Bombers

Rescat a Núria

Bombers de la Generalitat demana que s'eviti l'activitat al medi natural i extremar les precaucions per evitar riscos que puguin derivar en un accident

query_builder   13 agost 2021 15:28

event_note Nota de premsa

Bombers de la Generalitat demana que s'eviti l'activitat al medi natural i extremar les precaucions per evitar riscos que puguin derivar en un accident

  • La situació d’alerta per incendi forestal fa encara més necessària la prudència a l’hora del lleure a l’aire lliure
  • Agost és el mes amb més rescats: 296 el 2020 i, enguany, 114 en tan sols 12 dies

L’agost és el mes en què els Bombers de la Generalitat fan, en general, més rescats de persones al medi natural i, enguany, coincideix amb un episodi de risc extrem en quant a risc d’incendi forestal. Per això, es demana que s’eviti l’activitat al medi natural i extremar les mesures de prevenció per evitar riscos que puguin derivar en un accident.

La crida a la prudència que Bombers de la Generalitat fa cada any en aquestes dates, encaminada a què la població esdevingui conscient dels riscos de fer activitats al medi natural, es suma enguany a la demanda generalitzada d’evitar tots els riscos possibles; tant per autoprotecció com per no generar situacions agreujades en cas d’emergència d’incendi.

En aquest sentit, Protecció Civil informa que, per fer front a la situació crítica quant al risc d’incendi forestal, el Consell Assessor del Pla INFOCAT, presidit pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha aplicat les següents restriccions als municipis amb activació del pla Alfa nivell 3:

  1. Mesures vigents des de la seva publicació al DOGC fins les 00:00h de dimarts 17 d’agost:
  • Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores. S’exclou la recollida de productes agrícoles que estiguin o iniciïn la campanya de recollida
  • Limitació de l’obra pública de manteniment que suposin un risc d'incendi forestal per la seva ubicació a instàncies del Servei Català de Trànsit SCT.
  • Limitar el transport en el sector forestal en horari entre les 10 i les 20 hores (considerar activitats inajornables).
  • Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural en els municipis afectats per nivell 3 exceptuant residents i treballs inajornables.
  1. Mesures amb durada des de les 12:00h de divendres 13 d’agost fins les 00:00h de dimarts 17 d’agost:
  • Suspensió (amb retorn a punt d’origen) de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta, així com aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.
  • Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

Així doncs, els consells de seguretat que els Bombers oferim cada any per intentar rebaixar els riscos d’accident al medi natural es resumeixen enguany en un de principal: la millor opció és no fer activitats al medi natural fins que acabi  l’onada de calor. Si, malgrat aquesta advertència general, es practiquen activitats en zones permeses (recordeu que hi ha massissos tancats a tota mena d’accés, fins i tot a efectes de passejades), els consells dels Bombers en cas d’activitats de muntanya són els següents:

Abans de sortir:

-       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

-       PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

-       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.

-       FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.

-       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida:

-       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

-       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

-       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.

-       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia cal consultar la previsió meteorològica. A  www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat   podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

Una altra de les activitats de lleure a l’aire lliure més popular a l’estiu és el bany a agües interiors. Si us banyeu a rius, llacs i pantans no us exposeu a riscos innecessaris. Seguiu els consells següents per evitar-ho:

Abans del bany:

  • A rius, llacs i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho. Procureu banyar-vos en zones vigilades; si no fos possible, localitzeu el punt de socors més pròxim.
  • Fixeu-vos si hi ha cap cartell que adverteixi d’algun perill; feu cas de les senyalitzacions i de les indicacions dels socorristes.
  • No us banyeu a les zones delimitades per a l’esport aquàtic: barques, patins d’aigua, motos o esquí aquàtic.
  • Tingueu sempre un mòbil a mà per poder demanar ajuda.
  • Comproveu que a la zona hi hagi cobertura de telèfon per si teniu alguna emergència i cal trucar o avisar el 112.

Dins l’aigua:

  • Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista, encara que sàpiguen nedar o portin flotador.
  • No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
  • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
  • Sortiu immediatament de l’aigua si us trobeu malament i alerteu algú.
  • Dins l’aigua, feu atenció especialment als remolins i corrents d’aigua, que són molt freqüents als rius i als pantans.

Enguany, de nou, més rescats que mai

La tendència d’augment a l’agost es reprodueix cada any: amb l’arribada de l’estiu, l’activitat del Grup d’Activitats Especials (GRAE) dels Bombers s’incrementa. En els darrers anys ha estat l’agost el mes en què s’ha produït un accés més massiu al medi natural: estiuejants que fan activitats de lleure a la muntanya, en rius, llacs i al mar per gaudir de les vacances.

Es pot comprovar aquesta tendència en els quadres de dades adjunts, de 2019, 2020 i 2021. Una altra dada important: en els primers 12 dies d’agost de 2021, ja s’han fet més de la meitat de serveis efectuats en tot el mes de juliol d’aquest mateix any. Només el passat cap de setmana, els dies 7 i 8 d’agost, els Bombers de la Generalitat van treballar en 26 serveis d’aquest tipus.

Si analitzem les dades des d’una perspectiva global des de gener fins al 12 d’agost, veurem que el número d‘aquest tipus de serveis també es va incrementant d’un any a un altre: enguany (en aquest període) s’ha atès un 35% més de serveis al medi natural respecte 2020; un 48% més en comparació a 2019. També és remarcable que, tot i els tres mesos de confinament a causa de la pandèmia de la COVID 19, l’any passat es van superar els registres de 2019; un 9,6% més entre gener i el 12 d’agost i un 22,4% si comparem únicament els estius de tots dos anys.

Gràfica 1

La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya; caigudes mentre fan una travessa. Aquest tipus de servei, per exemple, representa el 66 % dels que ja s’han fet des de l’1 de juny al 12 d’agost. 

Gràfica 2

Unitats GRAE

El Grup d’Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat (GRAE) està format per dues unitats especialitzades; la de Muntanya i la Subaquàtica. La de Muntanya té tres bases: Olot, la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. La Subaquàtica també té la seva base en aquest darrer Parc. Cadascuna d’aquestes unitats compta amb tres helicòpters. Un té la seva base a l’aeroport de la Seu d’Urgell tot i que, segons el risc, també s’està a Tírvia (Pallars Sobirà). Un segon helicòpter és a Olot i el tercer, a l’hangar dels Bombers a l’aeroport de Sabadell. Hi ha un quart helicòpter, equipat per a l’extinció d’incendis, que també està habilitat per fer tasques de recerca. Des de principis de 2020, efectius mèdics del SEM habilitats per treballar en rescats i zones calentes d’incendis formen part de les tripulacions dels aparells. Això els permet fer la primera assistència mèdica a la víctima alhora que se’n fa el rescat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia