- La Casa Laietània és un espai d’atenció al part natural, similar a un domicili, però amb la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari d’alt nivell
- Es tracta del primer centre de naixements de l’Institut Català de la Salut
- El conseller Argimon ha destacat en l’acte d’inauguració que és molt important l’aposta pel dret de decidir de la dona

La Casa Laietània està ubicada a l’entrada de l’edifici Maternal i és oberta tots els dies de l’any durant les 24 h. S’ha dissenyat com un espai confortable, íntim i acollidor el més similar possible a una llar. A les seves instal·lacions s’hi troben dues habitacions amb bany; una banyera de parts i dutxa àmplia; un llit doble per descansar o utilitzar durant el part o el postpart; nevera, microones i utensilis per preparar infusions o cafè; màrfegues, lianes i pilotes, i un espai amb barres de subjecció i mobles a diferents alçades per promoure la mobilitat.
El dia del part la gestant pot estar acompanyada per la seva parella o acompanyant durant tot el procés. Si té més fills, també hi poden ser. Al centre de naixements hi ha un espai de jocs i mobles adaptats als infants.
A l’acte d’inauguració hi ha assistit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol; el director de l'Hospital Germans Trias, Antoni Dávalos; la cap de Servei d’Obstetrícia, Carme Comas, i la coordinadora del Centre de naixements, Lucía Alcaraz. L’acte ha començat amb una visita de les autoritats a les instal·lacions del centre i ha continuat amb una presentació del projecte per part de les responsables de la Casa Laietània a la sala d’actes de l’Hospital.
“És un dia molt important per l’Hospital, per Catalunya i per les dones”, ha assegurat Josep Maria Argimon, conseller de Salut, que ha subratllat que “és important que aquest centre de naixements es faci en un hospital terciari, perquè conjumines aquest element de comunitat i seguretat, i és important la coordinació cabdal entre l’atenció primària i l’hospital”.
“És una alegria perquè s’aposta per donar un paper actiu i centrat en la dona i a les seves preferències”, ha assegurat Argimon, que ha afegit: “El dret que tenen les dones: poder decidir en funció dels seus valors i les seves preferències”.
Per la seva Banda, Lucía Alcaraz, llevadora i coordinadora de la Casa Laietània, ha obert l’acte explicant que “aquest projecte ha estat possible gràcies a moltes persones que han treballat des de diferents àmbits, des de dins i fora de l’hospital, i a totes elles els vull donar les gràcies”. “Els centres de naixements es caracteritzen per mantenir una continuïtat d’atenció abans del part, durant el part i en el postpart”, i ha afegit que “l’experiència en països del nostre entorn ha demostrat que mantenir el mateix equip de llevadores té bons resultats no només en temes de morbilitat sinó en experiència de la dona i en cost-efectiu”, ha afirmat.
“Som el primer gran hospital que incorpora un centre de naixements, i segur que serà de referència per a futurs dispositius com aquest”, ha destacat Antoni Dávalos, director de l’Hospital, que ha posat en valor que “és un espai que convida al naixement”. Per la seva banda, Xavier Garcia Albiol, alcalde de Badalona, ha subratllat que “aquest és un espai qualitatiu, i vull felicitar l’esforç, la professionalitat i que Badalona sigui una de les poques ciutat que tinguin un centre així”.
“Aquest projecte neix amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les dones, les seves criatures i l’entorn familiar més proper, situant-les al centre de l’atenció”, explica Carme Comes, cap del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital, que ha afegit que Casa Laietània és “un model d’atenció continuada liderat per un equip de llevadores”. “Replica el model de part domiciliari en un entorn hospitalari, i d’aquesta manera preserva les bondats i beneficis de tots dos models”, afegeix Comas, que conclou que “estem davant d’una oportunitat per incorporar aquesta prestació que és necessària, justa, segura, satisfactòria i eficient”.
La Casa Laietània hauria d’haver iniciat la seva activitat a principis del 2020. Amb l’arribada de la pandèmia, però, el projecte es va aturar i les seves instal·lacions es van fer servir per poder establir un circuit diferenciat per a gestants amb Covid-19. L’Hospital Germans Trias ha estat el referent territorial per l’atenció de gestants amb Covid-19, amb més de 100 parts atesos durant el 2020.
Un nou model d’atenció al part de baix risc
El Centre de naixements Casa Laietània ofereix un model d’atenció a la maternitat centrat en la dona i la família, garantint una atenció respectuosa i segura durant tot el procés d’embaràs, part i puerperi. Està dirigit a les persones gestants amb embarassos sense complicacions per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc i que volen un part fisiològic no medicalitzat en un entorn íntim i acollidor.
La demanda de les dones per tenir una atenció al part que preservi la fisiologia del procés i la necessitat d’una ordenació eficient dels recursos disponibles han impulsat un canvi en el model d’atenció a les gestants. Aquest canvi pren l’exemple de països del nord d’Europa, on els models de continuïtat per llevadores i els centres de naixements estan implementats fa anys i han demostrat que augmenten la probabilitat de part vaginal, redueixen la incidència de parts instrumentats o cesàries, disminueixen la necessitat d’analgèsia peridural, la taxa d’episiotomies i la taxa de prematuritat.
Al centre de naixements la professional de referència és una llevadora experta en l’atenció al part natural. Ella acompanya les gestants en el procés de la presa de decisions, fomentant la seva autonomia. L’equip de llevadores està integrat en la Direcció Clínica Territorial de Ginecologia i Obstetrícia, que garanteix la continuïtat assistencial entre els ASSIR i l’Hospital Germans Trias. Les gestants interessades en poder tenir un part al Centre de naixements han de contactar amb el seu ASSIR per conèixer el circuït per donar a llum en aquest espai.
Podeu accedir al dossier de premsa i a la galera fotogràfica tant de l’acte com del propi centre de naixements en aquest enllaç.