Salut

Comissió de Salut

El conseller Argimon presenta els 12 eixos prioritaris en salut per aquesta legislatura

query_builder   1 juliol 2021 19:41

event_note Nota de premsa

El conseller Argimon presenta els 12 eixos prioritaris en salut per aquesta legislatura

  • Una de les novetats serà el reforç del benestar emocional i la salut comunitària, amb la incorporació aquest any de 150 psicòlegs als centres d’Atenció Primària
  • Es doblarà el pressupost de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i es reforçarà “buscant estratègies de salut en totes les polítiques d’aquest Govern”
  • L’acció contra les desigualtats, la perspectiva de gènere, la visió territorial i els aspectes mediambientals són els elements transversals amb què es basarà la transformació del sistema
Comissió de Salut
Comissió de Salut

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat aquesta tarda els principals objectius i actuacions del Departament de Salut per a la propera legislatura. Ho ha fet a la primera sessió informativa ordinària de la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya. Argimon ha destacat que aquestes línies de treball es basen en dues grans fórmules: “la recuperació i la transformació”, i que tenen dos actors principals: “la ciutadania i els professionals”. 

En aquesta línia, ha presentat 12 grans eixos de treball que resulten dels aprenentatges fets durant la pandèmia de la Covid-19 i que busquen fonamentalment la recuperació en el seu sentit més ampli i la transformació per respondre millor al que la ciutadania necessita:

  1. El benestar emocional i la salut comunitària passen a ser un dels elements claus d’aquest Govern. És per això que es treballarà per potenciar la intervenció en la comunitat i millorar el treball en xarxa amb els seus actius principals com les escoles o els centres cívics. L’objectiu és aconseguir una atenció més accessible, proactiva, propera, resolutiva i longitudinal, apoderant i potenciant l’autonomia de les persones. Per fer-ho, el sistema incorporarà aquest any de 150 psicòlegs als centres d’Atenció Primària. En aquest sentit, Argimon ha destacat l’increment de 80 M€ en el pressupost de la xarxa de salut mental. Amb aquesta inversió es preveu desplegar 52 equips interdisciplinaris d’intervenció en crisi a domicili arreu del territori, 10 equips comunitaris d’atenció intensiva a la complexitat per adolescents i joves (6 entraran en funcionament l’últim trimestre del 2021), la reconversió de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada de manera progressiva en 10 anys, l’increment de places d’hospitalització de dia amb doble funcionalitat, el desplegament dels equips d’atenció domiciliària intensiva i d’hospitalització a domicili a tot el territori, així com aconseguir donar una resposta més àgil i resolutiva als problemes de salut mental a l’atenció primària.
  1. La salut mental serà “una prioritat ineludible aquesta legislatura”, ha remarcat el conseller a la Comissió. Un dels aspectes a potenciar serà el Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi 2021-2025 que comportarà quatre accions primordials: ampliar els punts d’activació del Codi risc suïcidi, potenciar les accions de prevenció del suïcidi en centres educatius, crear l’Observatori del Suïcidi a Catalunya i incorporar l’atenció a supervivents i donar suport a familiars. Argimon ha destacat que” cal treballar per una xarxa de salut mental, -sobretot infantil i juvenil-, més accessible, més proactiva, més propera, més resolutiva, més longitudinal, i, sobretot apoderant i potenciant l’autonomia de les persones i basat en la recuperació i inserció de les persones més afectades”.

 

  1. El replantejament de l’atenció i la cura de les persones grans o amb dependència que passa per integrar els recursos d’atenció sanitària i atenció social, una situació encara no resolta. La creació de l’Agència Integrada Social i Sanitària d’atenció a les persones, participada pels departaments de Drets Socials i de Salut i amb la participació del món local, i l’atenció sanitària integrada i farmacoterapèutica a les persones que viuen en centres residencials de gent gran i de persones amb discapacitat són reptes a desenvolupar durant els propers anys. Paral·lelament, també es buscarà la millora de l’atenció en l`àmbit residencial,  reforçar l’atenció a l’entorn domiciliari i a la comunitat i avançar en sistemes d’informació compartits, avançant cap a un model d’història clínica compartida social i sanitària.
  1. L’enfortiment de l’atenció primària i comunitària que ha estat cabdal en la resolució, contenció i monitoratge de la pandèmia. Per dotar del lideratge necessari es promouran nous perfils professionals a l’atenció primària com psicòlegs, fisioterapeutes o nutricionistes i s’ampliarà el Pla d’Enfortiment de l’Atenció Primària amb l’objectiu d’arribar al 25% del pressupost de Salut. Pel que fa a les infraestructures d’aquests centres i consultoris, Salut implementarà un Pla d’inversions sanitàries en infraestructures i equipaments, així com un Pla d’inversions en tecnologies i sistemes d’informació per a l’atenció primària. També es preveu en els propers anys desplegar la Llei 12/2020, de 13 d’octubre, de l’atenció pública de la salut bucodental.

 

  1. El model assistencial ha de constituir-se en xarxai això significa introduir reformes en l’atenció especialitzada i en els centres hospitalaris. Una línia estratègica que implica una transformació dels recursos assistencials amb perspectiva territorial, així com una major col·laboració entre proveïdors i la creació d’aliances estratègiques per garantir una atenció sanitària integrada i integral. En aquest sentit, s’impulsarà des del Servei Català de la Salut un nou mapa d’atenció hospitalària amb 5 grans eixos territorials.

 

  1. L’adequació de la Salut Pública a les necessitats del segle XXI. Per fer-ho, Argimon ha anunciat que “es doblarà el pressupost de l’Agència” i es reforçarà “buscant estratègies de salut en totes les polítiques d’aquest Govern”. En aquest sentit, s’elaborarà el Pla Inter departamental i Intersectorial (PINSAP) 2021-2025, s’impulsaran accions de promoció d’una alimentació saludable i s’elaborarà la nova Llei d’Addiccions que data del 1985. A banda, també s’impulsarà la intel·ligència epidemiològica a Catalunya per intentar detectar possibles amenaces per a la salut pública, investigar-les i tenir una estructura consolidada per poder-hi fer front.
  2. En el centre de totes les polítiques i del sistema sempre hi ha la ciutadania, com a agent actiu. Així es dotarà La Meva Salut de més funcionalitats, essent una aplicació que va passar dels 700.000 d’usuaris actius a les 3.3 milions d’altes durant la pandèmia. També s’implementaran accions per millorar l’atenció al final de la vida, es desplegarà la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia i es potenciarà el rol autònom i actiu de la ciutadania.
  3. Els professionals davant la pandèmia han treballat sota el lideratge clínic i el canvi continu, amb professionalitat, compromís, generositat i lideratge. Uns esforços que s’han de de reconèixer i transformar dotant al sistema de perfils adaptats a les noves necessitats i millorant les condicions de treball dels professionals. En aquest sentit també es buscarà la manera de recuperar els professionals de la salut a l’estranger.
  1. La perspectiva de gènere al sistema de salut. Es crearà la Comissió clínica de salut i gènere per incorporar aquesta visió dins l’atenció assistencial, unes comissions que s’impulsaran en tots els centres sanitaris del sistema. A banda, també s’abordarà el concepte de violència masclista així com la garantia que les dones tenen dret a la interrupció voluntària de l’embaràs.

 

  1. La innovació ha de ser també clau en el sistema de salut del futur, és per això que s’intentarà accelerar amb l’arribada dels fons europeus. També es destinaran 1.843 M€ a la modernització i el manteniment de les infraestructures i equipaments. I dins l’àmbit de la innovació, es dotarà de capacitat decisòria i de presa de decisions a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

 

  1. L’impuls d’un sistema sanitari verd i responsable amb el medi ambient, aconseguint que l’energia que es consumeix a tot el sistema sigui d’origen renovable, reduint l’ús del paper o potenciant la implantació de sistemes de gestió ambiental.

 

  1. Finalment, l’increment de recursos per a la cohesió social i la reducció de desigualtats ha estat l’últim punt que ha explicat el conseller. Ha anunciat l’increment del pressupost de la sanitat pública en 5.000 milions d’€ addicionals en els propers 5 anys. Uns recursos que han de servir com ha eina de cohesió i d’igualtat per a la societat.

Durant la seva compareixença, el conseller s’ha mostrat “molt preocupat” per la situació de la pandèmia de la Covid-19. Argimon ha explicat que “la incidència és molt elevada en els grups joves, encara no vacunats” si bé ha destacat que  “ens agafa en un moment amb un ritme de vacunació bo,  amb la gent de més risc d’emmalaltir greu, protegida.”

El conseller també ha assenyalat que les persones que han ingressat a la UCI els últims dies i setmanes tenen entre 42 i 66 anys, i ha indicat que “sempre hem dit que l’indicador principal és la UCI però ara tenim una altra preocupació: que és que hem de vacunar perquè la solució es vacunar i tenim aquesta  tensió dels equips”.

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia