• Catalunya, Balears i Occitània aposten per l’estalvi i la reutilització en el marc del projecte europeu LIFE Wat’savereuse, que impulsa l’Euregió Pirineus Mediterrània, amb el suport de la Unió Europea

 

  • L’Agència Catalana de l’Aigua, el Clúster català de l’Aigua (CWP) i Eurecat van presentar el projecte amb la participació dels ajuntaments de zones turístiques com Tossa de Mar, Lloret de Mar, Llançà, l'Ametlla de Mar i del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona

 

  • S'han explicat les iniciatives en matèria de reutilització i la necessitat de conscienciar al turisme sobre la importància de l'estalvi d'aigua en una conca amb escassos recursos i períodes de sequera recurrents

 

  • L'ACA, l'Eurecat i el Catalan Water Partnership són els socis d’aquesta iniciativa a Catalunya, que té una durada de 3 anys i un pressupost d'1,5 milions d'euros
Platja Gran de Tossa de Mar.
Platja Gran de Tossa de Mar.

L'Euroregió Pirineus Mediterrània, l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Eurecat i el Catalan Water Partnership (CWP) han celebrat aquest dimarts la primera reunió amb ajuntaments, operadors de la demanda d’aigua i altres entitats per a presentar el projecte europeu Life Wat’Savereuse, destinat a fomentar l'estalvi i la reutilització de l'aigua en el sector turístic.

Aquest projecte, on també hi participen les Illes Balears i Occitània, té una durada de 3 anys (2020-2023), està coordinat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros.

La trobada, feta per via telemàtica, ha comptat amb la participació de diversos ajuntaments costaners, entre ells Tossa i Lloret de Mar, Llançà i l'Ametlla de Mar, a més del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, als quals se'ls hi ha explicat el projecte i la necessitat de fomentar l'estalvi i la reutilització per a usos turístics.

Precisament en aquest projecte es fixa aconseguir la implicació/col·laboració (no econòmica) d’un mínim de cinc municipis turístics de cadascuna de les regions (Catalunya, Balears i Occitània) per a col·laborar en la difusió -a partir del 2022- de les campanyes de sensibilització a favor de l’estalvi d’aigua entre els diferents sectors (turistes/comunitats locals/operadors del sector turístic i del sector de l’aigua, i autoritats locals i regionals). Tenint en compte els efectes de la pandèmia, el projecte pretén ser un motor per a la reactivació econòmica i fomentar un nou model basat en el consum sostenible d’aigua.

L'objectiu de la reunió amb els ajuntaments i entitats regionals ha servit, precisament, per establir una comunicació bidireccional continuada per compartir els objectius, l’estratègia de comunicació, les accions i els avenços del projecte. També es van analitzar propostes de mesures i incentius per a millorar la gestió de l’aigua i promoure la reutilització i l’eficiència en el consum d’aigua. Cal tenir en compte que el projecte Wat’SaveReuse preveu la implementació d’un mínim de cinc solucions o alternatives tecnològiques o de bones pràctiques per a la reutilització d’aigua.

L’estalvi, la millor mesura

Catalunya està condicionada pel clima mediterrani. En els últims 20 anys s’han viscut 5 períodes de sequera, que s’han pogut superar gràcies a la disponibilitat de recursos no convencionals (dessalinització i aigua regenerada). L’estalvi d’aigua entre la ciutadania està clarament consolidat des de 2008 i amb la participació catalana en el projecte Wat’Savereuse es pretén que el turisme sigui conscient de la necessitat de fer un consum responsable d’aigua i recórrer a tecnologies com la reutilització per a usos que no requereixin l’aigua potable.

Més informació a:  https://lifewatsavereuse.eu

1  

Imatges

Foto. Platja Gran de Tossa de Mar.

Foto. Platja Gran de Tossa de Mar. 437

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 256