Acció Exterior i Unió Europea

Unes dones manipulant la terra al Sahel.

El Govern participa en un projecte per empoderar més de 2.000 dones de Mali en el marc de la Gran Muralla Verda

query_builder   6 agost 2021 10:22

event_note Nota de premsa

El Govern participa en un projecte per empoderar més de 2.000 dones de Mali en el marc de la Gran Muralla Verda

Catalunya aporta 150.000 euros a aquesta iniciativa panafricana que pretén lluitar contra la crisi climàtica i les seves conseqüències socials i econòmiques creant una frontera natural de 8.000 km d’est a oest del continent
Unes dones manipulant la terra al Sahel.

El Govern de Catalunya ha aportat 150.000 euros a un projecte per fomentar l’empoderament de més de 2.000 dones de zones rurals de Mali. Es tracta del projecte She grows, liderat per la Convenció de les Nacions Unides per la Lluita contra la Desertificació i executat per l’ONG Tree Aid a la regió maliana de Koulikoro. L’objectiu és abordar la pobresa i els efectes de la crisi climàtica restaurant i protegint terres, empoderant les dones amb les capacitats per gestionar-les i evitar que es degradin i, de retruc, millorar les seves condicions socials i econòmiques. She grows és un dels múltiples projectes que hi ha sota el paraigua de la Gran Muralla Verda (GMV), una iniciativa panafricana per lluitar contra la crisi climàtica al Sahel i abordar les conseqüències socials i econòmiques que comporta. Frenant l’avenç de la desertificació amb la creació d’una frontera natural d’arbres, la iniciativa reforestadora pretén revitalitzar l’economia local i traduir-se en sosteniment, feina i futur per a milions de persones que habiten els 8.000 quilòmetres que recorre el Sàhara d’est a oest del continent africà.

Concretament, l’aportació de 150.000 euros del Govern de Catalunya a aquest projecte a Mali permetrà acompanyar 1.100 dones de la regió de Koulikoro en l’organització de cooperatives que gestionin i restaurin les terres degradades i formar-ne 1.000 més en la producció d’estufes de baix consum i la gestió d’horts comunitaris, contribuint a la seva autonomia econòmica. A més, també es plantaran a la zona 1.000 arbres que permetran retornar la fertilitat als sòls i retenir l’aigua, a més de millorar la seva productivitat i biodiversitat.

Per a la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, l’aportació del Govern “referma el compromís de Catalunya de contribuir a la superació dels grans reptes globals”, en línia amb l’Agenda 2030 i l’Agenda 2063 de la Unió Africana. “El continent africà és un dels més afectats per la crisi climàtica”, recorda Alsina, que destaca que, “amb el projecte She Grows, donem suport a un dels nostres socis africans, Mali, perquè tingui més eines per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic”. Molts països de l’Àfrica al sud del Sàhara tenen dificultats per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ja que, precisament, les seves economies i ecosistemes es veuen afectats per la crisi climàtica. “Davant dels reptes globals, el Govern treballa per complir els ODS tant a Catalunya com a la resta del món”, afirma.

La Gran Muralla Verda africana és un projecte emblemàtic de la Unió Africana i la Convenció de les Nacions Unides per la Lluita contra la Desertificació (UNCCD, per les seves sigles en anglès) i es va iniciar el 2007 amb l’objectiu de frenar l’expansió del Sàhara cap al sud. La iniciativa va partir de la idea de plantar una frontera natural d’arbres al llarg dels 8.000 quilòmetres d’est a oest del continent de 15 quilòmetres d’amplitud, com un cinturó verd. Amb els anys, però, la GMV ha integrat més projectes amb la idea de reforestar el Sahel amb programes de capacitació en tècniques de gestió de cultius sostenibles, amb l’objectiu d’empoderar les comunitats a recuperar vegetació autòctona, intentar ajudar que les poblacions no hagin de fugir per l’emergència climàtica i que puguin tenir mitjans de subsistència, entre d’altres. She grows, el projecte al qual ha fet una aportació Catalunya, n’és un exemple. A dia d’avui, la franja verda de reforestació només s’ha completat en un 15%. Tot i això, l’èxit del projecte ja és tangible en la restauració a un ritme sense precedents de terres degradades gràcies a la recuperació de cultius tradicionals o la reincorporació d’espècies autòctones.

El Sahel, cada cop més àrid

El Sahel, literalment “costa” en àrab, és la regió que recorre el sud del desert del Sàhara i que comprèn els territoris del Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, el Txad, Sudan, Etiòpia, Eritrea i Djibouti. És en aquests onze territoris fronterers amb el Sàhara que la Gran Muralla Verda africana actua per combatre el progressiu avenç del desert cap al sud, que està provocant sequeres cada vegada més severes i freqüents a la regió, una de les més vulnerables del món davant de la crisi climàtica.

Mali és un dels onze països d’aquesta regió i és on es desenvolupa el projecte en el qual participa Catalunya. És un dels països més pobres del món, el 184è de 189 en el rànquing de l’Índex de Desenvolupament Humà del 2020, amb una pobresa extrema del 42,7%. El territori pateix sequeres recurrents, inseguretat alimentària, terrorisme i migracions internes. La situació de pobresa s’accentua clarament a mesura que avança la degradació mediambiental, i les dones són les que n’estan rebent el major impacte. Malgrat que tenen un rol vital en l’agricultura, les malianes sovint no tenen accés a les terres ni a microfinançaments i, per això, l’agrícola és un àmbit clau on actuar per abordar la pobresa. És per aquesta raó que el projecte She grows s’enfoca amb una clara perspectiva de gènere, amb la qual el Govern està plenament compromès en totes les seves actuacions de cooperació al desenvolupament. Malgrat que les beneficiàries directes seran 2.000 dones, es calcula que amb She grows també augmentarà la consciència de gènere en més de 200 homes de Koulikoro.

Una aportació en línia amb el Pla Àfrica

L’aportació de 150.000 euros a aquest projecte de la Gran Muralla Verda s’alinea amb el Pla Àfrica del Govern 2020-2023, que es va aprovar al març del 2020 amb voluntat d’obrir-se al continent i establir lligams amb organismes continentals com la Unió Africana (UA) i organitzacions multilaterals que tenen presència a l’Àfrica, amb qui Catalunya ja té una llarga tradició de col·laboració. De fet, la participació del Govern a la Gran Muralla Verda està prevista en el mateix pla, sota la voluntat de promoure el desenvolupament sostenible al continent, en línia amb l’Agenda 2030, i concretament, l’economia verda circular. A més, Mali és un dels països preferents d’actuació previstos al pla. A banda del Pla Àfrica, aquesta contribució a la Gran Muralla Verda africana també està en línia amb el compromís ferm del Govern amb el multilateralisme i, alhora, dona compliment a compromisos del Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030.

1  

Fitxers adjunts

Infografia sobre l'aportació del Govern a la Gran Muralla Verda

Infografia sobre l'aportació del Govern a la Gran Muralla Verda
PDF | 216

`