Empresa i Treball

El mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing, Premi Nacional d'Artesania 2020

ARTESANIA

La Generalitat reconeix la trajectòria del mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing, amb el Premi Nacional d'Artesania 2020

query_builder   15 juliol 2021 11:28

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

La Generalitat reconeix la trajectòria del mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing, amb el Premi Nacional d'Artesania 2020

El mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing, Premi Nacional d'Artesania 2020
El mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing, Premi Nacional d'Artesania 2020
  • La Generalitat, a través d’Artesania Catalunya, alhora ha concedit el Premi Prestigia a l’Ajuntament de Ripoll; ha reconegut la tasca de la mestra artesana del cuir Sandra Quílez ambel Premi Restaura; ha atorgat el Premi Emprèn a Sastres Paperers. S.C; i el Premi al Talent Jove a Josep Safont
  • Amb aquests 5 guardons el Govern vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement de la feina del sector

La Generalitat de Catalunya, mitjançant Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut la trajectòria i aportació en el sector del mestre artesà orguener, Gerhard Grenzing amb el Premi Nacional d’Artesania 2020.

Alhora ha concedit a l’Ajuntament de Ripoll el Premi Prestigia; ha reconegut la tasca de la mestra artesana del cuir Sandra Quílez amb el Premi Restaura; ha atorgat el Premi Emprèn a Sastres Paperers. S.C ; i el Premi al Talent Jove a Josep Safont, amb mencions especials en aquesta categoria, a Joan Carreras i a Amalia Puga.

Els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que s’han distingit en la producció, disseny, qualitat, formació, comercialització, promoció, difusió, valoració i/o prestigi de l'artesania catalana. D’aquesta manera, el Govern vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement anual de la feina del sector.

El Premi Nacional d’Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al centre d’Artesania Catalunya. Com a novetat d’aquesta edició, el Premi Emprèn 2020 està dotat amb 2.500 euros; i el Premi al Talent Jove, a més d’una dotació de 500 euros, rebrà una sessió d’acompanyament per desenvolupar el projecte guanyador, exposarà la seva obra al Flaix d’Artesania del centre d’Artesania Catalunya i podrà participar en l’espai Pop-up Gallery de la propera edició presencial de la passarel·la 080 Barcelona Fashion.

L’acte de lliurament dels Premis 2020 es realitzarà a finals d’any, conjuntament amb els diplomes de Mestre Artesà i Mestra Artesana 2020/2021 i el lliurament dels Premis Nacionals d’Artesania 2021. La convocatòria per optar a aquests últims guardons s’ha obert aquesta setmana.

Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2020

Premi Nacional d’Artesania: Gerhard Grenzing, per la seva excel·lència en l’ofici reconeguda a nivell internacional, la seva llarga trajectòria professional i la seva tasca de restauració i construcció d’orgues històrics a Catalunya, a les illes Balears i arreu del món, entre els quals destaca recentment la construcció de l’orgue de la catedral de Praga.

Ha dut a terme més de dues-centes intervencions de prestigi internacional, a França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Portugal, Espanya, Corea, Japó, Suïssa i els EUA. Ha estat guardonat pel Ministeri de Cultura amb la medalla d'or al mèrit artístic, i el 2020 se li atorga la Creu de Sant Jordi.

Premi Prestigia: Ajuntament de Ripoll, pel suport al desenvolupament del projecte europeu Despertant Instruments Adormits de recuperació i recreació dels instruments medievals de la portalada romànica del Monestir de Ripoll.

Premi Restaura: Sandra Quílez, per  la seva tasca de recuperació i restauració d’elements de pell i cuir de diferents espais expositius i museus, entre els quals destaca el mobiliari de pell del Palau Güell de Barcelona. És impulsora també del Carrer de la Riera de Vic com a Punt d’Interès Artesanal de Catalunya.

Premi Emprèn: Sastres Paperers, SC. de Banyoles, per la continuïtat d’un projecte d’extensa trajectòria, la producció, difusió i formació de l’ofici de paperer, i la innovació aplicada tant en la qualitat com en l’eficiència productiva i la sostenibilitat.

Premi al Talent Jove: Josep Safont, tècnic d’Arts Plàstiques i Disseny en Art Tèxtil per l’Escola Massana de Barcelona, per la seva constant investigació de les matèries i tècniques de l’art tèxtil, i per la visibilització de l’artesania a través de l’art.

 

5  

Imatges

Gerhard Grenzing, Premi Nacional d'Artesania 2020

Gerhard Grenzing, Premi Nacional d'Artesania 2020 2411

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits del projecte de l'Ajuntament de Ripoll al Centre d'Artesania Catalunya

Imatges de l'exposició Despertant Instruments Adormits del projecte de l'Ajuntament de Ripoll al Centre d'Artesania Catalunya 2390

Sandra Quílez, Premi Restaura 2020

Sandra Quílez, Premi Restaura 2020 7971

Producte de Sastres Paperers. S.C, Premi Emprèn 2020

Producte de Sastres Paperers. S.C, Premi Emprèn 2020 7250

Josep Safont, Premi al Talent Jove 2020

Josep Safont, Premi al Talent Jove 2020 1652