Interior

Barcelona tanca el primer semestre de l'any 2021 amb un descens dels fets delictius d'un 44,4% respecte al mateix període de l'any 2019

query_builder   16 juliol 2021 15:07

event_note Nota de premsa

Barcelona tanca el primer semestre de l'any 2021 amb un descens dels fets delictius d'un 44,4% respecte al mateix període de l'any 2019

Foto
  • Aquest matí s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i a la que han assistit  cossos policials i representants de la Judicatura i Fiscalia per analitzar els principals indicadors de seguretat de la ciutat

  • Els furts disminueixen un 63,5%, els robatoris amb violència i/o intimidació al carrer es mantenen per sota dels nivells delinqüencials del 2019 amb una reducció del 37% i els robatoris a interior de domicili baixen un 38,3%

  • En el marc del Pla Tremall contra la multireincidència, s’han detectat 134 delinqüents amb una intensa càrrega delinqüencial, dels quals se n’han detingut 111 amb 4.475 antecedents

  • S’han instruït un 22% més de denúncies per delictes sexuals i un 38,4% els delictes de maltractament en l’àmbit de la llar

  • Els ciutadans i ciutadanes aproven la seguretat a la ciutat i als barris de Barcelona


El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, han presidit aquest matí  la Junta Local de Seguretat de Barcelona, en la qual s’hi han analitzat les dades delinqüencials de la ciutat, amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia, entre d’altres representants que tenen competències en l’àmbit de la seguretat a Barcelona.

En roda de premsa, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha destacat que fruit de la “bona feina, l’increment d’efectius i el bon moment de col·laboració policial a la ciutat els fets delictius han caigut un 44 % respecte l’any 2019”. “Tot i això hi ha alguns elements que també hem de tenir present i no caure en cap cofoisme” ha advertit.

En aquest sentit Amorós ha posat en valor que els delictes contra les persones han pujat i “aquests són els que més ens han de preocupar, perquè són els que afecten a les persones”. El secretari ha explicat que es posarà el focus en la violència masclista, les agressions sexuals, les amenaces, i tots els fets amb violència i intimidació que afectin a les persones. “La violència masclista, és una xacra com a societat que fa segles que tenim i cada vegada visualitzem més pero no tenim cap dada per afirmar que reculi, al contari tenim dades que ens diuen que creix” ha explicat. 

Amorós ha afegit que la lluita contra la violència masclista serà una de les prioritats del Departament i ha explicat una sèrie de mesures que des de l'àmbit social i policial es portaran a terme per fer-hi front. Des de la col·laboració policial i el treball conjunt, l'atenció a la víctima i el seguiment per part d’una mateixa agent durant tot el procés, nous canals telemàtics i el treball conjunt amb el 112 i la Guàrdia Urbana. “Els cossos policials són sensibles amb tota la ciutadania però sobretot amb els més vulnerables” ha afegit. 

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte, en paraules del secretari general, és el fet de la multireincidència i en aquest sentit ha destacat els bons resultats del Pla Tremall que “cal mantenir i intensificar perquè té resultats tot i que no suficients” ha dit. 

Finalment, Amorós ha celebrat que “el TSJ hagi pres la decisió que esperavem. És una decisió que no ens agrada perquè restringeix drets, però ha estat molt prudent i s’ha fet només en els municipis que tripliquen les dades de contagis i els que tenen un volum de població més gran”. El secretari ha explicat que l’aplicació del confinament a partir de demà a la nit “voldrà dir més mossos d'esquadra exercint tasques de control a les nits” i ha anunciat que “incrementarem les hores que es pagaran com a hores extres perquè els nostres agents s’ho mereixen”.

Barcelona ha registrat durant el primer semestre de l’any 2021 una reducció del 44,4% dels fets delictius en comparació amb el mateix període de l’any 2019. Aquest descens delinqüencial ve acompanyat d’una baixada del 23,3% de les detencions i del 23,7 % dels investigats. Enguany les dades delinqüencials es comparen amb l’any 2019 ja que hi ha una major similitud quant a nivell d’activitat delinqüencial que en el primer semestre del 2020, quan estaven en vigor mesures com el confinament o el tancament de restaurants o establiments de l’oci nocturn. 

Barcelona és la regió policial de Catalunya que experimenta un major decrement en les infraccions penals, seguida de la Regió Policial Metropolitana Sud i la Regió Policial Camp de Tarragona, que baixen un 18% i un 15,2% respectivament. Durant el primer semestre d’aquest any la reducció a nivell de Catalunya es va situar en un 23,8%. 

Durant el primer semestre d’aquest any s’han registrat 63.163 fets delictius, s’han fet 8.670 detencions i s’han investigat 18.793 persones. La resolució de fets ha augmentat en un 6,2%, passant de 21.8% a 28.1%.

Els delictes contra el patrimoni, principalment els furts, els robatoris amb violència i/o intimidació a la via pública, els robatoris amb força a interior de vehicle, amb força a interior de domicili i amb força a establiment comercial, entre d’altres, han baixat un 48,5% (de 105.462 a 54.285 fets). 

Els delictes contra les persones augmenten un 6,5% (de 4.980 a 5.302 fets). Aquest increment està relacionat amb la pujada dels maltractaments en l’àmbit de la llar i les agressions sexuals  principalment. Els delictes contra l’ordre públic pugen un 39% (de 437 a 608 fets) i els delictes contra la salut pública un 28% (527 a 674).

Els furts continuen molt per sota dels nivells del 2019: baixen un 63,5% 

Les principals infraccions relacionades amb els delictes contra el patrimoni són els furts que es continuen mantenint molt per sota dels nivells registrats l’any 2019, amb una mitjana diària de 137 fets respecte als 370 furts que es produïen el 2019. Durant el primer semestre del 2021 s’han denunciat 24.432 furts mentre que en el mateix període anterior se’n va registrar 67.000, el que suposa una reducció del 63,5%. Per àmbit on succeeixen aquestes fets, els ocorreguts al carrer ocupen un 49%, un 26% als establiments comercials i un 18% al transport públic. 

Les mesures per al control de la pandèmia que estableixen la distància de seguretat entre les persones per evitar el contagi de la Covid i menys turisme a la ciutat han comportat que els furts se situïn a uns nivells molt allunyats dels habituals. Aquesta tendència que es va començar a dibuixar durant l’estat d’alarma es manté durant aquest primer semestre de l’any. Els descensos més significatius es produeixen sobretot al centre de la ciutat, als districtes de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí. 

Detinguts 111 multireincidents amb 4.475 antecedents

Els robatoris violents i/o amb intimidació a la via pública i/o al transport públic han experimentat en aquest primer semestre una disminució del 38%, passant de 6.529 a 4.045 fets el 2021. Durant aquest període, s’ha registrat una mitjana setmanal de 149 fets enfront dels 234 denunciats al període del 2019. 

Durant els primers sis mesos de l’any, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han fet un total de 1.276 detencions relacionades amb robatoris violents, les quals 681 s’han realitzat in fraganti per robatoris violents i/o intimidació ocorreguts al carrer. Un 19% de les persones detingudes per robatoris violents han ingressat a presó o a un centre de menors. Els objectes més sostrets en els robatoris han estat els mòbils (57%), les bosses de mà (23%) i els rellotges (5%). Habitualment, els lladres han actuat en solitari o acompanyats d’una altra persona. 

La lluita contra la multireincidència que opera a la ciutat per detectar aquelles persones que reiteradament cometen robatoris violents i furts es continua potenciant a través del Pla d’Acció Tremall. Durant aquest primer semestre, s’han detectat 134 delinqüents amb una intensa càrrega delinqüencial, dels quals se n’han detingut 111 amb 4.475 antecedents.

Dels multireincidents més actius destaca un lladre amb 50 antecedents policials, que ha estat detingut 19 vegades en aquest primer semestre de l’any. Li segueix un altre que ha estat detingut 15 vegades i que acumula 49 antecedents i un altre amb 13 detencions i 22 antecedents.

Aquest pla s’ha consolidat com a un sistema de treball eficaç per minimitzar l’impacte delinqüencial que aquests robatoris en les persones. L’efecte que la pandèmia ha tingut sobre la seguretat a Catalunya i, en particular a Barcelona, ha comportat que la majoria de víctimes de robatoris violents siguin persones que viuen, transiten o treballen a la ciutat. Enguany, fruit de l’impacte de la crisi sanitària, només un 4% de les víctimes eren turistes. D’altra banda, un 12% eren menors d’edat  i un 9% persones d’edat avançada. Un total de 53 persones, sobre els 3.816 fets registrats, van requerir assistència hospitalària i 618 van patir lesions lleus. 

El Pla Tremall se sustenta en 3 pilars: coordinació amb la Judicial/Fiscalia, coordinació policial i coordinació amb altres operadors de la seguretat, com vigilants de seguretat privada. L’aixecament de les mesures Covid ha comportat durant aquest primer semestre de l’any la tornada a la normalitat de la ciutat, amb l’arribada de més turisme, més desplaçaments, l’obertura de l’oci nocturn i els locals de restauració i el retorn de l’activitat cultural (teatre, concerts, festivals). Aquesta nova situació ha suposat l’activació de més dispositius policials, i patrullatges de seguretat ciutadana, de paisà i uniformats, encaminats a neutralitzar l’acció dels lladres delinqüents i a augmentar les detencions in fraganti. 

Així mateix, en el marc del Pla d’estiu, s’intensifiquen els operatius conjunts i coordinats amb la resta de cossos policials per prevenir aquells fets delictius comesos per delinqüents multireincidents. Aquests dispositius, que es fan en zones més afectades per la multireincidència i en base als mapes de calor delinqüencials, es complementen també amb fa feina que coordinadament es realitza amb els vigilants de seguretat privada per detectar l’acció dels lladres. 

Durant les properes setmanes, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona també vetllaran pel compliment de les noves mesures establertes per lluitar contra la propagació de la Covid19 i que preveuen la intensificació de la presència policial durant les nits.

929 robatoris menys a interior de domicili

D’altra banda, i seguint amb els delictes contra el patrimoni, els robatoris amb força baixen un 30,1% ( de 10749 fets a 7.510). Destaquen els robatoris amb força a establiment comercial, amb 739 fets i un descens del 63,2%, els robatoris amb força a interior de vehicle, amb 4.665 fets i una disminució del 12,2% i els robatoris a interior de domicili que baixen un 38,3% amb 1.497 fets. 

Pugen els maltractaments en l’àmbit de la llar

Els delictes contra les persones experimenten una pujada del 6,5%, destacant els delictes de maltractaments en l’àmbit de la llar amb un increment del 38,4%, les agressions i abusos sexuals amb una pujada del 22% i els delictes d’amenaces amb un increment del 20,7%.  

Si ens referim a la violència que pateixen les dones, aquests fets delinqüencials creixen un 22,2%, amb un total de 1.327 fets denunciats. La tipologia que puja més en aquest àmbit són els trencaments de condemna, amb un increment del 56,5% i els maltractaments amb l’àmbit de la llar amb un 40,3%. Per donar resposta a l’increment de casos derivats de la violència masclista, el departament d’Interior va posar en marxa l’any passat el Pla de millora d’Atenció a la Víctima per combatre les violències masclistes amb diferents mesures per fer front a aquesta xacra. Aquest pla també preveu que els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) es constitueixin com els equips especialistes per atendre les víctimes i les denúncies per violències masclistes. El nou pla va suposar l’increment en 13 efectius al GAV de Barcelona i l’establiment d’un número de whats d’assessorament i informació per a les dones que pateixen violència masclista.  Totes aquestes accions estan encaminades a combatre la xifra negre que existeix en aquest àmbit. 

Durant el primer semestre de l’any, es van consumar 2 homicidis. Els investigadors van detenir els autors dels fets. 

La Unitat Central d’Agressions Sexuals fa un seguiment a les víctimes de violència sexual

Els Mossos d’Esquadra han instruït durant aquest període un 22% més de denúncies per delictes sexuals (agressions i abusos sexuals), passant de 322 el 2019 a 394 al 2021. En canvi, si ens centrem en els fets delictius que van succeir durant aquest període (i no en els que es van denunciar ja que cal tenir en compte que en aquests casos la víctima pot tardar setmanes i fins i tot mesos a denunciar), durant aquest semestre, els fets es redueixen mínimament, passant de 364 l’any 2019 a 343 el 2021. La resolució de les agressions sexuals i els abusos sexuals arriba al 80%. La posada en marxa l’any passat de la Unitat Central d’agressions Sexuals ha permès fer un seguiment més acurat de les víctimes que pateixen aquestes agressions i de millorar els protocols en les investigacions d’aquest tipus de fets delictius. 

D’altra banda, pel que fa als delictes contra l’ordre públic pugen un 39,1%. Aquest increment està influenciat per la situació actual de pandèmia i l’augment de l’activitat policial en aquest àmbit. 

L’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB) es realitza amb caràcter anual des de l’any 1984. Es tracta d’un instrument que, entre d’altres informacions, recull l’opinió dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona sobre la seguretat ciutadana en el moment de la realització de l’entrevista (març-abril del 2021). 

L’Enquesta assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri, amb notes del 5,6 i del 6,2 respectivament. Aquestes xifres són les més altes dels últims tres anys.

Els homes tenen una major percepció tant en el barri com a la ciutat que les dones.

El 40,9% de les persones enquestades opina que la seguretat segueix igual a la ciutat, mentre que el 8,7% pensa que ha millorat, més de 2 punts respecte l’any anterior i el 32,1% que ha empitjorat, 11 punts menys que l’any 2020.

Respecte a la valoració de la seguretat en els barris, el 52,2% opina que es manté igual, el 9,2% valora que ha millorat i el 26,5% que ha empitjorat.

Els ciutadans també aproven el servei que donen tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra amb una puntuació de 6,6 i 7 respectivament i tornant a xifres del 2010.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia