President

President Aragonès:

President Aragonès: "Faig una crida al conjunt del país a mobilitzar-se per fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació"

query_builder   7 juliol 2021 13:25

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Faig una crida al conjunt del país a mobilitzar-se per fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació"

Compareixença al Parlament

 

  • El cap del Govern ha comparegut davant el Parlament per debatre com “desjudicialitzar el conflicte polític, aturar la repressió i tornar a la política”
  • Aragonès exigeix a l’estat espanyol que “doni compliment de manera urgent” a les recomanacions del Consell d’Europa “que ens conviden a obrir una nova etapa”
  • El president defensa que de la Taula de negociació ha de sorgir un acord que “haurà de comptar amb l’aval de la ciutadania de Catalunya a través del vot”
  • Pere Aragonès demana “responsabilitat a tothom” per frenar la nova onada de la Covid-19

 

 

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest migdia una crida a construir “una gran aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania en defensa de l’amnistia i l’autodeterminació”, com a pas necessari per  “superar l’etapa de judicialització i repressió que pateix Catalunya i tornar a la política”.  Per al cap de l’Executiu, aquesta aliança s’ha de traduir en un gran “Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació”, que recuperi l’esperit del Pacte Nacional pel Dret a decidir i el Pacte Nacional pel referèndum, i “que doni forma a una proposta política de Catalunya per resoldre el conflicte amb l’estat que aglutini tot el suport polític i social”.

El cap del Govern, que ha comparegut a petició pròpia davant el Parlament per debatre sobre com desjudicialitzar el conflicte polític, ha defensat que “buscarem la complicitat de tothom amb el compromís que Catalunya voti sobre el seu futur polític en un referèndum”. I ha afegit: “volem un acord inclusiu i el referèndum és una proposta inclusiva, la més inclusiva, perquè no obliga ningú a renunciar als seus plantejaments i ens obliga a tots convèncer a la ciutadania de quina és la millor opció pel futur del país”.

I en aquest mateix sentit, Pere Aragonès ha anunciat que per començar a donar forma a aquesta gran aliança “properament convocarem els partits que van donar suport a la investidura amb l’objectiu de presentar l’acord abans de la propera reunió de la Taula de negociació”.

Dictamen del Consell d’Europa

“És l’hora de donar pas a la política, com ens encamina el Consell d’Europa”, ha reclamat el president fent referència al dictamen de l’organisme europeu que demana a l’estat espanyol que posi fi a la repressió, que retiri les demandes d’extradició contra els exiliats i exiliades i que aturi la persecució de representants polítics i servidors públics en l’exercici del seu mandat. “El Consell d’Europa diu que teníem dret a preguntar sobre la independència de Catalunya i que no es va utilitzar la violència per organitzar el referèndum i, per tant, que les condemnes per sedició són injustes”, ha subratllat Aragonès. I ha exigit que l’estat espanyol “doni compliment de manera urgent” a aquestes recomanacions d’Europa “que ens convida a obrir una nova etapa”.  

El president ha insistit en el seu discurs que, tot i que “els indults són un alleujament per a tota la ciutadania  i reconeixen que les condemnes van ser injustes, no resolen el conflicte i no acaben amb la repressió i la judicialització”. I ha posat com a exemple l’actuació del Tribunal de Cuentas, “un tribunal ideològic que ens persegueix pel que pensem i no pel que hem fet”.  Per això, ha explicat el president, “davant d’aquest abús i arbitrarietat del Tribunal de Cuentas, la Generalitat ofereix seguretat als servidors públics i garantim poder exercir amb llibertat les competències de la Generalitat”, entre les quals, ha dit, hi ha l’Acció Exterior.

El cap del Govern, tot i reconèixer que  “les coses s’han començat a moure”,  i en aquí ha emmarcat la llibertat dels presos i preses polítiques, el dictamen del Consell d’Europa, i que s’hagi desencallat la Taula de negociació, “és evident que la repressió no s’atura i la causa general contra l’independentisme continua activa i cal trobar una sortida”. I ha reblat: “ La fi de la repressió passa per l’amnistia i no pels indults”.

Taula de negociació

En el decurs de la seva intervenció, el president s’ha referit també a l’acord amb el president Pedro Sánchez per “reactivar sense més dilació els treballs de la Taula de negociació”, i ha anunciat que durant les properes setmanes els respectius equips acordaran una metodologia de treball i l’ordre del dia per la trobada, que se celebrarà la setmana del 13 de setembre a Barcelona .

Pel cap de l’Executiu, aquest espai de negociació “de Govern a Govern” ha de reafirmar “l’existència d’un conflicte entre l’Estat espanyol i Catalunya, que cal resoldre políticament a través del diàleg, la negociació, i finalment un acord que haurà de comptar amb l’aval de la ciutadania de Catalunya a través del vot”. I ha assegurat que en aquesta Taula, “la Generalitat hi defensarà l’amnistia i l’autodeterminació. Ho farem per conviccions democràtiques. Ho farem perquè recollim la voluntat de la ciutadania de Catalunya expressada a les urnes. I ho farem ara, encara amb més convicció, perquè comptem amb arguments que provenen d’una de les principals institucions europees”.

Crida a la responsabilitat per frenar la nova onada de Covid

El president ha iniciat la seva compareixença davant la Cambra expressant la seva preocupació per l’evolució de la Covid-19. “No anem bé”, ha dit el cap del Govern, i ha exhortat a “frenar com sigui la nova onada”, perquè, ha assegurat, “amenaça de tornar a sobrepressionar el sistema sanitari i posa en risc la reactivació social i econòmica que tant ha costa recuperar”.

 

Pere Aragonès ha fet una “nova crida a la responsabilitat”, perquè frenar aquesta nova onada “depèn en bona part de tots i totes”.  El president ha demanat que “actuem tots i totes sempre amb responsabilitat, amb sentit comú i sensatesa”, per tal d’evitar, ha explicat, “haver de fer més passos enrere que ningú vol fer però que si les circumstàncies ens hi obliguen, com ha passat en el cas de l’oci nocturn, sense cap mena de dubte farem per tal de preservar la salut del conjunt de la ciutadania”.

 

 

 

 

 

 

1  

Imatges

Compareixença al Parlament

Compareixença al Parlament 3104

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia