Empresa i Treball

Jordi Salinas

INDÚSTRIA

Conseller Torrent: "El nostre futur passa per la reindustrialització i la transformació del model productiu"

query_builder   10 setembre 2021 13:34

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Conseller Torrent: "El nostre futur passa per la reindustrialització i la transformació del model productiu"

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria (Foto: Jordi Salinas)
Fotografia de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria (Foto: Jordi Salinas)
  • La Taula pel Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, presidida pel conseller Roger Torrent, s’ha reunit per primera vegada amb l’objectiu de rellançar i transformar el model industrial del país

 

  • El nou Pacte pivotarà al voltant d’un conjunt d’actuacions transformadores i tractores, tres de les quals es posaran en marxa aquesta mateixa tardor: l’Oficina per a la Transformació de la Indústria de la Mobilitat i l’Automoció; un codi de bones pràctiques per a ordenar i millorar els processos de reindustrialització; i la capitalització d’un fons per a inversions industrials estratègiques

 

  • El PNI 2022-2025 s’estructurarà al voltant de cinc grans àmbits: Sostenibilitat, energia i economia circular; Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització; Capital humà, ocupació industrial, condicions de treball i formació; Infraestructures; Finançament i dimensió empresarial


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presidit aquest matí la primera reunió de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 amb l’objectiu de definir les actuacions que permetin

que la indústria faci un salt endavant significatiu en competitivitat i que permeti al sector fer front als grans reptes de la sostenibilitat i la digitalització, que són les grans palanques de transformació i de canvi de l’economia que vindrà.

El conseller Torrent ha destacat en acabar la reunió que “el Pacte Nacional per a la Indústria és un acord de país que vol reindutrialitzar Catalunya amb accions concretes i recursos determinats”.

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “el nostre futur passa per la reindustrialització; volem una indústria catalana més competitiva, que inverteixi en innovació, i que incorpori els avenços tecnològics vinculats a la digitalització”. El titular d’Empresa i Treball ha explicat que “la indústria catalana s’ha d’orientar als reptes col·lectius de la societat, amb formes de producció respectuoses amb el medi ambient, que transiti cap a l’economia verda i circular i amb major equilibri de gènere”.

El titular d’Empresa i Treball ha recordat que “la prioritat del Govern és que la indústria recuperi pes en el nostre sistema productiu, cercar inversions i promoure nous projectes industrials”.

Per tal de concretar aquest acord, amb la necessària visió a llarg termini per assolir la transformació de la indústria a Catalunya, es treballarà per aconseguir un consens ampli amb grups parlamentaris, els agents econòmics i socials i d’altres agents implicats, tots ells representats en aquesta primera reunió.

La governança del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, així com el seguiment de la seva execució, s’atribueix a la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa.

La Taula del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 serà l’encarregada de validar les actuacions que el conformin. Està presidida pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent  i la seva composició és la següent: els membres del Consell del Diàleg Social de Catalunya (CCOO; UGT, Foment del Treball i PIMEC); un membre d’Eurecat, en representació dels centres tecnològics; un membre representant del Col·legi d’Economistes de Catalunya, un del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya i un del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; set representants dels grups parlamentaris; dos membres representants d’associacions municipalistes; quatre membres representants de les universitats; un membre del Consell General de Cambres de Catalunya; un membre de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i representants dels Departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d'Educació; de Recerca i Universitats; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; d’Interior i de Cultura. Per part d’Empresa i Treball hi formaran part, a més del conseller, el secretari general, el secretari d’Empresa i Competitivitat, el secretari de Treball, la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ.

El document final del Pacte haurà de definir un nombre reduït d’actuacions que siguin transformadores, tractores i que estiguin adequadament dotades pressupostàriament, perquè la indústria catalana pugui fer un salt significatiu cap endavant. També haurà d’incloure el calendari, un compromís dels recursos per a cadascun dels anys de vigència i els indicadors necessaris per fer-ne una avaluació correcta.

Durant la seva intervenció el conseller Torrent ha avançat el calendari del Pacte que començarà aquest mateix mes de setembre amb la interlocució amb els representants de les unitats competents del Govern per fer una proposta inicial per al nou Pacte. La primera setmana d’octubre es farà la proposta de PNI als agents econòmics i socials i a la resta de membres de la Taula i també s’iniciaran les reunions dels grups de treball que s’allargaran fins al 30 de novembre.

L’1 de desembre es farà tramesa de la proposta de PNI a la Taula del Pacte, el dia 20 de desembre es convocarà la reunió presencial de la Taula i durant el mes de gener es farà la signatura del nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si considerem les diferents activitats associades a aquest sector. La indústria és un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, al temps que ha d’aprofitar tots els avantatges que la digitalització li pot aportar per continuar sent competitiva.

Amb aquests reptes les actuacions del nou Pacte s’estructuraran en els següents cinc àmbits temàtics:

  • Sostenibilitat, energia i economia circular: apostar per una economia verda i circular que estalviï recursos, valori els residus i impulsi la innovació i la competitivitat industrial. Així mateix, reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i impulsar la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica.
  • Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització: potenciar la capacitat del teixit empresarial català per mitjà de la digitalització, la Indústria 4.0, la innovació i la internacionalització, ja que són conceptes que es reforcen i s’impulsen mútuament, així com impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica.
  • Capital humà, ocupació industrial, condicions de treball i formació: millorar la capacitació dels treballadors i les treballadores per mitjà de la formació professional, la formació contínua, l’emprenedoria i la formació universitària, que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com fomentar l’ocupació industrial de qualitat.
  • Infraestructures i sòl industrial: fer que Catalunya disposi d’un millor equipament d’infraestructures, tant físiques com digitals, així com d’una adequada disponibilitat de sòl industrial, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions.
  • Finançament i dimensió empresarial: incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.

Tres actuacions d’urgència per aquest mateix any

En el marc del Pacte 2022 – 2025, el Govern posarà en marxa aquesta mateixa tardor tres projectes d’urgència:

  1. Posada en marxa de l’Oficina per a la Transformació de la Indústria de la Mobilitat i l’Automoció: tindrà estructura i pressupost propi i entre les seves taques destaquen que actuarà com a finestreta única amb el sector; es coordinarà amb les entitats públiques amb atribucions en la mobilitat, i donarà assistència tècnica i estratègica.
  2. Codi de bones pràctiques per ordenar i millorar els processos de reindustrialització: es basarà en l’anàlisi i comunicació anticipada entre les administracions públiques, l’empresa i els representants dels treballadors per acompanyar empreses en dificultats i intentar assegurar la seva viabilitat futura o trobar alternatives que minimitzin l’impacte en l’ocupació i el territori.
  3. Capitalització d’un fons per a inversions industrials estratègiques: Enfocat a atendre les necessitats econòmiques i financeres que permetin acompanyar els processos de reindustrialització i d’atracció d’inversions d’alt impacte en la cadena de valor industrial. El conseller ha explicat que inicialment es dotarà amb 15 milions d’euros per una nova línia de suport a la reindustrialització i per reforçar les línies d’ACCIÓ d’ajuts a inversions empresarials d’alt impacte i de cupons a la indústria 4.0.

 

 Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

2  

Imatges

El conseller Torrent durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Taula (Foto: Jordi Salinas)

El conseller Torrent durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Taula (Foto: Jordi Salinas) 88

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria (Foto: Jordi Salinas)

Fotografia de la Taula del Pacte Nacional per a la Indústria (Foto: Jordi Salinas) 100

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia