Interior

Foto

El Govern anuncia un paquet de mesures per lluitar contra les discriminacions i els delictes d'odi

query_builder   28 juliol 2021 16:36

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia un paquet de mesures per lluitar contra les discriminacions i els delictes d'odi

  • Els Departaments d’Igualtat i Feminismes i Interior realitzaran la primera macroenquesta sobre discriminacions i delictes d’odi que permetrà elaborar el primer mapa d’aquest tipus a Catalunya
  • Igualtat i Feminismes crearà l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació per atendre les persones víctimes de discriminació i intolerància
Foto

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han anunciat, en una compareixença conjunta al Parlament de Catalunya, un paquet de mesures per fer front a les discriminacions i els delictes d’odi. Amb la voluntat de fer una detecció exhaustiva de les vulneracions de drets, Igualtat i Feminismes liderarà, amb la col·laboració d’Interior, la realització d’una macroenquesta sobre els diferents tipus de discriminacions i delictes d’odi que permetrà elaborar el primer mapa d’aquest tipus a Catalunya. Aquesta macroenquesta posarà atenció al masclisme, l’LGBTIfòbia, el racisme, l’antigitanisme, la xenofòbia, la islamofòbia o l’antisemitisme, el capacitisme, l’edatisme o l’aporofòbia. Els resultats de l’enquesta nodriran de dades l’Observatori de la Discriminació, un ens de nova creació també en el marc del desplegament de la Llei 19/2020.

Entre el paquet de mesures, destaca també la creació de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació, a càrrec del Departament d’Igualtat i Feminismes, i que té per objectiu posar-se al servei de les necessitats de les víctimes i acompanyar-les en el procés de denúncia i de reparació. “Serem al costat de les persones que han vist vulnerats els seus drets”, ha explicat la consellera Verge. L’Oficina també actuarà d’ofici, especialment quan la discriminació es produeixi per part d’una administració pública.

En el cas dels drets de les persones LGBTI+, Catalunya disposa, actualment, de 111 oficines de la Xarxa d’Atenció Integral LGBTI (SAI).  A mesura que la xarxa SAI ha anat creixent, també ha augmentat el nombre de casos treballats de forma coordinada amb altres administracions. Entre 2015 i el primer semestre de 2021, s’han gestionat 1.181 casos, incloent consultes, denúncies i incidències.

Contra el racisme estructural i institucional

Les mesures anunciades inclouen també l’aprovació del reglament sancionador de la Llei 19/2020, que inclourà sancions administratives per comportaments discriminatoris, les quals poden ser de caire econòmic, treballs en benefici de la comunitat o bé fórmules de mediació i reparació del dany. “Disposem ja d’un esborrany que en les properes setmanes serà validat amb persones expertes, com a pas final abans de tramitar-lo a Govern perquè sigui aprovat. Comptem aprovar-lo doncs en un termini breu de temps”, ha anunciat la consellera Verge.

Tal com ha explicat Verge, el desplegament de la Llei 19/2020 també suposa l’elaboració del Pla d’igualtat de tracte i no-discriminació, que inclou una estratègia integral contra el racisme estructural i institucional, amb accions que abastin l’àmbit educatiu, sanitari, social i comunitari, l’habitatge, la cultura, l’esport, la funció pública, els cossos de seguretat o els mitjans de comunicació. “Es tracta d’un treball interdepartamental que es liderarà des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, que adoptarà un enfocament interseccional per tenir en compte com s’entrecreuen els diferents eixos de desigualtat que donen lloc a formes de discriminació específiques”, ha explicat la consellera Verge.

Cal que es detectin i es denunciïn més els delictes d’odi

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha reiterat “el compromís absolut de la Conselleria d’Interior en la lluita contra els delictes d’odi” i ha destacat que des del departament que encapçala “treballarem per aconseguir que es denunciïn tots els delictes d’odi i que totes les víctimes siguin ateses com mereixen”.

Elena ha explicat que s'han triplicat els delictes d'odi denunciats en una dècada, però ha insistit que encara hi ha algunes víctimes que no ho denuncien  per por o perquè l’agressió ha estat lleu i és esporàdica o per evitar la segona victimització.

En aquest sentit el conseller ha explicat que des la Policia de la Generalitat s’insisteix perquè es denunciïn totes les agressions. “Des del cos de Mossos d’Esquadra es treballa per evitar una segona victimització, es tracten els casos amb compromís, sensibilitat i discreció i seguirem treballant en la millora de l’atenció a la víctima”, ha dit.

Nova Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació

Elena ha exposat que des de la Unitat dels Delictes d’Odi i en col·laboració amb la fiscalia de Delictes d’Odi, s’han posat en marxa una sèrie d’accions per resoldre els casos de delictes d’odi i millorar les actuacions policials. Entre aquestes mesures destaquen la creació de l’Oficina de Delictes d’Odi i Discriminació i la nova Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació (UCDOD) que farà un seguiment i investigació dels delictes d’odi i discriminació, a més de la generació d’intel·ligència amb la informació disponible d’aquests delictes per facilitar la presa de decisions.

D’altra banda, el conseller d’Interior també ha posat en valor que un altre dels elements clau és “seguir treballant en la formació dels membres de les policies de Catalunya en àmbits com la diversitat, l’atenció a la víctima”. “Cal sensibilitzar i dotar-los d'eines per conèixer i reaccionar en cas de discriminació de les persones LGBTI+ i de conductes constitutives de delictes d’odi i discriminació”, ha insistit.

Finalment Elena ha destacat que “no ens hem de conformar amb que els delictes d’odi es persegueixin i es denunciïn, sinó que hem de treballar per la seva eradicació perquè no permetrem que ningú pateixi violència per ser qui és”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia