Salut

Prova

Salut reprèn progressivament a partir de dilluns les proves als contactes estrets d'un positiu COVID

query_builder   3 setembre 2021 17:30

event_note Nota de premsa

Salut reprèn progressivament a partir de dilluns les proves als contactes estrets d'un positiu COVID

  • Les persones vacunades també hauran de fer-se una prova entre el quart i el sisè dia des del contacte amb la persona positiva i continuaran exemptes de fer quarantena
  • Els infants vacunats de l’entorn escolar es realitzaran la prova a les oficines de farmàcia participants en el vigent pla de tests d’antígens supervisats
El Departament de Salut treballa per reactivar de manera generalitzada les proves a les persones que han estat en contacte amb un cas positiu de COVID, de forma progressiva, a partir del proper dilluns 6 de setembre data en què es publicarà la corresponent actualització del Protocol d’atenció sanitària i de salut pública.

El Departament reprèn aquesta mesura després de donar-se per finalitzada la fase de mitigació activada el passat mes de juliol, coincidint amb la pujada de contagis de la cinquena onada.

Durant la fase de mitigació s’ha continuant fent proves a les poblacions de més risc o en el cas de brots i durant aquestes setmanes s’han realitzat més de 42.000 proves a contactes.

Així, a partir de dilluns, coincidint amb una notable disminució de positius, es reprendrà l’activitat de testeig de contactes tot i que amb importants novetats.

Es canvia la data en què es fan les PCR (4-6 dies després del contacte) per millorar la detecció de la variant Delta que té el pic viral més a l’inici.

Es faran proves diagnòstiques (PCR o test d’antígens) a persones vacunades, per a major seguretat, donat que s’han detectat casos entre persones vacunades.

D’una banda es potencia el paper dels punts centralitzats de presa de mostres i, de l’altra, i per l’àmbit escolar, s’incorporen les oficines de farmàcia participants en el vigent pla de tests d’antígens supervisats.

L'objectiu principal de l’actualització és generalitzar en aquesta fase de la pandèmia el rastreig de contactes per identificar i tallar cadenes de transmissió amb una operativa que moduli la pressió assistencial dels centres d'atenció primària per tal d’accelerar i recuperar tasques assistencials no COVID.

Les principals novetats acordades per tornar a fer proves són les següents:

Població general

- En la població general, les persones amb pauta de vacunació completa no hauran de fer quarantena però sí caldrà que es facin una PCR entre els dies 4 i 6 (preferentment el dia 4) post exposició.

- En canvi, les persones no vacunades o amb pauta de vacunació incompleta sí que hauran de fer una quarantena de 10 dies i també se’ls farà una PCR entre els dies 4 i 6 (preferentment el dia 4) post exposició.

-Les proves es realitzaran, sempre que sigui possible, en punts centralitzats.

Entorn escolar

- Pel que fa a l’entorn escolar, quan es confirmi un cas positiu es farà prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable.

- A les persones amb pauta de vacunació completa que hagin estat contactes estrets se’ls farà un test d’antígens (TAR) per automostra supervisada entre els dies 0 i 1 des de diagnosticar-se que hi ha un cas al grup de convivència estable (GCE) a qualsevol oficina de farmàcia participant al programa de test d’antígens ràpids supervisats. Aquestes dades es reportaran al sistema de salut per fer el seguiment de l’estudi de casos i contactes.

- Pel que fa a les persones de l’àmbit escolar no vacunades o amb pauta de vacunació incompleta es seguirà la mateixa pauta que la població general, és a dir, es farà una PCR entre els dies 4 i 6, preferentment el dia 4 post exposició i en un punt centralitzat. Aquestes persones hauran de fer igualment la quarantena de 10 dies.

- Cal recordar que el resultat de la prova no influeix en la preceptiva quarantena en aquelles persones en les quals els hi hagi estat indicada.

Si el resultat de qualsevol prova és positiu (en vacunats o no vacunats ) es considera un cas i cal que faci aïllament.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia