Educació

El conseller d'Educació

Gonzàlez-Cambray: "Situarem Catalunya com un país capdavanter en l'ús de la tecnologia en l'àmbit educatiu"

query_builder   1 juliol 2021 14:12

event_note Nota de premsa

Gonzàlez-Cambray: "Situarem Catalunya com un país capdavanter en l'ús de la tecnologia en l'àmbit educatiu"

  • El conseller d’Educació ressalta que el Pla d’Educació Digital de Catalunya s’ha situat com “una referència mundial”, després d’haver entregat 300.000 ordinadors i 90.000 connectivitats en un any
  • “Hem d’aconseguir que la digitalització s’acabi concretant en fer que l’alumnat es capaciti en experiències cooperatives, de treball en equip i per projectes”, subratlla Gonzàlez-Cambray
  • Ho ha dit al Mobile World Capital durant l’acte de presentació del mSchools Edchange, un programa de bones pràctiques digitals a les aules on han participat 300.000 alumnes catalans en 8 anys
El conseller Gonzàlez-Cambray

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha ressaltat avui que el Pla d’Educació Digital de Catalunya s’ha situat com un dels capdavanters del món, després d’haver aconseguit entregar en un any 300.000 ordinadors a alumnes i a docents i 90.000 connectivitats a estudiants: “Hem estat capaços de desplegar un dels projectes de transformació digital en l’àmbit educatiu més importants d’Europa i del món”. Tal i com ha afegit, el pla “és una referència mundial pel que fa a volum de dispositius però, sobretot, perquè hem estat capaços de fer-ho en un termini molt curt de temps: durant un any. I seguirem avançant”. 

En aquest sentit, ha subratllat que el Pla d’Educació Digital de Catalunya “pretén avançar i situar Catalunya com un país capdavanter en l’ús de les noves tecnologies a l’àmbit educatiu”. Tal i com ha afegit, “hem d’aconseguir que la digitalització s’acabi concretant en fer que l’alumnat es capaciti en experiències cooperatives, de treball en equip, de resoldre problemes, de treballar projecte”. Aquest és, ha ressaltat, “el gran repte que ens queda per endavant”.

Ho ha dit al Mobile World Capital durant la seva intervenció a l’acte de presentació del mSchools Edchange, un programa de bones pràctiques digitals a les aules que al llarg dels darrers 8 anys ha tingut la participació de 300.000 estudiants i 8.000 docents de tot Catalunya. A l’acte, també hi ha assistit la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà; el director general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Joan Cuevas, i el director d’mSchools, Albert Forn.

Presentació del Pla d'Educació Digital

Durant la seva intervenció, el conseller Gonzàlez-Cambray ha fet un balanç del Pla d’Educació Digital de Catalunya, que es va aprovar a finals del 2019 i el desplegament del qual qual s’ha accelerat amb la pandèmia, a través d’un pla de transformació digital. “La situació pandèmica ens va fer marcar un objectiu molt ambiciós: proveir d’ordinadors tot l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, de batxillerat i de Formació Professional”, ha explicat el conseller, tot afegint: “Per fer-ho, vam invertir 180 milions d’euros, amb els quals s’ha posat a disposició dels centres educatius 220.000 ordinadors a l’alumnat, 72.000 ordinadors per als docents i 90.000 mifis per garantir la connectivitat de l’alumnat”. 

En aquest sentit, Josep Gonzàlez-Cambray ha agraït la feina de totes les empreses proveïdores que han participat del pla, com ara Telefonica, Vodafone, Lenovo, Microsoft i Google.

250.000 ordinadors més en la segona fase del Pla d’Educació Digital

El conseller Gonzàlez-Cambray ha avançat que en les properes setmanes licitarà la segona fase del Pla d’Educació Digital. “Estem parlant de 250.000 ordinadors per a 5è i 6è de primària i 1r i 2n d’ESO, que arribaran al llarg del 2022 i del 2023”, ha explicat en acabat l’acte, en declaracions als mitjans de comunicació.

Tot i així, el conseller d’Educació ha assenyalat que encara queda feina per fer. “Les dades ens podrien indicar que hem assolit el rècord de digitalització dels centres educatius, però no és així. Tenim les màquines, però ara tenim el repte més difícil: que la digitalització arribi a totes les formes d’aprenentatge”. Gonzàlez-Cambray ha considerat “imprescindible” que els centres educatius desenvolupin les competències digitals. “La Comissió Europea ens diu que el 90% dels treballs en un futur pròxim requeriran competències digitals i, alhora, alerta que el 44% dels europeus no disposen de prou competències digitals”, ha recordat.

El conseller d'Educació ha visitat el Mobile

Transformació d’espais educatius i desplegament d'aules digitals

El conseller ha adquirit també tres compromisos en el desplegament del Pla d’Educació Digital: “fer front a la bretxa digital i garantir a tothom dispositius i connectivitats; contractar properament 272 mentors digitals que provoquin transformacions clau en els nostres centres educatius; i transformar espais dels centres perquè s’hi puguin desenvolupar pràctiques innovadores”. En aquest últim cas, ha afegit, “una fita clau és dotar el conjunt dels centres d'aules digitals, que també anirem desplegant en el que ens queda de Pla d’Educació Digital”.

Gonzàlez-Cambray també ha demanat la col·laboració de les empreses en 3 aspectes clau per estendre la digitalització en el conjunt de la societat: “capacitant digitalment la societat, molt especialment les famílies; despertant les vocacions digitals, i treballant amb la seguretat i l’ús ètic de les dades per part dels nostres infants i joves”.

Després del conseller, ha intervingut el director general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital d’Educació, Joan Cuevas, que ha presentat el Pla d’Educació Digital de Catalunya. Seguidament, ha tingut lloc una taula rodona sobre el desplegament i gestió de solucions educatives, amb representants i experts d’empreses de telecomunicacions. En acabat, el president d’EduTech Clúster, Ramon Eixarch, ha presentat l’EduTech Clúster, que té com a objectiu agilitzar la digitalització a les aules.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia