L’onada d’aire saharià que arriba a partir de demà és la mateixa que ha afavorit els incendis de Turquia i Grècia

El Govern fa una crida a la pagesia perquè llauri els camps i demana màxima prudència a la ciutadania l'hora d'accedir a l'àmbit forestal

Catalunya afrontarà entre demà i el proper dimarts la pitjor setmana de perill d’incendi dels últims 18 anys, segons indica la previsió duta a terme pel Servei de prevenció d’incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’arribada d’una massa d’aire saharià crearà unes condicions meteorològiques com les que han afavorit els incendis forestals a altres països mediterranis, com Turquia i Grècia.

La previsió apunta l’arribada d’una onada d’aire saharià persistent i intensa, que causarà temperatures elevades i humitats relatives molt baixes. A més, les temperatures no baixaran a les nits, i per tant no hi haurà recuperació nocturna. Aquesta situació, sumada a la sequera que afecta la vegetació en els darrers mesos, farà que el risc extrem d’incendi sigui freqüent a les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central, mentre que el perill molt alt es generalitzarà en l’àmbit mediterrani. No es preveu que arribin vents forts fins al final de l’episodi.

Mapa de risc

       Afectació principal: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Noguera, Segarra, Segrià, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

       Afectació parcial: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Urgell, Baix Empordà, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Maresme, Moianès, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta i Urgell.


Catalunya no pateix una onada d’aire calent d’aquestes característiques des de l’any 2003. Aleshores, l’episodi es va allargar durant 15 dies però va ser menys intens, i va coincidir amb tres incendis forestals que van cremar més de 1.000 ha.

Adopció de mesures preventives

Davant d’aquesta situació, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural demana la màxima prudència a la ciutadania per minimitzar el risc d’incendi. Per tant, es fa una crida a evitar l’accés al bosc si no és estrictament necessari, i a extremar les mesures de prevenció i de protecció en cas que s’hi vagi. L’objectiu és tant minimitzar les possibles causes humanes d’un incendi com evitar situacions de risc si se’n declara algun.

El Departament també ha activat diferents mesures preventives. En primer lloc, s’ha demanat a les entitats agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), en coordinació amb les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), que llaurin els camps de cereal de manera perimetral fins a l'arribada de l'onada d'aire calent, demà al matí, per tal de netejar el terreny i crear franges de protecció que dificultin la propagació del foc.

En segon lloc, i en coordinació amb el cos d’Agents Rurals, s’està ultimant l’activació del nivell 3 del Pla Alfa a les principals zones de risc. Aquesta mesura, que es concretarà demà en el marc del pla INFOCAT, permetrà tancar els accessos als Parcs Naturals i a l’entorn rural dels municipis més afectats per la situació.

En conseqüència, també s'aturaran totes les activitats empresarials i industrials que es realitzen en l’espai forestal. Aquesta mesura ja s'ha traslladat a l’Associació de Rematants i Serradors de Catalunya (Arescat) i l’Associació Catalana d'Empreses de Treballs Forestals (Acetref), les principals entitats empresarials del sector.

1  

Imatges

Mapa comarcal d'afectació de l'onada de calor i del risc d'incendi

Mapa comarcal d'afectació de l'onada de calor i del risc d'incendi 50