Justícia, Drets i Memòria

Imatge de la fossa del Mas de Santa Magdalena

"Ossos com a tiges que encara no han florit" reivindica l'ofici d'arqueòleg

La fossa de Santa Magdalena protagonitza una nova exposició del COMEBE

La mostra es pot veure fins al 30 de setembre al Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre (Terra Alta)

query_builder   22 juliol 2021 10:00

event_note Nota de premsa

"Ossos com a tiges que encara no han florit" reivindica l'ofici d'arqueòleg

La fossa de Santa Magdalena protagonitza una nova exposició del COMEBE

La mostra es pot veure fins al 30 de setembre al Centre d'Interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre (Terra Alta)

El Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre del Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) acollirà des d’aquest dissabte una nova exposició que reivindica l’ofici d’arqueòleg i ret homenatge als desapareguts en la Batalla de l’Ebre. La mostra “Ossos com a tiges que encara no han florit” se centra en el treball d’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena, la més gran oberta fins ara a Catalunya.

L’exposició es basa en el treball de l’equip d’Iltirta Arqueologia, responsable dels treballs arqueològics de la finca agrícola situada als afores de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), que va ser utilitzada per l’exèrcit republicà com a hospital de guerra durant la Batalla de l’Ebre.

Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021, l’equip d’arqueòlegs i antropòlogues físiques i forenses han excavat 64 rases o llocs d’enterrament, de les quals s’han recuperat 177 individus i 9 amputacions. Aquesta ha estat la 34a actuació del Pla de fosses executat pel Departament de Justícia, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica.

Els sons de la fossa

Quin és el so, avui, de la Batalla de l’Ebre en els espais on va transcórrer durant aquells 115 dies històrics del 1938? Amb aquest punt de partida arrenca l’exposició “Ossos com a tiges que encara no han florit”.

Els visitants podran escoltar els sons que es produeixen des de la localització d’una fossa fins a l’exhumació d’un cos, conèixer els diferents instruments que s’utilitzen, descobrir la feina del dia a dia dels equips d’arqueologia o observar a vista de dron l’extensió de l’excavació de la fossa de Santa Magdalena. Constitueix una aproximació a una feina força allunyada de l’imaginari popular aventurer construït per la ficció.

Pic, pala, paleta, pinzell, pinces... obrir fossa, cavar fins arribar als ossos, extreure amb molta cura la terra. Sons secs, melodies suaus, notes gairebé imperceptibles... Exhumar, recollir, registrar, dipositar. El treball dels arqueòlegs és minuciós, prenyat d’emoció i que requereix esforç físic i flexibilitat durant jornades de sol a sol a la intempèrie.

Ebre, Música i Patrimoni

La exposició forma part de l’edició 2021 del cicle Ebre, Música & Patrimoni que organitza el Museu de les Terres de l’Ebre. Una proposta artística que té lloc en diferents espais patrimonials de les Terres de l’Ebre. El fil conductor de l’edició d’enguany és el paisatge sonor.

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) participa cada any en aquest cicle i enguany ho fa produint aquesta mostra, que es podrà veure fins al 30 de setembre al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre, i organitzant dues activitats més complementàries a l’exposició.

Activitats complementàries a la mostra

L’exposició s’inaugura aquest dissabte a les 12 del migdia al Centre d’Interpretació 115 dies amb la xerrada “El dia a dia de l’ofici d’arqueòleg”. L’equip d’Iltirta Arqueologia explicarà la seva experiència a l’excavació de la fossa del Mas de Santa Magdalena.

El dissabte 18 de setembre a les 19.30 h es podrà veure a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre l’espectacle Mort a les cunetes. Aquest muntatge teatral narra la història de la fossa de Can Maçana: l’afusellament de nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, que van ser trets a la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa, i la fuga d’un d’ells que ho va poder explicar. L’obra reconstrueix aquesta injustícia encara no reparada, amb la força de la paraula i la música en directe, i fa un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista. (Premi al Millor Actor i Millor Espectacle, 24a Mostra de Teatre de Barcelona). Entrada gratuïta (aforament limitat). Inscripció prèvia a info@batallaebre.org

 

Altres activitats al voltant del 25 de juliol

Com cada any, els ajuntaments que formen part del COMEBE programen activitats d’homenatge en record de l’inici de la Batalla de l’Ebre. Enguany són les següents:

Amposta: 24 de juliol, de les 20.00 a les 22.00 h

“Recordem la guerra per retrobar la pau”. Caminada popular des d’Amposta fins al Mas de Talarn (km 4 de la carretera TV-3443), pel canal de la dreta de l’Ebre. Itinerari comentat per Terra Enllà, en llocs estratègics de l’inici de la Batalla de l’Ebre, relacionats amb l’acció bèl·lica del 25 de juliol de 1938. Amb la participació de l’Associació del Camí de Sant Jaume de l’Ebre del Montsià. Punt de trobada: plaça Ramon Berenguer IV d’Amposta

Gandesa: 25 de juliol, a les 10.30 h

La Comissió de la Dignitat, juntament amb l’artista Pere Piquer, farà entrega del retrat del brigadista internacional irlandès Michéal O’Riordan al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre. L’obra es col·locarà a la vora de la pintura mural també donada al CEBE per la Comissió de la Dignitat l’any 2018, que representa el pas del riu a l’inici de la Batalla de l’Ebre del mateix brigadista portant la senyera. Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, avinguda Catalunya, 3-5.

Corbera d’Ebre: 25 de juliol, a 19.30 h

Concert de piano de Lluís Capdevila a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Entrada gratuïta. Aforament limitat. Peticions d’entrada a corberadebreculturaioci@gmail.com

3  

Imatges

Imatge de la fossa de Santa Magdalena

Imatge de la fossa de Santa Magdalena 3123

Imatge de la fossa de Santa Magdalena

Imatge de la fossa de Santa Magdalena 3213

Imatge de la fossa de Santa Magdalena

Imatge de la fossa de Santa Magdalena 3405

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia