Agents Rurals

Imatge de la serp pitó reial capturada a Tarragona

Els Agents Rurals capturen un exemplar de pitó reial (Python regius) a Tarragona

query_builder   31 agost 2021 11:22

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals capturen un exemplar de pitó reial (Python regius) a Tarragona

L’animal no estava identificat amb microxip, ningú l’ha reclamat i ha estat traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent

Aquesta espècie es va incloure al catàleg d’espècies exòtiques invasores l’any 2019, que en prohibeix la venda i la tinença

Els propietaris de serps pitó reial adquirides abans d’aquesta normativa les poden mantenir però n’han d’informar les autoritats abans de l’1 de gener del 2022

Imatge de la captura de la serp pitó reial per part d'Agents Rurals.
Imatge de la captura de la serp pitó reial per part d'Agents Rurals.

Els Agents Rurals han capturat un exemplar de pitó reial (Python regius) que estava sota una furgoneta estacionada al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. El passat 19 d’agost, es va rebre un avís de la Guàrdia Urbana de Tarragona de la presència de la serp a la via pública i els Agents Rurals es van desplaçar fins al lloc i van capturar l’animal, que estava enroscat a la llanta del vehicle. L’exemplar, del qual se’n desconeix la procedència, no estava identificat amb microxip i ningú l’ha reclamat. Va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.

La tinença d’aquesta espècie està  regulada per la Llei de Protecció dels animals de Catalunya, que obliga els seus propietaris a mantenir-los en instal·lacions que garanteixin bones condicions higienicosanitàries, de benestar i seguretat, amb mitjans suficients que impedeixin que puguin escapar-se.

No impedir la fugida d’una serp està tipificat com una infracció greu a la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya i està sancionat amb multa de fins a 2.000 euros.

Imatge de la captura de l'exemplar de serp pitó reial a Tarragona.
Imatge de la captura de l'exemplar de serp pitó reial a Tarragona.


Inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores

A més la pitó reial està inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores des del març del 2019, quan es va aprovar una modificació del Reial Deccret 630/2013 que també afegia en el llistat d’espècies exòtiques invasores el porc vietnamita (Sus scrofa domesticus), el varà de la sabana (Varanus exanthematicus) i la tortuga de la península (Pseudemys peninsularis). La inclusió en aquest catàleg implica que queda prohibida la tinença, el transport, el tràfic i el comerç d’aquestes espècies.

Els propietaris de serps pitó adquirides abans d’aquesta normativa les poden mantenir però n’han d’informar a la Generalitat abans de l’1 de gener del 2022.

La pitó reial és una serp no verinosa que té una mida màxima d’1,2 metres de llarg i que no està present al medi natural a Catalunya. És provinent de l’Àfrica tropical i és utilitzat com a animal domèstic. L’any 2020 els Agents Rurals van capturar 4 exemplars d’aquesta espècie a Catalunya.

3  

Imatges

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona 132

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona 76

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona

Imatge de la pitó reial capturada a Tarragona 128

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia