Servei Meteorològic de Catalunya

Mapes Tx SMP

L'onada de calor ha deixat màximes de fins a 43 ºC a Catalunya

query_builder   16 agost 2021 14:16

event_note Nota de premsa

L'onada de calor ha deixat màximes de fins a 43 ºC a Catalunya

  • Entre dijous i diumenge s’han assolit els 40 ºC a diversos sectors de l’interior i dissabte es van superar els 43 ºC al Pallars Jussà
  • 22 de les 149 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han registrat la seva màxima absoluta, però al conjunt de Catalunya va ser més intensa l’onada de calor del juny de 2019

De l’11 al 15 d’agost de 2021 Catalunya s’ha vist plenament afectada per una massa d’aire provinent del nord d’Àfrica que ha provocat una de les onades de calor més intenses de les últimes dècades, amb valors de temperatura màxima de 40 a 43 ºC a moltes comarques de l'interior i en algunes valls del Prepirineu.

La següent taula mostra algunes de les màximes superiors als 40 ºC mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) al llarg de l’episodi:

Taula TX 40

Pel que fa als rècords, al llarg de l'episodi prop d’un 15% de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (22 de 169) han registrat la màxima absoluta de tota la seva sèrie. A banda, més del 40% (62 de 149) han superat la seva màxima absoluta d’agost.

Un aspecte també destacat ha estat l’elevada temperatura nocturna, sobretot a sectors de muntanya i als indrets on bufava el vent associat a les tempestes gairebé seques que arribaven de l’Aragó. També cal esmentar alguns esclafits càlids al delta de l’Ebre o a l’Alt Empordà, amb pujades sobtades de la temperatura i fortes ratxes de vent.

A l'interior de Catalunya ha estat una de les onades de calor més importants de les últimes dècades, superant en general la del juliol de 2015 però no la del juny de 2019, que va tenir una durada i unes característiques semblants però va resultar lleugerament més intensa. En canvi, a gran part del litoral la calor no ha estat extraordinària, tot i l’ambient especialment xafogós, i a la Costa Brava ni tan sols han sigut els dies més càlids de l’estiu.

 

43 ºC de màxima al Pallars Jussà

La calor va tocar sostre el dissabte 14 d’agost, quan la majoria de comarques de l’interior van superar els 40 ºC de màxima, fins a les portes del Pirineu. Com a valors més elevats, cal destacar els 43,1 ºC de Sant Romà d’Abella i els 43,0 ºC de Tremp, al Pallars Jussà. També van fregar els 43 ºC a les parts més baixes de l’Alt Urgell (42,7 ºC a Organyà el mateix dissabte) o al pla de Bages (42,8 ºC a Artés el dijous 12). Al llarg de l’episodi, la calor ha estat més extrema en algunes fondalades de la Catalunya Central o del Prepirineu que no pas al pla de Lleida o a la vall de l’Ebre, sectors que moltes vegades registren els valors més alts del país, ja que el règim de vents del sud pot haver moderat lleugerament la pujada de la temperatura.

 

40 ºC de màxima durant 4 dies consecutius

Com ja va passar durant l’onada de calor del juny de 2019, i en aquella ocasió de manera més extensa que ara, alguns sectors de l’interior del país han mesurat màximes superiors als 40 ºC durant 4 dies consecutius, del dijous 12 al diumenge 15 d’agost. És el cas de la conca de Tremp, el pla de Bages o punts de la plana de Vic.

Els mapes següents mostren l’evolució de la temperatura màxima a Catalunya entre el dimecres 11 i el diumenge 15 d’agost i permeten veure com la temperatura més extrema abraçava les comarques interiors, alguns sectors del prelitoral i només de manera molt puntual la línia costanera. Els mapes també mostren l’abast de les superacions del llindar de calor a les estacions de la XEMA:

Mapes Tx SMP

Rècords de temperatura màxima

Al llarg de l'episodi, 22 de les 149 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva màxima absoluta de tota la sèrie:

Taula rècords TXX

Més enllà d’aquests rècords absoluts, 62 de les 149 estacions han mesurat la seva temperatura més alta en un mes d’agost. Els mapes següents mostren la distribució dels rècords absoluts i d’agost, així com les estacions amb més de 10 anys de dades on la màxima no ha estat rècord.

El dijous 12 es van registrar els primers rècords de l’episodi, sobretot a l’interior, i molt puntualment al Pirineu i a les Terres de l’Ebre. Concretament, rècords d’agost a 28 estacions i de tota la sèrie a 2 estacions:

Mapa Rècords TXX 12 agost

L’endemà, el divendres 13, gairebé no es van produir nous rècords, només 6 de 149 estacions van mesurar la seva temperatura més alta en un mes d’agost, sobretot del prelitoral:

Mapa Rècords TXX 13 agost

La calor va tocar sostre el dissabte 14 d’agost, amb nous rècords d’agost a 50 de 149 estacions, situades a la Catalunya Central, Ponent, Pirineu, Prepirineu i  Terres de l’Ebre. I a més a més, rècords absoluts de tota la sèrie a 21 de 149 estacions, sobretot del Pirineu i Prepirineu (tant en zones d’alta muntanya com de fons de vall), a punts de l’interior i de manera general al Delta de l’Ebre, fruit de les pujades sobtades de temperatura associades a possibles esclafits càlids provocats per les tempestes formades al sistema Ibèric. Abans de l’arribada d’aquestes tempestes, l’estació del PN dels Ports (1.055 m) també va igualar el seu rècord absolut.

 

Mapa Rècords TXX 14 agost

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Entre l’11 i el 15 d’agost, una gran majoria d’estacions de la XEMA (165 de 183) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. L’excepció són alguns trams del litoral, sobretot de l’Empordà, i altres sectors de l’extrem nord-est del país.

Moltes d’elles (119 de 183) han superat almenys 3 dies el llindar de calor, en general de manera consecutiva, de manera que gran part del país ha viscut una autèntica onada de calor. El nombre més gran de superacions (4 o 5 dies) s’ha observat a la Catalunya Central, al Pirineu i en algunes àrees de Ponent, tal com mostra el mapa del nombre de dies amb superació del llindar arreu del país:

 

Superacions P98

Nit ventosa i excepcionalment càlida a punts de l’interior

Al llarg de l’onada de calor també s’han produït nits molt càlides, sobretot en indrets elevats, amb inversió tèrmica allà on han estat més serenes i encalmades. En canvi, en alguns casos ha estat notícia precisament el fort vent que mantenia la temperatura nocturna exageradament alta. Va ser el cas de la nit de dimecres a dijous, quan la nuvolositat va ser en general força abundant i el vent va provocar pujades sobtades de la temperatura. En alguns sectors de l’interior es va mantenir durant hores entre els 30 i els 33 ºC, unes condicions totalment insòlites de matinada, amb ratxes de vent localment superiors als 70 km/h. Les tempestes provinents de l’Aragó, que van deixar precipitació molt escassa o inexistent, van provocar aquesta abundant nuvolositat i les ratxes de vent que van implicar una temperatura nocturna tan elevada.

A banda del vent, la pròpia massa d’aire tan càlid també va provocar algunes mínimes excepcionalment altes a muntanya, amb nits tropicals (temperatura mínima de 20 ºC o més) fins més enllà dels 1.500 m d’altitud. Per exemple, la nit de dissabte a diumenge es va mesurar una mínima de 21,4 ºC al Montsec d’Ares (1.572 m, Pallars Jussà), 21,3 ºC al Puig Sesolles (1.668 m, Vallès Oriental) o 17,5 ºC a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà)

 

Rècords de mínima a les estacions de la XEMA

Del 12 al 15 d’agost, 20 de les 149 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes d’agost, 11 d’elles la més alta de tota la sèrie. Són estacions de la Catalunya Central i del Pirineu, amb sèries de fins a 26 anys de dades. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24h UTC):

Rècords TNX episodi 12-15

Possibles esclafits càlids

Un dels fenòmens més destacats de l’episodi ha estat la pujada sobtada de la temperatura (amb la corresponent baixada en picat de la humitat relativa) que s’ha observat en alguns sectors del país, amb ratxes de vent fort. La causa d’aquestes variacions sobtades de les condicions van ser probablement esclafits càlids que acompanyaven algunes tempestes que el dissabte 24 van arribar a la zona del delta de l’Ebre, així com a l’Alt Empordà:

  • l’estació d’Amposta (Montsià) va registrar una pujada de la temperatura d’11 ºC en mitja hora, fins als 37,6 ºC a les 17:57 h, màxima rècord de la seva sèrie de 29 anys de dades. La pujada va anar acompanyada d’una ratxa de vent de 86 km/h. Altres estacions del delta de l’Ebre van registrar pujades de temperatura semblants, fins i tot dos cops en un sol dia en el cas d’Alcanar (passades les 5 de la tarda i a les 11 de la nit).
  • Al vespre, l’estació de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) va registrar una pujada encara més sobtada, de més de 12 ºC en mitja hora, fins als 37,8 ºC mesurats a les 20.30 h, amb una ratxa màxima també de 86 km/h.
  • Ja de nit, la temperatura al Pantà de Riba-roja (Ribera d’Ebre) va pujar més de 10 ºC en 11 minuts, fins als  41,1 ºC assolits a les 22:55, amb una humitat relativa del 14%.


Rècord de temperatura a 850 hPa

Les dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona mostren la persistència de la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, ja que la temperatura a 850 hPa (uns 1.600 m d’altitud) es va situar 4 dies consecutius per sobre dels 25 ºC, quan el valor normal d’aquesta època de l’any volta els 17 ºC. La temperatura més alta a aquest nivell de referència es va assolir el dissabte al migdia, amb 27,6 ºC, igualant el màxim absolut de la sèrie (1998-2021), del 23 de juliol de 2009.

Els mapes següents, corresponents a la topografia de 850 hPa del dilluns 9 i del dissabte 14 d’agost al migdia, mostren el contrast entre la situació prèvia a l’onada de calor i el seu punt àlgid a Catalunya. A l’esquerra, el mapa de dilluns mostra una temperatura normal per l’època a la península Ibèrica, amb l’aire extremadament càlid situat al nord d’Àfrica i afectant la Mediterrània Central. Dissabte (mapa de la dreta) l’aire més càlid abraçava de ple la Península, sobretot el centre i est, fins als Pirineus.

WRF T850hPa
16 d'agost de 2021

9  

Imatges

Taula TX 40

Taula TX 40 24

Mapes Tx SMP

Mapes Tx SMP 1446

Rècords TXX 12-14 agost

Rècords TXX 12-14 agost 56

Mapa Rècords TXX 12 agost

Mapa Rècords TXX 12 agost 471

Mapa Rècords TXX 13 agost

Mapa Rècords TXX 13 agost 448

Mapa Rècords TXX 14 agost

Mapa Rècords TXX 14 agost 457

Superacions P98

Superacions P98 1843

Rècords TNX 12-15 agost

Rècords TNX 12-15 agost 36

WRF T850hPa

WRF T850hPa 75

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 1013

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia