impulsaran accions de comunicació a nivell de Catalunya i també a l’estat espanyol, així  com actuacions orientades a establir contactes comercials a nivell internacional per portar l’exposició a diferents ciutats europees el 2022,”. En aquest sentit, Torrades ha remarcat que “tampoc descartem altres mercats més llunyans però molt interessants com Àsia o Amèrica, on l’artesania catalana gaudeix d’un gran prestigi”.

El director general de Comerç i del CCAM també ha volgut destacar la importància de comptar amb el suport i la col·laboració de l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya, entitat clau “per posicionar la Biennal, els artesans i els creadors al mercat artístic internacional.

En el marc del pla d’Internacionalització, l’àrea d’Artesania del CCAM organitza i col·labora en activitats de caire internacional, generant sinergies amb altres països i entitats internacionals, intercanviant coneixement i promovent relacions internacionals per crear oportunitats per l’artesania catalana arreu del món. Actualment el CCAM és membre del World Craft Council – Europe i membre de la Michelangelo Foundation. Ha participat també en el projecte Interreg Europeu Craft Code, amb l’edició de 3 guies de bones pràctiques per al sector artesanal. Ha portat l’exposició Neomàteria a Korea del Sud, ha impulsat la Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania, que enguany arribarà a la seva tercera edició i actualment treballa per estar present en l’esdeveniment per excel·lència de l’artesania a nivell internacional, Homo Faber, que se celebrarà a Venècia durant el 2022.

Peça de Rosa Cortiella
Peça de Rosa Cortiella

I BIENNAL D’ARTESANIA CATALANA

Aquesta primera edició la Biennal està dedicada a la vessant de l’art. L’objectiu és difondre les noves expressions de l’art i l'artesania contemporània de creadors locals, divulgant i reconeixent la tècnica i procés artesà de l’ús dels materials per part dels creadors i el concepte darrere de la seva obra i creació. Està previst que les properes edicions es centrin en el paper de l’artesania des d’altres vessants com ara disseny o els materials.

Els elements de la biennal són l’exposició Visions of Catalonia. Crafting Art, un catàleg i una web que recull els artistes i artesans amb les seves obres més recents.

La web http://visionsofcatalonia.com s’ha creat com a eina de difusió a nivell local i internacional. Conté un directori de creadors que s’anirà ampliant i una secció de notícies. Els continguts i la documentació queden de manera permanent al web un cop acabi cada una de les edicions de la Biennal.

El catàleg d’aquesta edició, en tres idiomes, es pot descarregar aquí

Peça de Carla Mañosas
Peça de Carla Mañosas

L’EXPOSICIÓ: VISIONS OF CATALONIA.CRAFTING ART

L’exposició consta de peces de 31 creadors que desenvolupen el seu treball a Catalunya, aquestes peces estan fetes amb tècniques artesanes, que van des del paper al metall, passant per la ceràmica, la fusta o el tèxtil per posar alguns exemples. Els creadors en algun moment o en tota la seva producció han necessitat alguna de les diverses tècniques artesanals i mostren en les obres el domini de l’ofici.

En paraules dels comissaris, Rubén Torres i Mónica Ramon ”les obres triades es troben en el punt entremig on conflueixen l’art, el disseny i l’artesania. El procés de cada obra és molt innat i ajuda els artistes a fer creacions que, sense un domini d’una tècnica artesana, serien molt difícils de fer. En aquesta selecció d’obres es dona importància a la matèria de les peces, però també a la tècnica i a l’estètica final”.

Entre la selecció de creadors es troben noms com el de Stella Rahola, jove artista recentment guardonada amb el Premi d´Escultura 2021 de la Fundació Vila Casas, o el mestre joier Ramon Puig Cuyás, Mestre Artesà que ha estat convidat al Royal College of Art, la universitat més important del món a nivell d'art i artesania contemporània.

La mostra compta amb artistes de diverses generacions. Noms reconeguts com ara Madola, Jordi Marcet — Rosa Vila-Abadal, Rosa Cortiella, o Carme Cullell, s’exposen al costat de creadors emergents com la Ruth Cepedano, que fa peces ceràmiques amb aspecte de fusta o l’escultor Germán Consetti.

La selecció mostra una varietat de disciplines que van des de l’escultura, la joieria, el tèxtil, el gravat, la forja, el paper i el collage, la pedra, el vidre o la ceràmica, en entre d’altres.

Peça de Jordi Ribaudi
Peça de Jordi Ribaudi

Els 31 artistes seleccionats per aquesta primera edició són: Jordi Aparicio (joieria),  Jean Briac (escultura), Brucc (escultura), Ruth Cepedano (ceràmica), Roger Coll (ceràmica), Carme Collell (ceràmica), Lluís Comin (joieria), Germán Consetti (escultura), Mireia Coromina (tèxtil), Rosa Cortiella (ceràmica), Carol Fleischman (tèxtil i gravats), Matilde Grau (escultura), Mia Llauder (ceràmica), Madola (ceràmica), Carla Mañosas (tèxtil), Jordi Marcet — Rosa Vila-Abadal (ceràmica), Melcior Martí, (textil), Montferrer (forja i escultura), Clara Niubò (joieria), Laia Pla (escultura tèxtil), Francesca Poza (gravat), Ramon Puig Cuyás (joieria), Victòria Rabal (paper i tèxtil), Stella Rahola (escultura i instal·lacions), Jordi Ribaudí (cuir), Teresa Rosa (tèxtil), Tura Sanglas (escultura), Aurelio San Pedro (pintura, escultura, collage i mitjans interactius), Joan Serra (ceràmica), Jordi Traveria (pedra i vidre), i Luesma & Vega, (ceràmica i vidre).

Dins d’aquesta varietat els comissaris troben una empremta terrenal i mediterrània en l’art que es fa des de Catalunya, i destaquen l’evolució en l’ús del color per part dels artistes més joves. Es preveu que aquesta exposició farà una itinerància internacional al 2022.

La curadora i presidenta del GAC, Mónica Ramon, ha explicat que “els galeristes veiem la necessitat de crear sinèrgies amb les institucions, com ha estat aquest cas amb el CCAM. Actualment el mercat està difuminant les barreres entre disciplines. Per posar un exemple, ara hi ha col·leccionistes de ceràmica contemporània. En aquest sentit, és important per a nosaltres que el galerista tingui present que no només treballem amb obres d’arts visuals, sinó que aquest art artesanal també té el seu espai en els mercats artístics”.

> > Descarregueu més informació, la versió pdf del catàleg i imatges aquí

ELS COMISSARIS D’AQUESTA EDICIÓ

Mónica Ramon

Mónica Ramon Navarro és experta d'art modern i contemporani, i co-directora de la galeria Artur Ramon Art.  És la quarta generació de la família, que va obrir la galeria l’any 1911. La pintura i el dibuix, des de l'antic al contemporani, són els dos camps en els quals Artur Ramon Art treballa, sense abandonar puntualment altres àrees com el mobiliari, la ceràmica o les arts decoratives. Busca peces inèdites i recupera les identitats perdudes a través dels millors especialistes en cada matèria, les recerques de la qual es publiquen en catàlegs. Mónica és també l’actual presidenta de l’associació de Galeries d’Art de Catalunya (GAC).

Rubén Torres

Galerista des de 2013, especialment dedicat a l’artesania artística i els artistes emergents. Fundador de Galeria Rubén Torres, un espai al Gòtic de Barcelona des d’on dona a conèixer l'obra d'artistes i creadores que treballen amb materials com fusta, ceràmica i marbre, barrejant la tècnica tradicional amb la conceptualitat contemporània. També recull obra gràfica de clàssics com Calder, Miró i Tàpies.

Artesania de Catalunya – Generalitat de Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa. El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

Galeries d’Art de Catalunya (GAC)

Galeries d’Art de Catalunya (GAC) és una associació sense ànim de lucre dedicada a la difusió, el suport i la promoció de les Arts Visuals a Catalunya. L’associació va ser fundada el 1978 i és la primera associació del sector a Catalunya i també de l’Estat espanyol. Té com a objectiu crear un impacte positiu a l’ecosistema de les arts visuals a Catalunya a través del desenvolupament, el suport i la divulgació de les seves galeries d’art, espais i entitats associades, així com les seves diverses disciplines i els seus artistes. La seva missió és apropar les arts visuals al públic general i desenvolupar projectes i accions per als nostres associats a través de la promoció de les seves exposicions, activitats i artistes, tant en l’àmbit local com internacional.

4  

Imatges

El director general de Comerç, Jordi Torrades, curadors, artesans i artistes en la inauguració de la Biennal

El director general de Comerç, Jordi Torrades, curadors, artesans i artistes en la inauguració de la Biennal 2287

El director Jordi Torrades i la presidenta del Gremi i curadora Mónica Ramon en la inauguració

El director Jordi Torrades i la presidenta del Gremi i curadora Mónica Ramon en la inauguració 5441

L'artista Tura Sanglas davant la seva obra

L'artista Tura Sanglas davant la seva obra 583

L'artista Carla Mañosas davant la seva obra

L'artista Carla Mañosas davant la seva obra 5733