Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa AT

Juny càlid a Catalunya

query_builder   1 juliol 2021 14:01

event_note Nota de premsa

Juny càlid a Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya i de molt càlid al Montseny, la serra de Collserola, la desembocadura del Llobregat i sectors de l’Alt Empordà
  • Ha estat un mes sec a bona part del país i fins i tot molt sec al quadrant nord-est; en canvi, ha estat plujós o molt plujós en una franja central que s’estén des de les Terres de l’Ebre fins al Pirineu oriental

Les tempestes han afectat sobretot la meitat occidental i terç nord de Catalunya com a resultat d’una disposició de l’anticicló atlàntic de sud-oest a nord-est retirat cap a l’oest de la seva ubicació habitual i provocant una ondulació en el corrent en jet. Les pertorbacions atlàntiques provenien del sud-oest afectant el Principat amb precipitació acompanyada de fang i una temperatura elevada en els nivells baixos de la troposfera, fet que ha sigut un altre dels factors claus per a la formació de les potents tamborinades.

Les més importants es van donar el dia 17, quan una una línia de tempestes va creuar Catalunya de sud-oest al nord-est afectant especialment la part central del país destacant els 91 mm registrats a Puigcerdà (la Cerdanya), els 75 mm a Camarles (el Baix Ebre) o els 65 mm a Miravet (la Ribera d’Ebre).

Cal remarcar que durant  la tarda del dia 17 es va produir un tornado entre els municipis de la Llacuna i Santa Maria de Miralles a la comarca de l’Anoia. S’estima que el tornado va tenir una intensitat d’EF1, segons l’escala de Fujita millorada (138 a 178 km/h).


Juny càlid i puntualment molt càlid a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de càlid a bona part de Catalunya i de molt càlid al Montseny, a la serra de Collserola, la desembocadura del Llobregat i a sectors de l’Alt Empordà  (figura 1).

Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència al llarg del mes de la massa tropical càlida com a conseqüència del flux del sud-oest relacionat amb les pertorbacions que van visitar Catalunya.

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de juny respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juny pel període de referència 1961-1990)  que han estat superiors a +3,0 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Tagamanent - PN del Montseny

Vallès Oriental

+4,1

Pantà de Darnius - Boadella

Alt Empordà

+3,8

Navata

Alt Empordà

+3,6

Barcelona - Observatori Fabra

Barcelonès

+3,4

Granollers

Vallès Oriental

+3,3

Roses

Alt Empordà

+3,3

Barcelona - Zona Universitària

Barcelonès

+3,2

Viladecans

Baix Llobregat

+3,2

Cabanes

Alt Empordà

+3,2

la Tallada d'Empordà

Baix Empordà

+3,1

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de juny del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa Temperatura mensual
Mapa AT

Un mes molt sec al quadrant nord-est i molt plujós a les terres de l’Ebre

Ha estat un mes sec a bona part del país i fins i tot molt sec al quadrant nord-est. En canvi, ha estat plujós o molt plujós en una franja central que s’estén des de les Terres de l’Ebre fins al Pirineu oriental (figura 2).

La irregular distribució de la precipitació està relacionada amb les pertorbacions amb un flux del sud-oest que normalment afecten la meitat occidental i vessant sud del Pirineu.

Cal recordar que el mes de juny, juntament amb juliol i l’agost, són els més plujosos a sectors del Prepirineu i Pirineu i, en canvi, són els menys plujosos al sud del país. Això explica les anomalies molt positives que s’observen a les terres de l’Ebre, mentre que al Pirineu i Prepirineu són fins i tot negatives, malgrat que la pluja acumulada hagi estat superior.

Això es pot observar a la taula següent, que mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de juny han superat els 125 mm de precipitació, gairebé totes al Pirineu i Prepirineu:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Castellar de n'Hug - el Clot del Moro

Berguedà

204,3

Puigcerdà (XOM)

Cerdanya

191,6

Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló

Cerdanya

190,1

Puigcerdà

Cerdanya

189,1

Núria (1.971 m)

Ripollès

175,4

Santuari de Núria (1.971m) (XOM)

Ripollès

173,7

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

172,7

Gisclareny

Berguedà

153,1

Ulldeter (1.999 m) (XOM)

Ripollès

147,5

el Port del Comte (1.813 m) (XOM)

Solsonès

146,6

Sant Joan de l'Erm (1.720 m) (XOM)

Alt Urgell

145,8

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

143,7

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

137,3

Guixers - Valls

Solsonès

133,9

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

131,8

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

130,9

Salòria (2.451 m)

Pallars Sobirà

130,1

Santuari de Queralt

Berguedà

127,6

Rasquera (XOM)

Ribera d'Ebre

127,5

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juny del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa PPT
Mapa AP

Valors d’irradiació solar per sota dels normals

La irradiació solar global mitjana diària de juny ha estat per sota del valors normals  a excepció de l’àres de l’Empordà (figura 3).

L’explicació s’ha de trobar en la gran quantitat de dies amb nuvolositat en relació a les pertorbacions malgrat la poca precipitació que va deixar a àmplies zones del territori, especialment al litoral i prelitoral Central i Nord com es el cas de la costa Brava on les anomalies són lleugerament positives.

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de juny del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa AR

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

 

1 de juliol del 2021

4  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 421

Mapa AT

Mapa AT 266

Mapa PPt

Mapa PPt 335

Mapa AP

Mapa AP 287

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 610

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia