Interior

ACN

El Conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat avui una nova edició del Curs Bàsic per als futurs bombers i bomberes de la Generalitat de Catalunya

query_builder   9 setembre 2021 11:48

event_note Nota de premsa

El Conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat avui una nova edició del Curs Bàsic per als futurs bombers i bomberes de la Generalitat de Catalunya

Foto

 

  • Elena ha destacat que “la setmana vinent es publica una nova convocatòria de 250 noves places per al Cos dels Bombers”, per tal d’arribar a les 1.000 noves places contemplades al Pla Bombers 2025
  • La nova convocatòria comptarà amb una campanya divulgativa per estimular la participació de dones
  • El procés de formació d’aquesta convocatòria, de 700 hores lectives, es perllongarà fins al pròxim mes de març

 

El Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat avui a la seu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), una nova edició del Curs Bàsic per als futurs bombers i bomberes de la Generalitat, que van superar la fase de concurs oposició de la convocatòria 81/19.2. En total 250 alumnes, que es distribuiran en 12 grups docents. El Curs es perllongarà fins al pròxim dia 30 de març de 2022, moment en què l’alumnat començarà la fase de pràctiques a Parc. Un cop superat aquest darrer període formatiu culminarà tot el procés seguit per l’alumnat amb el seu nomenament oficial com a bomber/a.

El conseller ha destacat la importància de tenir més bomberes al cos de Bombers de la Generalitat. “Necessitem dones, perquè una cosa tan rellevant com la seguretat no pot tenir una mirada només d’una part de la societat. Cal promoure lideratges femenins dins el cos”, ha afirmat. 

Elena ha posat en valor “el compromís, la intel·ligència i la tècnica” del cos de Bombers, ressaltant que “tenim un tresor que cal preservar”. En aquest sentit, el conseller ha recordat la situació difícil viscuda aquest estiu. “Hem viscut moments especialment delicats. Hem patit molt, i si no ha passat el mateix que a Grècia o Turquia és, entre d’altres, gràcies a la intel·ligència del cos de Bombers”. 

En referència al curs, el titular d’Interior s’ha referit a “l’esforç per arribar fins aquí" i ha ressaltat que "no ha sigut fàcil, perquè es van presentar més de 3.000 persones. El mèrit és extraordinari. Ara queda el camí de la formació”. “Us demano molt d’esforç, perquè no entrareu a un lloc qualsevol, sinó al sistema d’emergències de Catalunya i a un cos amb un nivell excepcional i reconegut”, ha destacat.

El Curs Bàsic que s’ha inaugurat avui té com a objectiu capacitar els futurs bombers i bomberes de la Generalitat de Catalunya per realitzar tasques de prevenció, extinció d’incendis i salvaments i per intervenir en qualsevol situació d’emergència per protegir la vida de les persones i reduir les conseqüències d’un sinistre sobre els béns materials i el medi ambient. El Curs, en total, consta de 700 hores lectives. D’aquestes, 608 són presencials tant dins com fora de l’aula, en què hi ha programades propostes de treball demostratives i actives, com ara revisió de vehicles i eines i lliurament i recepció de nou material operatiu.

Les matèries del Curs s’han distribuït en 11 mòduls, en què es tracten qüestions diverses, com ara el coneixement de les eines i els recursos tecnològics del Cos, la vigilància i la intervenció operativa en diferents situacions (incendis forestals, incendis urbans, salvaments i rescats i sinistres d’origen natural, tecnològic i antròpic), la inspecció d’establiments, l’atenció sanitària, el suport psicològic, la coordinació entre equips d’emergències i les ciències aplicades a les emergències (física, química, cartografia i educació física entre d’altres).

Aquest és el Curs Bàsic en què hi haurà la major presència de dones bomberes mai registrada fins ara. En total, 19 alumnes, el que representa el 7,6% sobre el total de la nova promoció. De fet, la convocatòria 81/19.2, de la qual deriva aquest nou Curs, és també la que va registrar el nombre més alt de dones aspirants; 301 de 3599 opositors/es (el 8,36%).

L’alumnat prové de 40 comarques de Catalunya, però també han arribat de l’Aragó (1), el País Valencià (12) i les Illes Balears (1). El Barcelonès, amb 38 , és la primera quant a procedència dels alumnes. La segona és el Vallès Occidental (16), el Segrià (15), La Selva (14) i el Baix Llobregat i el Gironès (13).

La primera fase de selecció del nou personal va ser la de l’oposició, que incloïa les proves de coneixements específics i de les llengües catalana i castellana, les proves físiques, les mèdiques i l’avaluació psicològica. Posteriorment es va fer la fase de concurs, en què es valoraven els mèrits del personal aspirant, com ara  titulacions acadèmiques superiors i anys treballats com a ajudant d’ofici forestal a Bombers de la Generalitat, entre d’altres.

Publicació d’una nova convocatòria de 250 places de bombers/res

L’inici del nou Curs Bàsic arriba la setmana abans de la publicació d’una nova convocatòria de 250 noves places de Bombers/res per al Cos dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquesta serà la tercera convocatòria de 250 places de bombers/res realitzades de forma consecutiva per la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. En aquesta mateixa línia, està previst que es publiqui una nova convocatòria de 250 places més l’any vinent, per tal d’arribar a les 1000 noves places de la categoria de bomber/a, un compromís del Pla Bombers 2025.

També aquest mes de setembre es publicarà una convocatòria de 7 places d’inspector/a de l’escala superior, i les convocatòries internes de 104 places de caporal/a, 57 de sergent/a i 50 d’oficial/a del Cos de Bombers de la Generalitat.

Interior engega una campanya publicitària per promoure la inscripció de dones a la nova convocatòria de bombers i bomberes

La propera convocatòria de bombers/res comptarà amb el reforç d’una campanya publicitària per estimular la participació de dones, i que tindrà com a lema “A prova de foc”. La campanya, engegada per Interior, es difondrà per diversos suports, mitjans i xarxes socials, i anirà acompanyada per diversos testimonis per explicar les motivacions que els han dut a ser bomberes, el seu dia a dia a la feina, i els valors que acompanyen la seva tasca, uns valors i motivacions que comparteixen homes i dones, i que s’allunyen de l’estereotipada imatge de la feina del bomber com una feina eminentment física.

 

1  

Imatges

Infografia

Infografia 201

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia