Justícia, Drets i Memòria

.

El Govern nomena Sergi Blàzquez com a nou secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima

query_builder   7 setembre 2021 13:29

event_note Nota de premsa

El Govern nomena Sergi Blàzquez com a nou secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima

  • El nou secretari aportarà una llarga experiència en l’àmbit del procediment penal i del torn d’ofici per millorar l’execució penal, la rehabilitació de les persones amb penes de presó i l’atenció a les víctimes
  • Un dels principals objectius serà buscar un equilibri just entre les polítiques de rehabilitació i reinserció social de les persones internes en els centres penitenciaris i els drets dels funcionaris públics i de la resta de personal que les atenen
.

El Govern ha aprovat el nomenament de Sergi Blàzquez i Quevedo com a nou secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. Blàzquez substitueix Amand Calderó, que va deixar el càrrec per qüestions personals abans de l’estiu.

El nou secretari fa més de trenta anys que es dedica al dret en l’àmbit del procediment penal i el torn d’ofici, i aquesta experiència li servirà en el nou càrrec per millorar l’execució penal, la rehabilitació de les persones amb penes de presó i l’atenció a les víctimes.

Amb aquest nomenament, el Departament de Justícia vol posar un èmfasi especial a reforçar l'aplicació de les mesures penals alternatives i, per això, es vol donar la màxima importància al Programa de justícia restaurativa, que té com a objectiu aconseguir la reparació adequada del dany causat a la víctima, mitjançant el diàleg i la comunicació entre la persona perjudicada i l'autor del dany, conduits per un mediador imparcial.

Una altra de les línies d’actuació serà buscar l’equilibri just entre les polítiques de rehabilitació i reinserció social de les persones internes en els centres penitenciaris i els drets dels funcionaris públics i de la resta de personal que les atenen. L’objectiu és que els drets d'uns no vagin en detriment dels altres. Així mateix, promoure el diàleg i la negociació i escoltar totes les parts seran la base de funcionament per afrontar els litigis i conflictes que sorgeixin.

Sergi Blàzquez és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona (1991). Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector privat, en les especialitzacions de dret penal i dret civil. L’exercici del torn d’ofici penal a l’ICAB ‒on ha estat inscrit, des de 1992, en els àmbits geogràfics de Barcelona, Llobregat i Besòs‒ li ha permès assolir un coneixement profund del procediment penal, des del principi fins al final del procés.

Els últims anys s'ha especialitzat en la defensa dels drets fonamentals, per a la qual cosa l’any 2014 va fundar i presidir l’associació de juristes Drets. Aquesta associació neix amb la finalitat de defensar el dret dels ciutadans en general, tant en qüestions penals com no penals ‒més específicament, el dret de la ciutadania a promoure accions legals en contra de la catalanofòbia‒, i els drets i les llibertats individuals i col·lectives.

Sergi Blàzquez també és diplomat en Dret de l’Esport (2007), titulat en Dret Concursal per la Universitat Oberta de Catalunya (2011) i titulat en el seminari de Dret Societari i Registre Mercantil per ESADE (1999). Ha exercit de vocal de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya els anys 2016-2018.