Durant el mes de juliol, a Catalunya es van celebrar tres festivals de forma extraordinària. Gràcies a l'estudi que ha elaborat el Departament de Salut en relació amb aquests esdeveniments i la seva incidència en el marc de la pandèmia del coronavirus, el Departament de Cultura considera que aquesta investigació dona una informació valuosa a l'hora de millorar els protocols i mesures de seguretat per a activitats i festivals multitudinaris de cara al futur.
A més, l'estudi pot ser útil no només pel sector cultural, sinó també per la resta de sectors. És important ressaltar que es torna a demostrar la necessitat de complir les quarantenes i aïllaments, i de no treure’s la mascareta si no hi ha distància de seguretat. Com ha explicat la secretària de Salut de Pública, Carmen Cabezas, en un moment d’obertura de l’estiu, i en un context de 8.000 casos al dia, els festivals van ser només un factor més entre tots els que es van donar en aquell moment.
Els festivals en qüestió (Canet Rock, Cruïlla i Vida) requerien un TAR previ, que es fessin a l’aire lliure i un ús continu de la mascareta FFP2. En aquests festivals es va aplicar l’experiència d’estudis pilots anteriors amb una variant molt menys transmissible. Entre els assistents, i en els 14 dies posteriors als festivals, es van detectar almenys 842 casos més de Covid-19 que els que serien esperables en persones de les mateixes característiques, segons explica l’estudi. L’anàlisi també destaca que 271 assistents (un 0,45% sobre 49.570 assistents estudiats) tenien un diagnòstic positiu de covid-19 en els 10 dies previs al festival, i van assistir-hi igualment.
Avui en dia, l’activitat del sector cultural transcorre amb naturalitat, sempre seguint la normativa vigent i comprometent-se amb la seguretat dels assistents dels actes. Sobre el desenvolupament d’activitats musicals com ara concerts, la normativa actual obliga tots els actes culturals a dur-se a terme només amb el públic assegut, amb distància i mascareta. A més, totes les activitats han d’acabar a les 00:30 hores de la nit i els espais culturals tenen un marge de mitja hora per a desallotjar els espais (fins a la 1:00 de la nit).
Des del Departament de Cultura recordem que la cultura és un bé essencial, un servei públic i una pota necessària del benestar col·lectiu, i també és saludable. Tornem a apel·lar a la responsabilitat de tota la societat a l’hora de combatre la pandèmia.