Agents Rurals

Dissabte 14 d'agost estarà activat el nivell 3 del Pla Alfa a 333 municipis catalans

query_builder   13 agost 2021 18:10

event_note Nota de premsa

Dissabte 14 d'agost estarà activat el nivell 3 del Pla Alfa a 333 municipis catalans

S’afegiran 53 municipis nous als 280 que ja tenien activat el nivell màxim per perill d’incendi forestal

Es procedirà al tancament del Paratge Natural de l’Albera i del massís del Montgrí, que s’afegiran als 5 espais naturals protegits que estan tancats des de dimecres

Els Agents Rurals demanen novament el compromís i la implicació de tota la ciutadania per tal de prevenir incendis forestals. Després de 3 dies d’un dels episodis amb més risc d’incendi forestal des de l’any 2003, la previsió indica que demà s’incrementaran encara més les temperatures que, combinades amb l’entrada de vent, augmentaran les zones amb un perill molt alt o extrem d’incendi forestal.

Davant d’aquesta situació extrema, demà dia 14 d’agost a les 00.00 hores el nivell 3 del Pla Alfa (el nivell màxim) estarà actiu a 333 municipis catalans (un 35% del total de municipis de Catalunya) de 27 comarques diferents:

 

Comarca

Municipis amb nivell 3

Alt Empordà

37

Bages

30

Vallès Oriental

28

Anoia

26

Baix Llobregat

24

Alt Penedès

18

Vallès Occidental

17

Noguera

16

Osona

14

Tarragonès

13

Baix Penedès

12

Maresme

12

Priorat

10

Moianès

10

Segrià

9

Solsonès

8

Pallars Jussà

8

Alt Urgell

7

Garraf

6

Alt Camp

5

Terra Alta

5

Baix Empordà

5

Barcelonès

3

Berguedà

3

Segarra

3

Ribera d’Ebre

3

Gironès

1

 

El Cos d’Agents Rurals també activarà a partir de dissabte el tancament d’accessos a dos nous espais naturals protegits, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i el massís del Montgrí.

Aquests dos espais s’afegeixen al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la Serra del Montsec, els espais naturals protegits de la Baronia de Rialb, el Parc Natural de la Serra de Montsant i l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar. En total són 7 els espais naturals protegits amb un tancament actiu.

Així mateix, s’ha limitat la circulació motoritzada al medi natural a tots els municipis on és actiu el nivell 3 del Pla Alfa, s’han clausurat les àrees d’esbarjos i molts aparcaments d’accés a espais naturals resten tancats per tal d’evitar l’afluència de persones.

 

Mesures adoptades de prevenció d’incendis forestals

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal, així com també queden aturats els treballs forestals i la caça.

A més a més, com a conseqüència d’aquest episodi, s’han establert fins a les 00.00 de dimarts dia 17 d’agost les mesures adicions següents:

  • Suspensió (amb retorn a punt d’origen) de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta, així com aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.
  • Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
  • Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores. S’exclou la recollida de de fruita.
  • Limitació de l’obra pública de manteniment que suposin un risc d'incendi forestal per la seva ubicació a instàncies del Servei Català de Trànsit SCT.
  • Limitar el transport en el sector forestal en horari entre les 10 i les 20 hores.

 

Evitar les activitats al medi natural

Per tal de minimitzar el risc, des de la Generalitat de Catalunya es demana a tota la ciutadania que eviti visitar i fer activitats el medi natural durant els dies que duri aquest episodi de perill d’incendi forestal. Per això es fa una crida a extremar la prudència i evitar qualsevol activitat que pugui comportar risc.

El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Des de l’1 de gener de 2021 les negligències han representat el 46% del total d’incendis forestals que hi ha hagut a Catalunya.

3  

Fitxers adjunts

Llistat d'espais naturals on s'activa el tancament

Llistat d'espais naturals on s'activa el tancament
PDF | 112

Llistat de municipis on s'activa el nivell 3 del Pla Alfa

Llistat de municipis on s'activa el nivell 3 del Pla Alfa
PDF | 156

Mapa de Pla Alfa 14/08/2021

Mapa de Pla Alfa 14/08/2021
PDF | 580