Salut

Govern

Salut alerta que les embarassades no vacunades tenen un risc 23 vegades més alt d'acabar ingressades per COVID-19

query_builder   4 agost 2021 14:57

event_note Nota de premsa

Salut alerta que les embarassades no vacunades tenen un risc 23 vegades més alt d'acabar ingressades per COVID-19

  • La campanya de vacunació a Catalunya ha evitat prop de 3.000 morts i 64.450 nous contagis que s'haurien traduït en més de 27.000 ingressos en UCI
  • La secretària de Salut Pública recorda que ja s’ha obert la vacunació pels nascuts entre el 2006 i 2009 que ja hagin fet els 12 anys i que queden més 83.000 cites per vacunar-se encara sense reservar

 

Fotografia de Carmen Cabezas i Cristina Martínez durant la roda de premsa

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha remarcat que Salut es marca com a prioritat la vacunació contra la COVID-19 de les dones embarassades i ha alertat dels riscos de no fer-ho, sobretot, entre les gestants amb factors de risc.  En aquest sentit, ha indicat que les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se i que, si es contagien tenen 5,4 vegades més risc d’ingressar. A més, les no vacunades tenen un risc multiplicat per 23 d’acabar ingressant respecte a les vacunades.

“El missatge claríssim és que cal vacunar-se si una persona està embarassada" ha subratllat Cabezas que ha assenyalat que “si estàs alletant o embarassada et pots vacunar en qualsevol moment de la gestació” i ha indicat que des de l’1 de gener d’aquest any, 549 dones embarassades han estat ingressades per COVID-19, 52 de les quals a les UCI. No hi ha hagut cap defunció.

Cabezas també ha explicat que ara mateix el 20% de les embarassades ha iniciat la vacunació i l’11% ja té la pauta completa. Precisament, i amb l’objectiu d’aconseguir una cobertura de vacunació més gran entre les gestants, Cristina Martínez, responsable de l’ASSIR Catalunya, ha explicat que des de Salut s’està impulsant “una estratègia més proactiva” entre aquest col·lectiu. En aquest sentit, ha informat que els ASSIR i els equips de Primària s’estan posant en contacte amb les gestants, via telefònica o sms, per facilitar-los l’hora de vacunació i, si cal, aclarir dubtes o donar-los informació.

"El benefici de la vacuna entre les gestants és manifest, per això és important la vacunació” ha ressaltat i ha afegit que gràcies a la vacunació “hi ha una transmissió d'anticossos al fetus, i això és un element molt important de protecció a la criatura després del seu naixement". A més ha dit que “actualment amb les dades publicades hi ha una evidència cada vegada més sòlida que no hi ha cap alteració en el fetus a nivell congènit per l’administració d’aquesta vacuna”.

Les vacunes que s'administren a les dones embarassades són les d'ARN missatger, les de Pfizer/BioNTech i de Moderna.

D’altra banda, a més de les dones embarassades, Cabezas ha indicat que una altra de les prioritats de la campanya de vacunació del Departament són les persones de 30 o més anys i alhora ha recordat que avui ja s’ha obert la convocatòria de vacunació per als nascuts entre el 2006 i el 2009 i que els que hagin nascut l'any 2009 han d'haver fet els 12 anys per vacunar-se i han de venir acompanyats del seu pare, mare, tutor o tutora legal. "Comencem a tenir cites lliures i per això hem obert la franja d'edat d'entre 12 a 15 anys. Queden més 83.000 cites per vacunar-se sense reservar. La cita més important d’aquest estiu és amb la vacuna”, ha reblat Cabezas.

La vacunació ha evitat prop de 3.000 morts

Durant la roda de premsa, la secretària de Salut Pública ha avançat unes estimacions fetes pel BIOCOMSC, el Grup de Recerca sobre Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), sobre els beneficis de la vacunació per lluitar contra la COVID-19. Així, s’estima que gràcies a la vacunació s’han evitat a Catalunya 2.923 defuncions, cosa que es traduiria actualment amb més de 200 defuncions diàries.

"Sense la vacunació hi hauria deu vegades més morts al dia. En aquesta cinquena onada observem, sobretot, que els casos es donen en persones joves, les que no estaven vacunades aquell moment”, ha explicat la secretària de Salut Pública que també ha dit que segons BIOCOMSC, la campanya de vacunació ha evitat 64.450 nous casos que s'haurien traduït en 136.064 dies d'hospitalització i 27.315 ingressos en UCI.

A més, sense vacunes ara hi hauria uns 6.000 persones ingressades per la COVID-19, enlloc de les més de 2.000 d aquests dies; i 1.300 pacients a les UCI, en comptes dels gairebé 600 actuals.

Pel que fa a la situació epidemiològica de la COVID-19, Carmen Cabezas ha dit que es comença a veure una reducció en els ingressos hospitalaris i això és “una molt bona notícia”, tot i que ha assenyalat que l'impacte assistencial continua sent molt alt.

Anàlisi dades festivals

Aquests tres grans festivals, Vida, Canet Rock i Cruïlla, eren esdeveniments extraordinaris i, per això, es van aprovar tot un seguit de mesures per controlar la transmissió del virus que partien de l’experiència dels concerts de la Sala Apolo i del Palau Sant Jordi: incloïa un test d’antígens (TAR) previ, que es fessin a l’aire lliure i l’ús continu de mascareta FFP2.  Segons l’autorització dels departaments de Salut i Interior i el diàleg constant amb els organitzadors i el Departament de Cultura.

S’ha fet una anàlisi similar al que es va dur a terme amb les persones que van ser escollides per formar part de les taules electorals: els assistents als festivals s’han comparat amb una població de control aparellada per edat, sexe, zona de residència (ABS) de residència i estat immunitari enfront el Sars-Cov-2.

Segons els resultats, s’observen almenys 842 casos més entre els prop de 50.000 assistents que els que serien esperables en persones de les mateixes característiques en els 14 dies posteriors als festivals.

Entre els assistents, la corba de casos posteriors a dos dels tres festivals té una forma diferent a la dels controls (significativament menys casos en els tres primers dies post inici festival i major nombre posteriorment). L’anàlisi de les corbes suggereixen que el cribratge va funcionar millor en dos dels tres festivals. Tot i que funcionessin, es va detectar un increment en el nombre de contagis donat que les mesures de protecció no es van seguir correctament per part de tots els assistents.

També s’han detectat 271 assistents dels tres festivals (un 0,45% sobre 49.570 assistents estudiats) que tenia un diagnòstic positiu de COVID-19 en els 10 dies previs al concert. Per tant, havien de complir un aïllament de deu dies que no van fer.

"És necessari recordar la importància del compliment de les mesures", ha assegurat Cabezas. Molt probablement si tots els assistents haguessin complert amb les mesures estipulades no s’hagués produït aquest nombre de casos.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recordat que el PROCICAT ja ha endurit les mesures a complir en esdeveniments culturals i esportius principalment pel que fa a l’obligatorietat que el públic romangui assegut, la limitació horària de l’esdeveniment i el reforç del compliment de mesures de mascareta i distància.

Com s’ha fet l’estudi?

Per analitzar l’impacte en la incidència de COVID dels festivals s’ha emprat un estudi de cohorts. Aquest tipus d’estudi analitza si l’exposició a alguna cosa, en aquest cas l'assistència a un festival amb determinades mesures, té impacte sobre un esdeveniment concret, en aquest cas la incidència de COVID. Un exemple similar seria veure si les persones que fumen, i estan exposades al tabac, desenvolupen més càncer.

Per fer això, cal comparar amb un grup de persones o població no exposada (al tabac, festivals, etc…). Aquest grup ha de ser semblant a l’altre per obtenir conclusions i per això es du a terme un matching o aparellament que consisteix en buscar persones de les mateixes característiques (edat, lloc de residència, nivell socieoconòmic, estat vacunal…) no exposades a l’esdeveniment estudiat.

Un cop formats els dos grups s’analitza la presència o no de contagi 14 dies després de l’esdeveniment, en aquest cas, del festival.

En el cas de festivals hi ha un grup de població ‘exposada’ que ha anat als festivals de 49.570 persones i s’ha trobat un grup control del mateix nombre semblant per fer l’aparellament.

1  

Fitxers adjunts

Presentació del seguiment de la campanya de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya

Presentació del seguiment de la campanya de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya
PDF | 3810

`