Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern considera "insuficients" els acords de la comissió bilateral Estat-Generalitat

query_builder   2 agost 2021 21:29

event_note Nota de premsa

El Govern considera "insuficients" els acords de la comissió bilateral Estat-Generalitat

 • L’executiu català ha posat sobre la taula la necessitat d’abordar els 56 traspassos històrics pendents en la represa de les relacions bilaterals amb l’Estat espanyol 3 anys després
 • El vicepresident Puigneró ha denunciat el caràcter “recentralitzador” del govern espanyol lluny del suposat autogovern que prediquen i la consellera Vilagrà ha afirmat que els acords “no seran moneda de canvi” per la mesa de negociació
Moment de la reunió de la Comissió Bilateral a Madrid aquest dilluns.

El Govern de la Generalitat considera que els acords de la comissió bilateral Generalitat-Estat han estat del tot “insuficients”, malgrat que es valora poder reprendre les relacions bilaterals amb el govern espanyol 3 anys després. L’objectiu de l’executiu català és poder treballar en tots aquells traspassos pendents per poder millorar la vida de la ciutadania de Catalunya i deixar el debat sobre el conflicte polític a la mesa de negociació.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat que avui els passos han estat petits i insuficients. La consellera ha explicat que el govern català ha posat sobre la taula els 56 traspassos pendents que té l’Estat respecte Catalunya, però avui se n’han debatut molt pocs i hi ha hagut poca concreció: “Sempre hem dit que els volem tots i ràpid, perquè no volem tenir una sensació de déjà-vu. Volem avançar i així ho continuarem reclamant i exigint”. En aquest sentit, ha recordat que la comissió serveix per arribar a acords econòmics o socials per millorar la vida de la ciutadania a Catalunya i ha afegit: “En cap cas aquests acords seran una moneda de canvi de res. No volem que la comissió es barregi amb la mesa de negociació, on s’ha de resoldre el conflicte polític. És per això que ens emplacem a treballar en aquesta mesa de negociació el setembre per trobar una solució democràtica i pactada per exercir el dret a l’autodeterminació i l’amnistia”.

Per la seva part, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha demanat al govern espanyol que es mogui si vol demostrar que aposten per l’autogovern, com defensen: “Pedro Sánchez ha repetit que no a l’autodeterminació però sí a l’autogovern i en reunions com les d’avui té l’oportunitat de demostrar-ho i, en canvi, avui ha estat clarament insuficient”. “Nosaltres som el govern del 52% i pretenem la màxima sobirania i son els que defensen l’autogovern els que han d’accelerar i avui d’accelerar no massa”, ha afegit el vicepresident.

Puigneró ha denunciat el procés recentralitzador del govern espanyol i que xoca amb el suposat autogovern que proposen per Catalunya: "També hem posat sobre la taula que estem veient unes lleis que tenen un caràcter recentralitzador i regressiu pel que fa a drets fonamentals, i cal derogar-les ràpidament”.

Acords de la comissió bilateral:

 • Sobre conflictivitat actual amb el TC:
  • En matèria de contenció de rendes de lloguer: s’ha acordat tornar a reunir el mateix grup de treball per negociar les modificacions legislatives necessàries per tal de retirar els recursos presentats.
  • En matèria d’IMV: la llei que encara està pendent de recórrer, se seguirà negociant abans d’interposar un recurs de constitucionalitat. És dels primers temes que es portaran en aquest nou grup de treball per fixar el calendari de traspassos. S’ha acceptat començar a negociar el traspàs.
  • Prioritzar sempre la via de negociació abans d’interposar un recurs. L’estat es compromet a no activar per defecte la petició de suspensió de les normes recorregudes.
 • En matèria de jubilació de Mossos i Agents Rurals: s’ha acordat treballar la qüestió per portar una proposta d’acord a la propera reunió bilateral.
 • Sobre traspassos:
  • Acabar els treballs de la ponència tècnica per tancar el traspàs de la gestió de beques i ajudes a l’estudi per tal que la Generalitat pugui gestionar la competència el curs 2022 - 23
  • Crear el grup de treball per prioritzar i calendaritzar els primers dels 56 traspassos.
  • De forma explícita alguns dels primers que es treballaran són: formació sanitària especialitzada (MIR, EIR i LLIR), salvament marítim, ingrés mínim vital i legislació laboral.
  • Per finalitzar el traspàs de regionals i rodalies s’ha acordat que l’Estat farà durant el mes de setembre una proposta econòmica del que queda pendent de traspassar.
 • Acord de calendari:
  • La bilateral es tornarà a reunir a finals de gener, principis de febrer.
  • Comissió mixta d’afers econòmics i fiscals, el mes de desembre.
  • Comissió bilateral d’infraestructures: mes d’octubre.

2  

Imatges

Moment de la reunió de la Comissió Bilateral d'aquest dilluns a Madrid.

Moment de la reunió de la Comissió Bilateral d'aquest dilluns a Madrid. 110

La consellera Vilagrà i el vicepresident Puigneró a la roda de premsa posterior a la reunió.

La consellera Vilagrà i el vicepresident Puigneró a la roda de premsa posterior a la reunió. 70