Bombers

Imatge de l'incendi de La Pobla de Massaluca

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de La Pobla de Massaluca (Terra Alta)

query_builder   12 agost 2021 21:32

event_note Nota de premsa

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de La Pobla de Massaluca (Terra Alta)

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit estabilitzar a les 20.57 h l’incendi que s’ha produït avui a les 14.11 h a La Pobla de Massaluca (Terra Alta). A aquella hora, els Bombers rebien una alerta per una columna de fum que s’alçava a prop de la carretera T-7231, a mig camí de La  Pobla i del municipi de Faió, a la comarca aragonesa del Baix Aragó-Casp i ja en territori de la província de Saragossa. 

Així, els treballs d’aquest vespre, segons ha explicat el cap de la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre, l’inspector Ricard Expósito, consistiran en acabar de tancar el flanc esquerre, el més llarg i que donaria continuïtat al foc cap a Catalunya, i que es podria veure compromès en cas de tempesta seca amb vent. Aquest flanc encara continuava actiu a darrera hora de la tarda actiu però el comportament del foc estava dins la capacitat d’extinció. A les 19.30 h, els Agents Rurals fixaven l’extensió de la zona afectada en 58.89 hectàrees. El potencial d’extensió de l’incendi superava les 1.200 hectàrees.

Des del primer moment, i d’acord amb les directrius d’atac ràpid previstes per aquests dies de risc extrem d’incendi, els Bombers de la Generalitat han mobilitzat totes les dotacions disponibles per tal d’evitar que l’incendi saltés el braç del riu Matarranya en el seu punt de desembocadura amb l’Ebre i s’estengués per territori aragonès, o bé que el flanc dret s’obrís en direcció Riba-roja. L’objectiu s’ha assolit gràcies al treball d’una cinquantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat i uns 115 efectius del cos desplegats sobre el terreny.

De la cinquantena de dotacions mobilitzades, unes 20 han estat vehicles d’aigua i 11 corresponien a mitjans aeris de la Generalitat. A més, s’han mobilitzat 2 avions de vigilància i atac del MInisterio de Transición Ecológica y Reto Demográfico (MITECO) estacionats a Reus i que treballen habitualment per Bombers; un hidroavió de gran capacitat desplaçat també pel MITECO, un helicòpter de comandament dels Bomberos de la Diputación Provincial de Zaragoza i un helicòpter dels Mossos d’Esquadra, que ha col·laborat en tasques de comandament.

Per part del cos d’extinció aragonès, s’han sumat a les tasques d’extinció 2 brigades helitransportades amb 12 bombers, 2 brigades terrestres amb 12 efectius més, 1 bomba forestal pesada, 2 guaites i un tècnic analista d’incendis.

Els mitjans aeris han pogut treballar amb gran eficàcia, ha explicat l’inspector Expósito, gràcies a la proximitat del pantà de Riba-roja d’Ebre i del riu. Per sort, ha afegit el comandament de Bombers, la previsió de tempestes, que podrien haver complicat molt les tasques d’extinció, ha anat a la baixa en les darreres hores. A més existia el risc de l’extremada sequera d’aquest territori en concret, més alt que el de la resta de Terres de l’Ebre. L’objectiu dels treballs d’aquesta nit, afavorits per la davallada de temperatures i l’augment de la humitat, és alliberar el màxim de recursos per poder fer front als propers dies, durant els quals es mantindrà el risc d’incendi extrem.

L’incendi no ha causat danys materials ni personals. Sí que ha calgut, cap a les 15 hores i per precaució, que els Mossos d’Esquadra procedissin a desallotjar una trentena de persones d’un càmping i els operaris d’una finca agrària. Per la seva part, la Guàrdia Civil ha fet desallotjar, a la banda aragonesa, el santuari de Faió i ha dirigit els evacuats catalans i aragonesos al poliesportiu d’aquest municipi. El Servei Català del Trànsit mantindrà aquesta nit tallades les dues vies més properes a l’incendi, la T-7231 i la T-7411, per afavorir la mobilitat segura dels efectius d’extinció, però es permetrà retornar al càmping dels hostes desallotjats a primera hora de la tarda. Des del CECAT també s’ha posat aquesta tarda en prealerta el pla FERROCAT perquè ADIF ha tret la tensió de la línea R15 que passa per la zona del foc. Així, ha quedat sense servei la circulació entre Fabara i Flix (línia Reus-Saragossa)

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté en ALERTA el pla d’emergències INFOCAT, i ha enviat a la zona de l’incendi tècnics de la operativa territorial de Tarragona.

Al dispositiu, a més dels Bombers de la Generalitat i de los Bomberos de la Diputación Provincial de Zaragoza, hi ha participat Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Guàrdia Civil i Creu Roja.

Una quarantena d’avisos per incendis de vegetació
Els Bombers de la Generalitat han actuat durant el dia d’avui en una quarantena d’incendis arreu de Catalunya. Almenys 2 estat provocats pels llamps de les tempestes d’ahir a la nit:

  • 22.46 i 23.56h, 2 incendis a Almatret (Segrià): el primer ja està extingit. Els Agents Rurals n’han confirmat l’origen per llamp.
  • 05.52h: La Baronia de Rialb (Noguera), controlat durant la tarda. Ha cremat 3,78 hectàrees.
  • 08.15h, Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà): extingit al migdia.
  • 13.09h, Santa Maria de Miralles (Anoia): extingit.
  • 15.23 h, Figaró-Montmany (Vallès Oriental): extingit. Ha cremat 2.000 m2.

Cerdanyola del Vallès, 12 d’agost de 2021

21.30 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia