L’Ajuntament de Mont-roig del Camp instal·la una placa commemorativa a la seva casa natal el pròxim divendres 30 de juliol.
La població del Baix Camp s’adhereix a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.
El Memorial Democràtic participarà en l’acte d’homenatge que organitza l’Ajuntament de Mont-roig del Camp (Baix Camp) el divendres 30 de juliol al seu fill il·lustre Antoni Benaiges, un mestre republicà que fou assassinat l’any 1936.
L’homenatge inclou quatre actes complementaris al voltant de la seva figura. Primerament, l’Ajuntament farà entrega de la distinció de fill il·lustre als nebots d’Antoni, Elisa Benaiges i Jaume Roigé. Després, s’instal·larà una placa commemorativa a la seva casa natal, al nucli antic del poble. A partir d’ara, el municipi quedarà integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, que agrupa diferents indrets que han estat testimoni de la nostra història recent.
Així mateix, a l’Espai Cultural Església Vella s’inaugurarà l’exposició “Desenterrant el silenci”, de Sergi Bernal. Aquesta mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de La Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista.
Finalment, la cantautora Montse Castellà interpretarà la cançó Lo mestre que va prometre el mar, cançó dedicada a Antoni Benaiges (https://www.youtube.com/watch?v=KZPTv-Gziys).
Un mestre avançat
Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp el 1903 i es va titular com a mestre a l’Escola Normal de Barcelona. El 1934, mentre treballava en una escola de Vilanova i la Geltrú, li van oferir una plaça a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de 200 habitants de la província de Burgos.
En aquella escola, Antoni Benaiges va intentar aplicar les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet, una metodologia avançada que tenia com a objectiu que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos. Una eina fonamental per aplicar aquesta filosofia era la impremta. Per això, Benaiges va comprar una impremta amb els seus propis diners. Els alumnes editaven uns petits quaderns sobre diverses temàtiques, entre elles el mar, tot i que no l’havien vist mai. En un dels quaderns, els nois van deixar escrit que el mestre els havia promès que els portaria a veure el mar a prop de casa seva, a Mont-roig del Camp.
El seu mètode pedagògic, sumat a la seva determinació de no ensenyar religió catòlica dins l’escola, va provocar moltes suspicàcies en una societat rural i conservadora com era la de Bañuelos de Bureba als anys trenta del segle passat.
La fossa de La Pedraja
La seva vida s’estronca el 19 de juliol de 1936, el mateix dia del cop d’Estat contra la República. Els colpistes capturen Antoni Benaiges a Briviesca (Burgos), junt amb altres persones. El torturen brutalment i el tanquen a la presó. El 25 de juliol, els militars se’ls emporten a tots a una zona boscosa propera, a La Pedraja, on els afusellen i els enterren en una fossa.
L’any 2010, s’inicien els treballs de localització i recuperació de la fossa comuna de La Pedraja. Per ara, s’han localitzat 104 cossos de persones assassinades entre el juliol i l’octubre de 1936. El cos d’Antoni Benaiges encara no s’ha identificat.