La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’ha reunit avui amb Actua Cultura, amb la seva comissió delegada, formada per Isabel Vidal (arts escèniques), Joan Sala (editorial), Montserrat Bou (audiovisual), Eva Faustino (música), i Joan Anton Maragall (arts visuals).
La consellera Garriga ha valorat de forma positiva aquesta primera trobada amb Actua Cultura, i ha mostrat el seu compromís de seguir treballant perquè el 2% del pressupost sigui una realitat aquesta legislatura. Per la seva banda, Actua Cultura ha demanat recuperar la taula tripartida amb el Departament de Cultura i el Departament d’Economia. “Estem treballant amb el Departament d’Economia per assolir el 2%, que és l’objectiu d’aquest Govern”, ha explicat la consellera als representants d’aquesta plataforma.
Actua Cultura és una plataforma amb una agenda i programa d’accions que tenen per objectiu reivindicar l’augment del pressupost que el Govern de la Generalitat dedica als sectors culturals: una de les seves principals reclamacions és que el 2% dels pressupostos del Govern es destinin a cultura. Actua Cultura s’ha reunit, des del 2019, amb diversos representants del Departament de Cultura i del Departament d’Economia, i ha demanat incrementar el pressupost cultural, i situar-lo al nivell de països veïns com França, que és del 2,5%, o Portugal, de l'1,8%, així com recuperar línies d'ajut a la creació, a la producció i a la promoció cultural, i no perdre teixit creatiu i empresarial de la cultura.
Sota el paraigua d'Actua Cultura s'agrupen representants de les arts escèniques, l'art, la música, l'audiovisual i el llibre, que representen el 3,5% del PIB de Catalunya. A més de les associacions promotores, com l'ADETCA (Empreses de Teatre de Catalunya), l'Acadèmia Catalana de la Música, el Gremi de Galeries d'Art i Art Barcelona, el Gremi d'Editors, el Gremi de Llibreters de Catalunya, Productors Audiovisuals de Catalunya i Gremi de Cinemes de Catalunya, Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Productors Audiovisuals Federats PROA, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), entre d’altres, compten amb una llista d'adhesions que va creixent cada dia (actualment tenen prop de 500 adhesions), amb creadors, intèrprets, gestors, productors, difusors, etc., que tenen com a objectiu mobilitzar-se i demanar a les institucions un canvi de paradigma respecte la seva mirada de la cultura.