Empresa i Treball

.

TURISME

Catalunya es posiciona per ser una destinació referent en Slow Tourism

query_builder   28 juliol 2021 11:00

event_note Nota de premsa

TURISME

Catalunya es posiciona per ser una destinació referent en Slow Tourism

  • El Departament d’Empresa i Treball subvenciona la creació de productes turístics responsables i sostenibles en el marc del projecte europeu Med Pearls
  • Es crearan un total de 6 productes turístics slow a l’Anoia, les Garrigues i la Ribera d’Ebre, zones amb molt potencial per aquest tipus de turisme
  • L’Slow Tourism o turisme lent postula conèixer indrets en profunditat i gaudir-los en tota la seva immensitat sense pressa
.
Slow Tourism és una tipologia de turisme responsable i sostenible que posa èmfasi en promoure i involucrar les economies locals © Consell Comarcal de l'Anoia
Catalunya vol esdevenir un referent en Slow Tourism, una tipologia de turisme responsable i sostenible que posa èmfasi en promoure i involucrar les economies locals per tal de donar a conèixer experiències turístiques culturals i naturals, tot respectant els llocs visitats.

Per aquest motiu, en el marc del projecte europeu ENI CBC MED Med Pearls, el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), subvencionarà amb un màxim de fins a 16.000 euros la creació de productes turístics que responguin a aquesta filosofia.

El projecte Med Pearls estableix que els productes s'hauran de desenvolupar en zones de baixa densitat turística però amb molt de potencial per a l'Slow Tourism. Sota aquests criteris, l'Agència Catalana de Turisme ha escollit les zones de l'Anoia (en col·laboració amb la Diputació de Barcelona), les Garrigues (en col·laboració amb la Diputació de Lleida), i la Ribera d'Ebre (en col·laboració amb el Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre), per entrar a formar part dels plans pilot del projecte. Per a cada zona pilot escollida es crearan dos productes turístics Slow Tourism, sis en total a Catalunya.

Segons la directora general de Turisme, Marta Domènech, “l’Slow Tourism permet l’oportunitat d’explorar destinacions poc conegudes en entorns naturals i recórrer paratges de manera immersiva i a un ritme lent”. “Catalunya s’ha de posicionar en aquest segment ja que té zones que ofereixen moltes possibilitats perquè el turista pugui conèixer de manera pausada les seves particularitats, patrimoni i tradicions locals i pugui així generar una experiència significativa de gaudi de l’entorn i la natura”, afirma Domènech.

L’Slow Tourism és un concepte relativament nou que evoluciona dels moviments Slow Food i Cittaslow dels anys 80 i 90. Estretament relacionat amb altres tipologies de turisme com el turisme sostenible, el responsable i l’ecoturisme, l’Slow Tourism també és considerat una filosofia de viatge. Aquesta, tant des del punt de vista de l’oferta com de la demanda, engloba sis dimensions: temps, lentitud, alteritat, autenticitat, sostenibilitat i emoció.

Un producte turístic pot ser considerat slow si compleix certs requeriments com ara que es realitzi en grups petits o individuals, que els paquets siguin guiats o self-guided o que l’agent de viatge que l’organitzi desenvolupi relacions amb els agents turístics locals. Però a nivell d’oferta d’allotjament, activitats, menjar i transport, també hi ha altres característiques importants a tenir en compte:

  • Allotjament: els paquets han d’oferir allotjaments turístics locals o de propietat familiar (negoci familiar). Aquests també poden ser masies o cases rurals, i es recomana que treballin amb proveïdors locals del territori.
  • Activitats: les activitats del paquet turístic han de vetllar per la conservació del patrimoni natural i cultural del territori, permetre una millor comprensió de les identitats locals, i promoure un turisme responsable.
  • Alimentació: els menjars inclosos en els paquets han de promoure el productes locals i autòctons del territori així com la seva cultura gastronòmica.
  • Transport: els paquets han de potenciar l’ús de sistemes de mobilitat sostenibles (bicicletes, caminades, rutes a cavall, etc.), rutes menys concorregudes, i transport públic del territori.

Les 26 perles del Mediterrani

L’ACT participa en diversos projectes europeus que tenen una gran incidència en la salvaguarda de la natura, els itineraris transfronterers i el turisme gastronòmic i social, entre altres aspectes.

En aquest sentit, actualment Catalunya lidera el projecte europeu de cooperació transfronterera Med Pearls que té un pressupost global de 3 milions d'euros, una durada de 36 mesos i està cofinançat al 90% mitjançant el Programa de cooperació transfronterera de la conca Mediterrània ENI CBC MED 2014-2020.

L'objectiu del projecte Med Pearls és la creació de 26 productes turístics en diversos països de la Mediterrània en 13 àrees pilot dels països que hi participen. Aquests productes tindran com a finalitat posicionar internacionalment la Mediterrània com a destinació de qualitat i excel·lència per a l'Slow Tourism, a partir de la cooperació publicoprivada.

Med Pearls té l'objectiu de potenciar:

  • La desconcentració per crear fluxos turístics cap a destinacions del Mediterrani menys conegudes, o no conegudes, però amb potencial turístic, de forma sostenible i responsable.
  • La desestacionalització per crear experiències que es puguin dur a terme fora de temporada alta o en qualsevol moment de l'any.
  • La diversificació per desenvolupar nous productes turístics i experiències per a nínxols i segments nous basats en l'Slow Tourism on es valori el patrimoni natural i cultural.
  • La innovació per introduir les noves tecnologies i la digitalització per reforçar nous productes turístics creats per pimes locals.
  • El desenvolupament de l'economia local per implicar directament les pimes locals i la ciutadania en la creació dels paquets de Slow Tourism.

Per la directora general de Turisme “els objectius del projecte coincideixen plenament amb els objectius del Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022: desestacionalització, desconcentració, diversificació i augment de la despesa”. “Med Pearls reforça la marca Ecoturisme creada per l'ACT, ens permet treballar la mobilitat i connectivitat en les zones rurals i tractar l’accessibilitat”, afegeix Domènech.

Els socis de l'ACT en el projecte Med Pearls de cooperació transfronterera són la Confederació d'Associacions Empresarials d'Egipte-Europa (Egipte), la Cambra de Comerç d'Alexandria (Egipte), la municipalitat de Thessaloniki (Grècia), Discovery Travel & Tourism LLC (Jordània), APS Mediterranean Pearls (Itàlia), la incubadora Palestine Information & Communications Technology Incubator (Palestina) i Palestine Wildlife Society (Palestina).

Més info clicant aquí

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia