Cultura

Plataforma

La consellera Garriga es reuneix amb Plataforma per la Llengua

query_builder   14 juliol 2021 13:38

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga es reuneix amb Plataforma per la Llengua

  • El Departament de Cultura i l’entitat s’emplacen a trobar-se aviat per seguir treballant conjuntament
Plataforma

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en la seva primera reunió amb membres de Plataforma per la Llengua en aquesta legislatura. Durant la trobada, el Departament de Cultura i l’entitat s’han emplaçat a trobar-se després de l’estiu per seguir treballant conjuntament. Han participat en la reunió el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la seva directora, Neus Mestres, i el cap de Projectes de l’entitat, Marçal Girbau.

A la reunió s’ha parlat sobre la necessitat d’impulsar un Pla Nacional per la Llengua que compti amb la participació dels agents socials, les institucions i de tots els grups parlamentaris. També s’ha tractat la diversitat lingüística dels territoris catalanoparlants, una de les línies de treball principals del Departament de Cultura, que vol posar sobre la taula, en un debat obert a tothom, la situació de totes les llengües que es parlen a Catalunya, amb dades a la mà i garantint el present i el futur del català, l’occità i la llengua de signes catalana (LSC).

D’altra banda, en la trobada s’ha tractat el futur de la llengua en el sector audiovisual, la necessitat que la nova llei audiovisual espanyola protegeixi i promogui el català, així com la conveniència d’acordar mesures per promoure el doblatge en llengua catalana. També s’ha parlat de la Declaració de Palma, mitjançant la qual els governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià col·laboren en matèria de llengua i cultura, així com dels requeriments al govern de l’Estat espanyol sobre l’oficialitat del català a la Unió Europea i l’aplicació de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM).

La Secretaria de Política Lingüística treballa en l’elaboració d’una anàlisi prospectiva de l’evolució sociolingüística de Catalunya per als propers 15-20 anys, per tal de poder planificar les actuacions que cal prendre en matèria de política lingüística, i també establirà un Pla pluriennal de política lingüística sobre una base d’indicadors objectivables. En aquest sentit, la Secretaria de Política Lingüística, creada en aquesta legislatura, ja està en contacte amb totes les direccions generals del Departament, així com els altres òrgans que formen part del Govern, per tal d’analitzar la salut del català en tots els àmbits de la societat catalana, i una de les seves tasques serà revisar el funcionament dels mecanismes de promoció i protecció de la llengua. Amb aquestes mesures es vol donar resposta als canvis que ha experimentat Catalunya en la darrera dècada, amb aspectes tan diversos com la polarització política i la minorització digital, que han fet que la situació esdevingui encara més complexa.

1  

Imatges

Fotografia: La consellera Garriga es reuneix amb Plataforma per la Llengua

Fotografia: La consellera Garriga es reuneix amb Plataforma per la Llengua 303