Salut

Departament de Salut

Més de 2.000 persones s'han fet un test d'antígens ràpid supervisat pel personal de farmàcia

query_builder   6 agost 2021 12:48

event_note Nota de premsa

Més de 2.000 persones s'han fet un test d'antígens ràpid supervisat pel personal de farmàcia

  • En cinc dies 2.000 persones s’han fet un TAR d’autodiagnòstic supervisat, dels quals una cinquantena han resultat positius
  • Els resultats d’aquests testos no serveixen per obtenir el Certificat Covid digital per normativa de la Unió Europea, tot i això, queden registrats a la història clínica del pacient i a La Meva Salut

Més de 2.000 persones ja s’han fet un test d’antígens ràpid (TAR) supervisat a les oficines de farmàcia. La nova modalitat ha permès detectar, en 5 dies, a més de 50 contagiats, un servei adreçat a persones asimptomàtiques i que no són contactes estrets. Aquestes són les primeres dades de la nova prova diagnòstica que 1.300 oficines de farmàcia ofereixen a la ciutadania des del passat divendres 29 de juliol.

El circuit, acordat entre el Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), determina que la prova, a diferència dels tests que l’usuari s’emporta a casa per autodiagnosticar-se, té validesa clínica, ja que la persona que l’adquireix es pren les mostres davant del personal de farmàcia i aquest confirma el resultat. A més, l’informe, sigui positiu o negatiu, queda registrat a la història clínica del pacient, documentació que l’usuari pot accedir des de La Meva Salut. Tot i això, aquest tipus de test no està aprovat per la Unió Europea (UE) per generar el certificat COVID digital de la UE.

Una de les altres singularitats dels TAR supervisats és que permeten que Salut activi tot l’engranatge de detecció i seguiment de positius. En aquests casos, la persona rep un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà gestionar la baixa laboral i reportar els seus contactes estrets.

L’usuari també pot decidir emportar-se la prova a casa, els anomenats TAR no supervisats, però el resultat no queda registrat al sistema. Si surt positiu, és molt important que faci l'aïllament per aturar la cadena de transmissió.

Les farmàcies també estan realitzant proves de detecció de COVID sota prescripció i finançades pel Departament de Salut. El personal de farmàcia no dispensa aquesta prova, sinó que la rep per part de Salut per poder executar el cribratge. Actualment s’estan realitzant a persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu, i està previst fer aquest cribratge s’allargui fins el 12 de setembre, quan comença el curs escolar. Tot i això, la població diana pot ampliar-se o canviar segons l’evolució de la pandèmia i els focus de contagis, instrucció que determinarà l’Agència de Salut Pública.

Els tres tests antigènics ràpids (TAR) de COVID-19 a les farmàcies comunitàries

  • TAR finançat en el marc d'una campanya de Salut Pública: per cribratges a lleure. Amb validesa clínica i es registra a la històrica clínica de la persona i permet obtenir el Certificat Covid digital de la UE. És gratuït.
  • TAR d'autodiagnòstic supervisat: amb validesa clínica, es registra a la històrica clínica de la persona i no està autoritzat per la UE per obtenir el Certificat Covid digital de la UE. L'usuari agafa la mostra amb la supervisió del personal de farmàcia. El cost és a càrrec del ciutadà.
  • TAR d'autodiagnòstic: per fer a casa i sense validesa clínica. No es registra a la històrica clínica de la persona. El cost és a càrrec de l'usuari.

Materials informatius

Actualment, 1.300 oficines de farmàcies s’han adherit per poder dispensar aquestes proves. Són establiments que, a banda d’apuntar-se, han de complir uns requeriments d’adequació específics com és habilitar un espai concret de l’oficina de farmàcia per fer els tests supervisats.

Llistat de les farmàcies participants: https://www.farmaceuticonline.com/test-dantigens-rapid/#farmaciesparticipants

Espai web amb la informació relacionada que també es facilita a les farmàcies al demanar alguna d'aquestes proves. https://canalsalut.gencat.cat/TAR-farmacies

Barcelona, 6 d’agost de 2021

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia