Drets Socials

 Protocol d'Abordatge de les Violències Masclistes a l'Atenció Primària de Serveis Socials

Drets Socials obre el procés participatiu per a l'elaboració del Protocol d'Abordatge de les Violències Masclistes a l'Atenció Primària de Serveis Socials

query_builder   23 juliol 2021 09:30

event_note Nota de premsa

Drets Socials obre el procés participatiu per a l'elaboració del Protocol d'Abordatge de les Violències Masclistes a l'Atenció Primària de Serveis Socials

  • Els Serveis Socials juguen un paper clau en l'abordatge de les violències masclistes i les professionals requereixen d’un protocol per millorar la seva intervenció, avaluar-la i adaptar-la a les necessitats de les usuàries
  • La Direcció General de Serveis Socials oferirà supervisió especialitzada en abordatge de violències masclistes a una part de les professionals de l’atenció primària de serveis socials

Els serveis socials bàsics i especialitzats són una porta d’entrada a la xarxa de serveis públics i representen un dels serveis clau en l’atenció a situacions de violència masclista a Catalunya. A més, els serveis socials tenen la capacitat d’acreditació de vivència d’una situació de violència masclista i, per tant, esdevenen una porta d’accés als serveis i recursos especialitzats per a dones en aquesta situació. La Direcció General de Serveis Socials del departament de Drets Socials està treballant en l’elaboració del Protocol d’Abordatge de les Violències Masclistes a l’Atenció Primària de Serveis Socials per la necessitat d’un document de funcions i competències pròpies en matèria de violències masclistes per a les Àrees Bàsiques de Serveis Socials. L'objectiu del protocol és millorar i definir els límits de la seva intervenció, avaluar-la i adaptar-la a les necessitats de les usuàries, així com per millorar la coordinació amb els serveis que intervenen amb les dones i nenes supervivents de violència masclista.

A més, s’ha fet un anàlisi de les aportacions de les professionals de l’Atenció Primària durant la formació obligatòria d’eines d’abordatge de les violències masclistes als serveis socials efectuada entre gener i juliol de 2021, en la que han participat 882 professionals. Les professionals han fet palesa la necessitat de donar resposta coordinada a les dificultats d’intervenció en matèria de violències masclistes.

 

El procés participatiu

La Direcció General de Serveis Socials impulsa, en col·laboració amb la Secretaria de Transparència i Govern Obert un procés participatiu que vol recollir les aportacions de tota la ciutadania, especialment de les professionals i usuàries de les àrees bàsiques de Serveis Socials, així com de les professionals de les entitats del tercer sector que treballen conjuntament amb els serveis socials.  Aquest procés estarà obert del 21 de juliol  fins el 12 de setembre.  

150 persones formaran part de la diagnosi per a l’elaboració del Protocol

Les aportacions de les professionals durant la formació obligatòria d’eines d’abordatge de les violències masclistes als serveis socials i les propostes què haurà fet la ciutadania abans del 12 de setembre al canal Participa, es debatran a les sessions presencials amb professionals, entitats i usuàries, que es faran entre el 20 de setembre i el 20 d’octubre, amb l’objectiu d’elaborar una diagnosi de les dificultats i potencialitats en l’abordatge de les violències masclistes des de l’atenció primària de serveis socials. El procés participatiu de diagnosi constarà de 6 grups de reflexió de 25 persones cadascun; 2 de professionals, 2 d’usuàries, 1 d’entitats i 1 de mixte. Els resultats de la diagnosi seran avaluats i inclosos en el protocol.

Supervisió especialitzada en abordatge de les violències masclistes

A partir del mes de setembre la Direcció General de Serveis Socials del departament de Drets Socials oferirà supervisió especialitzada en abordatge de violències masclistes a una part de les professionals de l’atenció primària de serveis socials. El projecte de supervisió té per objectius:

  • Acompanyar en la identificació i comprensió de les necessitats de les dones en situació de violència masclista, així com de les eines de detecció de la violència masclista en els espais d’atenció.
  • Articular les estratègies de coordinació i cooperació en el marc del treball en xarxa dins del context dels protocols i circuits territorials de violència des de l’Atenció Primària de Serveis Socials.
  • Detectar les necessitats per part de les i els professionals i oferir eines i recursos d’autocura.

Les supervisions es portaran a terme als serveis d’atenció primària de serveis socials i s’organitzaran un total de vint grups de supervisió. Cadascun d’aquests grups de supervisió estarà format per un mínim d’entre 12 i 14 professionals de diverses àrees bàsiques del territori.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia