Servei Meteorològic de Catalunya

Gràfica PPT Alcanar

El primer episodi de pluja del setembre ha deixat més de 250 mm a Alcanar

query_builder   3 setembre 2021 12:26

event_note Nota de premsa

El primer episodi de pluja del setembre ha deixat més de 250 mm a Alcanar

  • El dimecres 1 de setembre la localitat d’Alcanar va rebre més de 250 mm de pluja, amb una intensitat màxima de 77,7 mm en 30 min
  • Altres sectors propers al delta de l’Ebre van recollir de 50 a 100 mm, amb quantitats molt inferiors a la resta de Catalunya

Una depressió a nivells mitjans i alts de la troposfera situada sobre la península Ibèrica ha inestabilitzat el temps dels primers dies de setembre, provocant xàfecs a diversos sectors de Catalunya i sobretot un aiguat excepcional que el dimecres 1 de setembre al migdia va deixar més de 200 mm a Alcanar (Montsià). L’estació automàtica de la XEMA al municipi, concretament situada prop de la localitat de les Cases d’Alcanar, va recollir un total de 256,7 mm en 24 hores, dels quals més de 200 mm van caure en 2 hores i mitja i 77,7 m en 30 minuts, una intensitat molt inusual.

Mapa EHIMI

El mapa anterior mostra l’estimació de la pluja acumulada entre el dimecres 1 i el dijous 2 de setembre i s’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).

L’aiguat de dimecres va tenir un abast molt limitat, ja que el màxim de més de 200 mm de pluja queda restringit entre Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, mentre que els 100 mm es van superar en una estreta franja al vessant est de la serra del Montsià i al nord de la badia dels Alfacs. Altres sectors del Baix Ebre i el Montsià van arribar a superar els 50 mm (entre dimarts al migdia i la matinada de dimecres) i bona part de les Terres de l’Ebre van recollir més de 20 mm, mentre que a la resta del país la pluja ha estat menys abundant al llarg d’aquests dos dies, fins i tot inapreciable a punts del nord.

Més de 250 mm a Alcanar

La taula següent mostra la pluja acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimecres 1 i el dijous 2 de setembre han recollit més de 50 mm:

Taula PPT

La quantitat de pluja excepcional mesurada per l’estació automàtica queda confirmada per la mesura de l’observador de la XOM a Alcanar – la Martorella, que després de l’aiguat de dimecres al migdia es va trobar el pluviòmetre vessant però encara va poder mesurar 223 mm. Afegint-hi els més de 20 mm de la nit de dimecres a dijous confirma una precipitació molt probablement superior als 250 mm.


77,7 mm en 30 minuts a Alcanar

L’estació meteorològica automàtica d’Alcanar, situada prop de les Cases d’Alcanar, va rebre de ple l’aiguat de dimecres al migdia i va registrar una intensitat de precipitació excepcional. Els 256,7 mm recollits en 24 hores (entre dimecres al matí i dijous al matí) es van concentrar en bona part en dues hores i mitja, amb 206 mm recollits entre les 11.00 i les 13.30 de dimecres.

En aquest període és quan la precipitació va ser més intensa, amb acumulacions de fins a 112,8 mm en 1 hora, 77,7 mm en 30 minuts, 34,0 mm en 10 minuts o 4,0 mm en 1 minut. La gràfica següent mostra l’evolució de la pluja recollida minut a minut, juntament amb l’evolució de la pluja acumulada entre les 10.00 i les 15.30 hores del dimecres 1 de setembre.  

Gràfica PPT Alcanar

Un cas recent de pluja més intensa en 30 minuts

El 12 d’octubre de 2016 un aiguat semblant al d’Alcanar va afectar el Baix Maresme. Concretament, l’estació de Cabrils va recollir un total de 220,9 mm al llarg de la tarda, la major part caiguts en només 3 hores. Al llarg de la tempesta es van assolir els màxims de pluja en 1 hora i en 30 minuts que han enregistrat mai les estacions de la XEMA, concretament 132,6 mm en 1 hora i 84,8 mm en 30 minuts, valors lleugerament superiors als de l’aiguat d’Alcanar.

Cal dir que les estacions de la XEMA tenen fins a més de 30 anys de dades, però fa poc més de 10 anys que registren sistemàticament la pluja minut a minut, cosa que ara permet conèixer la intensitat màxima de pluja amb gran detall i en la finestra temporal que es vulgui.

 

Altres episodis de més de 250 mm en 24 hores

A nivell de pluja acumulada en 24 hores, la quantitat recollida a Alcanar segueix sent excepcional, però no tant. Els últims dos anys Catalunya ha viscut diversos episodis que han provocat acumulacions de pluja d’aquesta magnitud. Això sí, en general caiguda al llarg de més hores, amb menor intensitat:

Queda clar que registres de 200 mm en un dia no són insòlits a Catalunya, però també hi ha anys que no se’n produeixen.


Precedents d’acumulació de pluja semblant al Montsià

Al Montsià i al conjunt del delta de l’Ebre també hi ha alguns precedents de pluja tant o més abundant, normalment a la tardor, tot i que probablement no tan intensa. El més recent és el 2018, quan la mateixa estació d’Alcanar va recollir 199,8 mm el 19 d’octubre, amb 266 mm al llarg de tot l’episodi. Molt a prop d’allà, el 20 de setembre de 1972 l’estació del Far de Sant Carles de la Ràpita va recollir 307 mm, màxim comarcal de pluja diària.

 

Activitat elèctrica poc destacada

Tot i que l’aiguat d’Alcanar va anar acompanyat de tempesta, el nombre de llamps va ser discret. Concretament, el dimecres 1 de setembre la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar 922 llamps núvol - terra, dels quals 172 van caure a Catalunya (38 al Pallars Sobirà, més que els 26 detectats al Montsià). L’endemà dimarts va registrar 1.030 llamps núvol - terra, dels quals 238 a Catalunya (78 a l’Alt Urgell i 40 al Solsonès). Sense anar més lluny, el dilluns 31 d’agost es van detectar més llamps a Catalunya (1.216) durant les tempestes de tarda que van afectar sobretot el Pirineu, Prepirineu.

Els mapes següents mostren la distribució espacial dels llamps núvol-terra del dimecres 1 i dijous 2 de setembre, així com la franja horària en què es van produir (expressada en horari UTC), representada segons el color.
Mapa Llamps 1-2 setembre

Una Depressió Aïllada a Nivells Alts

La situació meteorològica inestable d’aquests últims dies ha estat provocada per la presència d’una Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA) sobre la península Ibèrica. Concretament, el dimecres 1 de setembre es trobava situada a Portugal, com reflecteix la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud), a l’esquerra. En superfície, un potent anticicló al nord de les Illes Britàniques i baixes pressions relatives a la península Ibèrica, amb un lleuger flux de vent marítim al litoral mediterrani.

Mapa 5.500 hPa i SLP

3 de setembre de 2021

5  

Imatges

Mapa EHIMI

Mapa EHIMI 261

Taula PPT 1-2 setembre

Taula PPT 1-2 setembre 24

Gràfica PPT Alcanar

Gràfica PPT Alcanar 20

Mapa de Llamps 1-2

Mapa de Llamps 1-2 208

Mapa 500 hPa i SLP

Mapa 500 hPa i SLP 47

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 631

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia