Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa de risc

El Servei Meteorològic de Catalunya decreta el grau màxim de perill per l'onada de calor

query_builder   13 agost 2021 09:53

event_note Nota de premsa

El Servei Meteorològic de Catalunya decreta el grau màxim de perill per l'onada de calor

  • El Servei Meteorològic de Catalunya puja a grau 6, el màxim, els avisos de Situació Meteorològica de Perill per onada de calor
  • Els valors màxims previstos de temperatura podran superar els 43 ºC a punts de l’interior de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya confirma que l’onada de calor, que ja va començar dimecres 11 d’agost, s’allargarà fins diumenge 15, quan la massa d’aire càlid causant de l’episodi iniciarà la seva retirada.

El precedent més clar d’una onada de calor comparable és la de finals de juny del 2019, que va afectar Catalunya entre els dies 25 i 30. En aquell cas la calor va ser molt homogènia a l’interior i prelitoral nord, mentre que al litoral no va ser tan extraordinària. Com a valors més elevats, es van enregistrar 43,6 ºC a Artés el dia 28 i 43,8 ºC a Alcarràs el dia 29 de juny del 2019.

L’onada de calor actual es preveu semblant i tindrà el seu punt àlgid el cap de  setmana. Els valors extrems s’enregistraran a l’interior del país, especialment a la Catalunya Central, valls del Prepirineu, punts del prelitoral i Ponent. Les màximes més altes superaran puntualment els 43 graus. Ahir dijous ja es va arribar a valors de 42.8 ºC a Artés (el Bages) o 42.5 ºC a Gurb (Osona). A banda, la temperatura mínima també serà persistentment alta, amb valors que en alguns punts no baixaran dels 25 o 26 graus.

A causa d’aquesta predicció, per la durada, intensitat i extensió de l’episodi, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per onada de calor de grau 6, el màxim possible.

Els models a mitja termini indiquen que a partir de dilluns 16 la calor es normalitzarà progressivament.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

13 d’agost de 2021

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 164