Igualtat i Feminismes

Consellera Tània Verge i Mestre

El Govern commemora la figura de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat amb motiu del centenari del seu naixement

query_builder   26 juliol 2021 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern commemora la figura de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat amb motiu del centenari del seu naixement

  • La consellera Tània Verge Mestre ha destacat la importància de “recuperar la historiografia feminista” perquè “hem de reivindicar que no estem soles i que, de fet, no ho hem estat mai”.
  • La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, ha remarcat que “cal retornar el lloc que es mereixen a unes dones, la trajectòria de les quals ha estat invisibilitzada”.
  • L’Any Victòria Pujolar i Amat comptarà amb l’edició d’un llibre sobre la seva figura, una exposició itinerant i un documental realitzat pel seu fill, el director de cinema Jorge Amat, entre d'altres.
Consellera Tània Verge Mestre

Coincidint amb el centenari del seu naixement, s’ha donat el tret de sortida a l’Any Victòria Pujolar i Amat. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Mertixell Benedí Altés, han presentat, de manera telemàtica, les actuacions que es duran a terme al llarg de l’any per divulgar la vida i l’obra de l’activista republicana, antifeixista i comunista, Victòria Pujolar Amat, (Barcelona, 1921 - Madrid, 2017).

En la seva intervenció, la consellera Verge ha destacat la imporància de posar en valor referents feministes que, al llarg de la història, han estat silenciats. “Recuperar la historiografia feminista és imprescindible: hem de reescriure i rellegir les nostres genealogies, tant per entendre el passat com per afrontar el present i el futur”, ha afirmat la consellera. “Hem de donar a conèixer a tota la societat la lluita que van dur a terme tantes dones en defensa de les llibertats individuals i col·lectives”

La titular d’Igualat i Feminismes ha recordat que “Victòria Pujolar Amat va lluitar per aconseguir l’amnistia de les preses polítiques del franquisme, tot denunciant que, el seu únic delicte havia estat treballar per un poble que reclamava els seus drets i llibertats”. I ha afegit, “amb Victòria Pujolar Amat tenim un excel·lent exemple del coratge, la valentia i la força de l’organització col·lectiva”

La Consellera Verge ha posat de manifest la importància de recollir el testimoni de les dones que ens han precedit i que, “ara més que mai, hem de reivindicar que no estem soles i que, de fet, no hi hem estat mai. Sempre hi ha hagut dones que han viscut experiències que avui ens proporcionen referents, que han lluitat per ocupar l’espai que els hi pertocava”.

Meritxell Benedí Altés

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) Meritxell Benedí Altés ha expressat que “és molt important que recuperem la figura de la Victòria Pujolar i que celebrem i commemorem la seva vida, la seva obra i les seves lluites” i ha afegit que “l’ICD és l’impulsor, conjuntament amb la comissionaria de l’any Victòria Pujolar, de tota una sèrie d’actes per poder recordar, reivindicar i posar la seva biografia, la seva obra, el seu coneixement i la seva trajectòria a disposició de les generacions que ara estem vives i la recordem”.

Benedí ha fet una crida a les associacions, entitats i persones que puguin fer aportacions per recordar Pujolar ja que “cal retornar el lloc que es mereixen a unes dones, la trajectòria de les quals ha estat invisibilitzada”.

Tamara Melchor

La família de Pujolar, clau en la seva memòria

Elvira Altès, comissària de l’any Victòria Pujolar i Amat, ha destacat que l’ajuda de la família de Pujolar ha estat clau per reconstruir la biografia d’una dona amb una trajectòria vital tal rica i singular.

Precisament, alguns familiars de Pujolar han participat també en l’acte. La seva neta, Tamara Melchor, ha posat en valor la necessitat de retre homenatge a les figures de la lluita antifeixista i antifranquista com un acte de “justícia i reparació a les víctimes”. Melchor ha afirmat que la trajectòria de la seva àvia és “una inspiració per als més joves, perquè ara ens toca lluitar pel que ens pertoca”. Melchor ha destacat la importància de la memòria d’una generació com la de la seva àvia, marcada per “uns profunds valors republicans de justícia, dignitat, solidaritat i internacionalització. Uns valors que també són els nostres”.

Per la seva part, un dels fills de Pujolar, el director de cinema Jorge Amat i responsable del documental sobre la vida de la seva mare, ha destacat que aquest homenatge és “una victòria per la Victòria, que va fer de la lluita antifranquista i antifeixista un eix a la seva vida”.

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions de reconeixement i difusió de la seva figura entre els quals destaquen l’edició d’un llibre amb la seva biografia, un vídeo divulgatiu o una exposició itinerant. Podeu trobar tots els actes previstos en aquest enllaç.

Amb l’objectiu d’arribar a un públic el més ampli possible, també s’hi durà a terme una campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #AnyVictòriaPujolarAmat

Més informació en el dossier.

4  

Imatges

Any Victòria Pujolar

Any Victòria Pujolar 221

Tània Verge Mestre

Tània Verge Mestre 87

Meritxell Benedí Altés

Meritxell Benedí Altés 129

Tamara Melchor

Tamara Melchor 63

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia