Interior

miniatura

Interior fa una crida a la prudència davant les condicions meteorològiques i l'alt risc d'incendi per als propers dies

query_builder   11 agost 2021 14:06

event_note Nota de premsa

Interior fa una crida a la prudència davant les condicions meteorològiques i l'alt risc d'incendi per als propers dies

  • Protecció Civil de la Generalitat ha activat les Alertes dels plans INFOCAT per la previsió d’incendis i PROCICAT per l’onada de calor
  • Els Bombers de la Generalitat reforçaran tota la guàrdia diària i centraran la seva estratègia en evitar la simultaneïtat d’incendis
  • El Cos d’Agents Rurals ha activat el tancament d’accessos a cinc massissos de Catalunya
Foto
El Secretari General d’Interior, Oriol Amorós, ha fet avui una crida a la ciutadania a extremar les precaucions davant l’onada de calor i l’alt risc d’incendi a Catalunya.

Amorós, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió del consell assessor del pla Infocat, ha destacat que “són uns dies excepcionals amb un episodi que tindrà una durada de 5 dies i per tant cal tenir molta cura i ser prudents”. El secretari ha explicat que s’han aprovat una sèrie de mesures per evitar incendis ja que “un 90% dels incendis els causem els humans moltes vegades involuntàriament”. I un cop més ha insistit en què “hem d’evitar llançar burilles. Un 20% dels incendis són provocats per un gest tan banal com aquest”.

El número dos d’Interior ha afegit que “hem d’evitar sobretot la simultaneïtat d’incendis perquè tenim uns equips d’emergències preparats i capaços, com han demostrat moltes vegades, però si han d'afrontar més de 3, 4 o 5 incendis a la vegada, patim molt”.

Amorós també ha posat en valor que cal evitar l'accés al medi natural i ha demanat la col·laboració ciutadana que davant qualsevol indici d’incendi truqui al telèfon 112.

Finalment el secretari ha fet un agraïment a la ciutadania perquè sempre respon amb responsabilitat i als treballadors dels cossos d’emergències, bombers, agents rurals, mossos d'esquadra, ADF, voluntariat de Protecció Civil i Creu Roja,i als serveis mèdics “per la disponibilitat extra en aquestes dates”.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l’onada de calor, que ja es dona per iniciada avui dimecres, amb temperatures màximes extremes que s’allargarà fins diumenge. Estem davant d’un episodi excepcionalment complicat per la intensitat de la calor, per la seva durada i per la seva extensió, que si bé es preveu un episodi generalitzat a tot Catalunya, serà especialment intens a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central durant les hores centrals del dia.

Elevat risc d’incendi forestal
L’episodi de calor extrema anirà acompanyat d’humitats relatives molt baixes que durant la nit no es recuperaran. La darrera matinada ja s’han donat humitats anormalment baixes per donar-se en horari nocturn. Durant l’episodi es podran dunar humitats relatives que no superin el 15%. A més, aquest any està molt sent molt sec i la manca de precipitacions fa que la vegetació sigui molt vulnerable a patir un gran incendi forestal. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’Alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT) per la previsió molt elevada i creixent, a mida que avanci l’episodi de calor amb baixes humitats, del risc d'incendi forestal en els propers dies a tot Catalunya.

Per fer front a la situació crítica quant al risc d’incendi forestal, el Consell Assessor del Pla INFOCAT, presidit pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha decidit les següents restriccions per als als 279 municipis amb el pla Alfa activat en nivell 3 (enllaç):

1. Mesures amb durada des de les 12:00h de divendres 13 d’agost fins les 00:00h de dimarts 17 d’agost:
· Cancel·lació de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta, així com aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.
· Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

2. Mesures vigents des de la seva publicació al DOGC fins les 00:00h de dimarts 17 d’agost:
· Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores. S’exclou la recollida de la fruita
· Limitació de l’obra pública de manteniment que suposin un risc d'incendi forestal per la seva ubicació a instàncies del Servei Català de Trànsit SCT.
· Limitació de la circulació dins del bosc del transport de productes forestals en horari entre les 10 i les 20 hores en els municipis afectats per nivell 3.
· Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural en els municipis afectats per nivell 3 exceptuant residents i treballs inajornables.

Reforç del dispositiu dels Bombers de la Generalitat
Els Bombers de la Generalitat reforçaran tota la guàrdia diària amb una activació de recursos de nivell M1. Això significa ampliar el quadre de comandaments i de coordinació, el personal operatiu del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i també als Parcs de Bombers professionals. Igualment obriran els Parcs de Bombers Voluntaris i les bases dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) de totes les Regions d'Emergències i es reforçarà la dotació diària de les guàrdies del Grup de Suport Operatiu (GROS), les Sales regionals de Control i la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions centrals dels Bombers de la Generalitat a Cerdanyola del Vallès.

Un cop més, de la mateixa manera que es va fer durant la darrera onada de calor de finals de juliol, l'estratègia dels Bombers de la Generalitat consistirà a evitar la simultaneïtat d'incendis, cosa que obliga a repartir recursos disponibles. Per això, en cada incendi forestal que s'iniciï, es prepararà un atac inicial molt contundent, tant per terra com amb mitjans aeris.

Tancament d’accessos per part del Cos Agents Rurals
El Cos d’Agents Rurals ha activat avui el nivell 3 del Pla Alfa (el nivell màxim) en 279 municipis de 24 comarques de Catalunya, especialment de la zona de Ponent i Catalunya Central.

A més, el Cos d’Agents Rurals també activa el tancament d’accessos a cinc massissos de Catalunya:
  • Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
  • Serra del Montsec
  • Baronia de Rialb
  • Parc Natural de la Serra de Montsant
  • Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar

Els Agents Rurals reforçaran el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. S’han suspès 1.434 activitats amb perill d’incendi forestal previstes per avui.

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. Es demana als ajuntaments especialment que, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Cal recordar que el Departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Consells davant la calor
· Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
· Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
· Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
· Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
· Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
· Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
· Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).
· Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Consell davant l’elevat risc d’incendi forestal
Protecció Civil fa una crida a la prudència a la ciutadania per tal de minimitzar al màxim el risc d’incendi forestal. Eviteu llençar qualsevol burilla a terra, ni caminant ni des del vehicle, encara que sembli apagada. Si aneu al medi natural amb vehicle particular, aparqueu als espais habilitats. Deixeu lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades i no llanceu coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc. Si detecteu una columna de fum truqueu immediatament al 112. Consulteu els consells d’autoprotecció davant incendis forestals a interior.gencat.cat/incendisforestals

Protecció Civil de la Generalitat recorda que en cas d'incendi forestal la mesura d'autoprotecció més segura és, en general, el confinament. En cas de confinar-se cal que:
· Tanqueu portes i finestres, és preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.
· Atureu els sistemes de climatització i ventilació.
· Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu un seguiment intens del seu estat de salut.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia