- La incorporació de professionals del SEM des de l’1 de juliol en totes les operacions suposa un salt qualitatiu en la resposta operativa en els rescats i les recerques al Pirineu
- La nova base, operativa els 365 dies de l’any, s’ubica a l’aeroport d’Andorra – La Seu, i a l’heliport de Tírvia els dies de risc
- Des de l’1 de juny, el nou helicòpter ha realitzat 48 serveis. D’aquests, 8 ho han estat durant els primers dies del mes de juliol, comptant professionals del SEM
Aquest matí, els Bombers de la Generalitat han presentat el nou helicòpter de rescat incorporat a la seva flota aèria, que suposa una millora qualitativa de la resposta operativa en els serveis a la zona del Pirineu. El nou helicòpter és una aeronau model BELL429, un dels millors aparells que presten serveis de recerca i rescat arreu del món, i ha suposat una despesa per al Departament d’Interior de 4.518.960,07 €, en tres anys.
Aquesta millora qualitativa en les operacions de rescat es dona en dos àmbits: d’una banda, en el fet que els Bombers comptin amb una base permanent al Pirineu, operant principalment des de 2 punts: l’aeroport d’Andorra – la Seu d’Urgell i Tírvia, on s’hi estarà els dies de més afluència de persones al Pirineu. Abans, aquest l’helicòpter era d’ús compartit entre Tírvia, on s’hi estava 220 dies l’any, i Sabadell, on tenia la base. De l’altra, en la sanitarització de totes les operacions de rescat, gràcies a la incorporació de personal mèdic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Amb la posada en marxa de la nova base, s’assoleix un dels objectius del Projecte 2025 dels Bombers de la Generalitat, per tal de donar una resposta adequada en els rescats de muntanya.
La presentació del nou helicòpter s’ha realitzat a l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell, i ha comptat amb l’assistència del director de l’equipament, Òscar Madrid; el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort; el cap del Cos de Bombers, l’inspector David Borrell; el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà; el responsable dels serveis especialitzats del SEM, Jesús Cabañas, i el cap territorial del SEM a Lleida-Alt Pirineu i Aran, José Ramón Ropero. També hi han assistit l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i altres comandaments operatius dels Bombers de la Generalitat i del SEM.
El nou helicòpter de rescat
Aquest nou aparell, model BELL429, és un dels millors aparells per prestar serveis de recerca i rescat arreu del món, i ha suposat una despesa per al Departament d’Interior de 4.518.960,07€, en tres anys. Està adaptat per a transportar una llitera, i té una capacitat per a 5 persones, és a dir, el pilot més l’operador de grua, dos efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i el professional sanitari del SEM. La grua de l’aeronau permet fer rescats des de més alçada, ja que el cable té més llargada, i permet operar de forma efectiva des d’uns 90 metres. L’helicòpter també pot desplaçar-se a una major velocitat. A part de la millora en les capacitats operatives i de treball, es tracta també d’una aeronau polivalent, ja que podrà donar suport, per exemple, en l’extinció d’incendis forestals.
Des de l’1 de juny, el nou helicòpter ha realitzat 48 serveis. D’aquests, 8 ho han estat durant els primers dies del mes de juliol, i comptant amb els professionals del SEM.
La nova aeronau compta amb la nova imatge corporativa dels mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, que s’ha dissenyat per a una millor i més ràpida identificació.
Treball conjunt dels Bombers i el SEM
Des de gener de 2020, els Bombers de la Generalitat i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) treballen conjuntament amb l’objectiu d’oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària tant a les zones calentes de les intervencions com en els rescats de muntanya.
Així, els professionals del SEM (8 metges/esses especialitzats en vol i rescat de muntanya) realitzen guàrdies conjuntament amb els Bombers de la Generalitat a diferents seus: a Cerdanyola del Vallès, juntament amb el Grup de Suport Operatiu (GROS); a l’aeroport de Sabadell, amb el personal del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i ara també amb el personal GRAE a la de la base de la Seu d’Urgell. En tots els casos, són activats des de la Sala Central de Bombers.
La creació d’aquest model multidisciplinari SEM-Bombers de la Generalitat fa possible l’entrada directa al Sistema de Salut Públic de la persona assistida gràcies al dispositiu tablet de l’Estació Clínica d’Emergències (ECE) que utilitzen tots els professionals SEM. D’aquesta manera, la resposta és molt més immediata, ja que una mateixa unitat realitza tant el rescat com l’assistència sanitària, a més de poder monitoritzar el pacient i començar a aplicar al mateix moment maniobres clíniques.
Els professionals es coordinen amb la resta d’unitats assistencials del SEM per atendre el pacient a una zona segura i permetre posteriorment el seu trasllat al centre hospitalari més proper. Aquest personal té accés a l’historial clínic del pacient i, alhora, la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS) fa la prealerta al centre sanitari de destí tant de l’arribada del pacient com de la seva orientació diagnòstica.
Per formar part d’aquest equip, els professionals del SEM han superat un procés de selecció, habilitació i formació avalat per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), que garanteix el seu encaix operatiu als serveis, ateses la dificultat tècnica i l’especialització de determinades maniobres i tècniques de rescat, així com la qualificació i l’especialització sanitària per afrontar serveis amb un alt grau de complexitat.
La unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat
El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) és la unitat dels Bombers de la Generalitat especialitzada en els salvaments i els rescats de persones en el medi natural. Actualment compta amb tres seus i un equip de 64 bombers especialistes en el rescat de muntanya : 20 a la Seu d’Urgell, 20 a Olot i 24 a Cerdanyola del Vallès, així com 24 bombers especialistes en el rescat aquàtic, amb seu a Cerdanyola del Vallès, i una Unitat Tècnica amb 3 comandaments.
Enguany, els Bombers de la Generalitat GRAE han fet ja 793 rescats al medi natural. Al PDF adjunt hi trobareu més dades estadístiques.1