Cultura

Bibliopiscina

El foment de la lectura no s'atura a les biblioteques públiques durant l'estiu

query_builder   14 juliol 2021 17:38

event_note Nota de premsa

El foment de la lectura no s'atura a les biblioteques públiques durant l'estiu

  • 500 infants i joves participaran al concurs de promoció lectora Llegir té Premi
  • Més de 60 biblioteques ofereixen activitats com bibliopiscines o biblioparcs per dur la lectura a espais alternatius
  • Els amants de la lectura també poden participar en els clubs virtuals especialment pensats per a les vacances a través de les plataformes eBiblioCAT i Tellfy

 

Bibliopiscina

Com cada any a l’estiu, les biblioteques públiques de Catalunya adapten part dels seus serveis i activitats per mantenir la promoció de la lectura. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, facilita a les biblioteques públiques un seguit de serveis i eines per completar aquesta oferta:

Concurs de lectura Llegir té premi: #llegirtépremi

Fins al 29 d’agost, 1.500 infants i joves d’entre 8 i 16 anys que tinguin el carnet de qualsevol biblioteca pública de Catalunya poden participar en la sisena edició del concurs Llegir té premi. Aquest concurs té per objectiu promoure la lectura, compartir-la, millorar la comprensió lectora i apropar els serveis de les biblioteques entre els infants i joves durant les vacances d’estiu.

Els participants a Llegir té Premi podran seleccionar les lectures entre 740 títols en català, castellà, anglès i títols de lectura fàcil. La selecció de les obres permet oferir un seguit de propostes de lectura adequades a l’edat i interessos, des de llibres clàssics a les darreres novetats de la literatura juvenil. Els títols seleccionats es troben físicament a les biblioteques públiques; alguns també es troben disponibles a la mateixa plataforma i també es poden trobar a la biblioteca digital de les biblioteques públiques eBiblioCAT. Un cop llegida l’obra seleccionada i per potenciar la comprensió lectora, els participants hauran de respondre una sèrie de preguntes sobre el títol triat i cada resposta correcta genera uns punts, com més títols llegits i respostes encertades, més punts s’acumulen.

Tots els participants poden guanyar premis virtuals (punts, crèdits, peces per l’avatar, medalles digitals) responent correctament els qüestionaris de comprensió lectora. Els guanyadors globals de cada categoria s’enduran un rellotge intel·ligent o polsera d’activitat cada un. Els 5 primers participants de cada categoria i l’equip guanyador de cada etapa, guanyen llibres infantils-juvenils.

Bibliopiscines i Biblioplatges

Enguany, més de 60 municipis oferiran a través de les seves biblioteques la possibilitat d'apropar la lectura a diversos emplaçaments. Hi ha diferents formes de dur-ho a terme, entre les quals destaquen les bibliopiscines i les biblioplatges.

En aquestes biblioteques d’estiu, es pot consultar un fons seleccionat per a totes les edats, en què predominen els temes d’actualitat i la literatura d’imaginació: diaris, revistes, còmics, contes i novel·les, principalment.

També s’hi pot aconseguir obres en préstec, fer-se el carnet de la biblioteca i, en algun cas, connectar-se a Internet. S’ofereix, a més, un ventall d’activitats complementàries com conferències, lectures, presentacions i propostes culturals per fomentar l’aliança entre lectura i lleure.

Clubs de lectura virtuals a les plataformes eBiblioCAT i Tellfy

Els clubs de lectura virtuals a la plataforma eBiblioCAT segueixen aquest estiu amb Llegim còmics, un club de lectura virtual per apassionats dels còmics i les novel·les gràfiques. Moderat per Emili Samper,  responsable del club de lectura de còmics de la Biblioteca Pública de Tarragona des del 2018. Ha estat també un dels organitzadors de la Setmana del Còmic de Tarragona. El club té una durada de tres mesos, des del 5 de juliol fins el 30 de setembre.

D’altra banda, algunes de les comunitats virtuals #Fanàtics segueixen actives a l’estiu i d’altres comencen amb bon nombre de persones que comparteixen una passió concreta (un autor o autora, un gènere  artístic, un àmbit temàtic, etc.). La persona responsable de cadascuna de les comunitats #Fanàtics proposa als membres de la comunitat un seguit de lectures, audicions o visualitzacions per tal de generar el debat, la descoberta o la reflexió personal. Les comunitats virtuals s’articulen mitjançant l’aplicació per a dispositius mòbils Tellfy.

Actualment les comunitats virtuals actives #Fanàtics són les següents:

  • Fanàtics del manga i anime. Moderada per Oriol Estrada, assessor de continguts i coordinador de fires de còmic i manga
  • Joves Fanàtics dels llibres. Moderada per Irene Rodrigo, bibliotuber
  • Fanàtics del cinema. Moderada per Albert Galera, expert en cinema, i Glòria Massana, bibliotecària

El 15 de setembre es reobriran comunitats de #Fanàtics i també s’iniciaran d’altres amb nous moderadors i temàtiques.

1  

Imatges

Fotografia: Bibliopiscina de Belianes (Urgell)

Fotografia: Bibliopiscina de Belianes (Urgell) 251

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia