Salut

Salut

ANUL·LA L'ANTERIOR: Salut fa una crida a reduir la interacció social per frenar els contagis de la Covid-19 per l'alta virulència de la variant Delta

query_builder   21 juliol 2021 15:49

event_note Nota de premsa

ANUL·LA L'ANTERIOR: Salut fa una crida a reduir la interacció social per frenar els contagis de la Covid-19 per l'alta virulència de la variant Delta

• La secretària de Salut Pública reitera que la variant dominant en aquesta cinquena onada és especialment contagiosa

• Aquesta cinquena onada és la que té més joves hospitalitzats i una mitjana de menys dies per hospitalització
Tomàs Pumarola i Carmen Cabezas durant la roda de premsa
*Aclariment dades UCI comentades a la roda de premsa: Les dades donades avui sobre estat vacunal a les UCI fan referència a les persones que han ingressat a cures intensives durant tot el mes de juliol.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat la importància d’aturar la transmissió de la Covid-19 i ha fet una crida a “limitar les interaccions socials i a reduir-les a la bombolla ampliada”, és a dir, a un grup estable, reduït i acotat de persones amb qui s'estableixen relacions familiars, laborals, escolars o recreatives.

Cabezas ha explicat que la variant predominant d’aquesta cinquena onada és la Delta, que ha afirmat és “especialment contagiosa i amb corbes més explosives”. Ha assenyalat que té un període d’incubació més curt que l’Alfa, més temps de contagi i major transmissibilitat que es relaciona també amb una major càrrega viral i amb una major eficàcia infectant les cèl·lules.

També ha indicat que “la cinquena onada és la que té més joves hospitalitzats. Només comparant-la amb la quarta onada ja serien 9 anys menys". Així, un 31% de les persones hospitalitzades són menors de 40 anys enfront d’un 10% de l’onada anterior.  També té una mitjana de menys dies per hospitalització per tractar-se d'un perfil més jove. 

Durant la seva intervenció, la secretària de Salut Pública també ha detallat que dels 487 ingressats a la UCI (aquesta dada fa referència a totes les persones ingressades a la UCI durant el mes de juliol), el 73,5% no estan vacunats; el 12,9% ho estan parcialment i el 13,5% tenen la pauta completa.

En aquesta cinquena onada s'han acumulat 141.083 casos dels quals, 14.291 són postvacunals (10,1%), 2.330 reinfeccions (1,6%) i 515 les dues coses a la vegada (0,37%).

Més de 8,5 M de dosis administrades a Catalunya

D’altra banda, Carmen Cabezas també ha posat l’accent a la campanya de vacunació. A data 20 de juliol s’han administrat més de 8,5M de dosis, un 94,1% de les vacunes rebudes.

En una setmana el percentatge de població catalana amb pauta completa ha passat del 48,4% al 52,6% i parcialment vacunada del 59,6 al 61,9%. Remarcar que el 90,8% de les persones de 60 anys o més han iniciat la vacunació, de les quals prop d’un 88% ja l’ha finalitzada, i que el 88,5% de les de 50 o més anys també l’han començat, de les quals gairebé un 86% ja l’ha completada.

En aquests moments, una de les prioritats de la campanya de vacunació continua sent la de vacunar les persones de 30 o més anys perquè són les que tenen més probabilitats d’entrar a una UCI. També ha reiterat que les segones dosis són molt importants per la variant Delta i, per tant, se segueix insistint en les segones dosis de tots els grups, especialment en la franja d’entre 60 a 69. Precisament, Cabezas confia que entre aquesta setmana i la que ve aquest grup de població ja tingui la pauta completa.

Variant Delta
Per la seva banda, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha centrat la seva intervenció a explicar els aspectes més destacats de la situació epidemiològica i ha destacat que la variant Delta ha entrat amb “moltíssima força perquè té una combinació de mutacions perfecte. No només hi ha un predomini clar sinó un desplaçament i una homogeneïtzació de les variants”. A més, ha subratllat que, “de moment, amb les variants actuals mantenim la capacitat de protecció, especialment de protecció de gravetat”. Tot i això, ha alertat que “estem immersos en un procés extraordinàriament dinàmic, on sempre hi ha un predomini de les variants més ben adaptades i amb major eficàcia biològica, com passa amb la Delta, i que, per tant, sempre hi ha la possibilitat que n’aparegui una altra de millor adaptada". En aquest sentit, ha explicat que ”si és vol alentir la dinàmica de variants, cal evitar el màxim la transmissió persona a persona, a més de la vigilància continua d’aquestes variants”.


Per descarregar-se la roda de premsa:
https://zoom.us/rec/share/9ZzNviHZP9OjF7AEC-ozm-IqM64iR15_TjlmwDpZWtx2xCh4O5tbKLA6z8VkUsQC.AxKKPhIDCsDI3dNz
(Codi: 9=L#^Uyc)

1  

Fitxers adjunts

Presentació sobre el seguiment de la situació epidemiològica de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya

Presentació sobre el seguiment de la situació epidemiològica de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya
PDF | 3938

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia