Drets Socials

lleure educatiu

Catalunya repeteix el rècord de participació a les activitats de lleure educatiu durant l'estiu, amb 441.521 persones

query_builder   10 setembre 2021 14:11

event_note Nota de premsa

Catalunya repeteix el rècord de participació a les activitats de lleure educatiu durant l'estiu, amb 441.521 persones

La consellera Cervera ha destacat que “les mesures impulsades per Drets Socials i Salut, conjuntament amb el sector, han aconseguit mantenir el lleure educatiu com a espai segur”

El conseller Argimon valora haver assolit aquest objectiu en plena cinquena onada i malgrat la virulència de la variant Delta

lleure educatiu

El Departament de Drets Socials ha registrat aquest estiu un total de 8.521 activitats de lleure educatiu, que han estat notificades per les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de familiars, empreses i institucions. En aquestes activitats hi han participat un total de 441.521 persones, entre infants i joves inscrits (381.836), dirigents (53.853) i personal de suport (5.832), que majoritàriament han participat en casals de vacances (75%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (15%), les acampades (7%), les rutes (2%) i els camps de treball (menys de l’1%).

Són dades que han donat a conèixer aquest matí en roda de premsa la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que han presentat el balanç del lleure educatiu d'aquest estiu 2021 a l’alberg de joventut de Barcelona.

Les xifres de participació signifiquen un creixement del 60% respecte de l’estiu passat, quan en plena pandèmia es van assolir els 275.598 participants. I és una dada gairebé igual que la de l’estiu del 2019, quan es va arribar a les 441.577 persones participants, la xifra més alta registrada mai a Catalunya d’ençà de l’inici del recompte l’any 1981.

La titular de Drets Socials ha reconegut que “no ha estat un estiu fàcil i malgrat tot, en aquest context d’extrema dificultat, hem aconseguit recuperar una participació rècord en el lleure educatiu a Catalunya, que iguala les dades de 2019”. En aquest sentit, Cervera ha destacat que “Govern i sector hem mantingut un diàleg constant i hem fet front a la 5a onada impulsant mesures preventives que han aconseguit mantenir el lleure educatiu com a espai segur, com ho demostren les dades: només un 0,54% dels participants ha donat positiu per Covid-19”.

La consellera de Drets Socials ha agraït l’esforç i compromís del personal del sector i ha remarcat “la importància del lleure educatiu com a eina vital pel desenvolupament dels infants i els joves i per tant, del futur del país. A través de la convivència i la relació amb l’entorn, el lleure contribueix al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social. A més, té beneficis per a la salut mental dels infant i joves, especialment en un any d’aïllament per la pandèmia”.

Per la seva banda, Josep Maria Argimon, ha destacat l’esforç per haver pogut garantir aquesta activitat educativa “que considerem essencial pel desenvolupament d’infants i joves”, quelcom força difícil aquest estiu per la virulència de la variant Delta i l’esclat de la cinquena onada i per la interacció social entre joves encara no vacunats.

“Aquest estiu, el repte era aconseguir que els casals i les colònies també estiguessin oberts. I s’ha aconseguit, gràcies als esforços de tothom”, ha emfatitzat el titular de Salut, tot enumerant les mesures adoptades, juntament amb el Departament de Drets Socials: impulsar el programa de TAR voluntari i gratuït a les farmàcies per identificar els nous casos i tallar les cadenes de transmissió (37.763); els cribratges amb TAR adreçats als monitors abans de l’inici de les colònies (781); la promoció de la vacunació preferent per a monitors i monitores (773); la participació de la Creu Roja amb un dispositiu reactiu davant dels casos positius, fent TAR amb equips mòbils (1.972); així com formacions a dirigents en l’àmbit de la prevenció i la higiene.

 

La participació per territoris

Les activitats que més han crescut percentualment respecte de l'estiu passat 2020 són les rutes (+233%), seguides de les acampades (+129%), les colònies (+100%), els camps de treball (+64%) i els casals de vacances (+48%).

I pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Barcelona és la que ha concentrat el nombre més alt de participants, amb un total de 269.679 infants i joves en 4.488 activitats. D’aquests, un 87,1% ho han fet en casals de vacances, seguits pels que han anat de colònies (8,7%), acampades (3,3%), rutes (0,7%) i camps de treball (0,2%) .

La segueix les comarques gironines, que segons el registre són les segones en nombre de participants amb un total de 83.593 infants i joves repartits en 1.805 activitats. En concret, es reparteixen en casals de vacances (54,6%), colònies (26,4%), acampades (12,3%), rutes (5,7%) i camps de treball (0,8%).

A la demarcació de Lleida s’han notificat 1.294 activitats amb 46.833 participants, els quals han fet casals de vacances en un 44,8%, seguits pels que han anat de colònies (26,8%), acampades (19,7%), rutes (6,5%) i camps de treball (2,1%).

Segons el mateix registre, el Camp de Tarragona ha acollit 657 activitats de lleure educatiu a les quals hi han participat fins a 31.073 infants i joves repartits en casals de vacances (71,7%), colònies (21,8%), acampades (4,6%), rutes (1%) i camps de treball (0,8%).

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’hi han registrat 277 activitats per a 10.343 infants i joves, els quals han participat en casals (75,6%), colònies (16,8%), acampades (4,7%), rutes (1,6%) i camps de treball (1,3%).

 

Garantir l’accés equitatiu al lleure

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat al conjunt de les activitats d’educació en el lleure d’aquest estiu, el Departament de Drets Socials ha destinat 1.150.000 euros en beques.

D’aquesta partida, 600.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat uns 48.700 infants i joves des del 2014, dels quals uns 8.000 corresponen a aquest estiu.

A més a més, el Departament també inverteix una partida prevista per a beques de 550.000 euros al programa propi de “L’estiu és teu!”, que majoritàriament cobreixen el 100% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social, dependència o discapacitat. Un total de 7.496 famílies s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014, de les quals 716 corresponen a aquest estiu.

Aquestes beques se sumen als ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores han continuat gaudint d’una reducció del 10% en el preu de les estades, un ajut que ha beneficiat 486 participants en aquesta edició (239 nombroses, 47 monoparentals i 12 acollidores), i un total de 15.242 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

Així mateix, les colònies de “L’estiu és teu!” també han comptat enguany amb 94 monitors i monitores de suport específic a 106 participants amb diversitat funcional.

 

Colònies als albergs Xanascat

Durant la roda de premsa a l’alberg de Barcelona també s’ha donat a conèixer la participació concreta a les colònies de “L’estiu és teu!” organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut als albergs de la Xanascat, i que aquest estiu han arribat a la seva 27a edició. Un total de 2.389 infants, adolescents i joves de 5 a 16 anys han participat en estades de música, idiomes, esports, astronomia, enginy, circ, cinema, excursionisme o dansa i emocions.

Per albergs de la xarxa pública Xanascat, el que més participants ha rebut ha estat el de Coma-ruga (436), seguits pels de Deltebre (380), L’Escala (305), La Molina (290), Cabrera de Mar (201), L’Espluga de Francolí (183), Banyoles (161), Canyamars (144), Núria (90), Planoles (86), Móra la Nova (63) i Vic (50).

Així mateix, els albergs de la Xanascat també han acollit aquests mesos d’estiu un total de 2.247 nois i noies en el marc de les Estades d’Immersió Lingüística, un programa conjunt amb el Departament d’Educació. D’aquest nombre, un total de 1.138 eren procedents de centres amb alta complexitat.

 

Formació a monitors i monitores

Pel que fa a les mesures de prevenció de la salut, durant el balanç d’aquest matí també s’ha donat a conèixer que un total de 7.099 monitors/es i directors/es de lleure van fer a principis d’estiu la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acrediten com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure que organitzen les diferents entitats, institucions i empreses de lleure.

Aquesta figura va ser la gran novetat de l’estiu passat 2020 i té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19.

En l’edició del 2020, un total de 17.743 monitors/es i directors/es de lleure van fer el curs i obtenir la certificació. Aquests responsables de prevenció i higiene se sumen als 7.099 d’enguany, de manera que per aquesta campanya d’estiu hi ha hagut un total de 24.842 cap i monitors/es que han pogut exercir aquest rol.

Pel que fa a la prevenció de l’Assetjament Sexual Infantil (ASI), Drets Socials també va dur a terme abans de la campanya d’estiu 6 sessions formatives adreçades a monitors/es i directors/es de lleure per tal que puguin dur a terme una gestió emocional adequada en relació als infants, adolescents o joves que hagin pogut viure aquestes situacions.

Aquesta nova acció se suma a les diferents formacions que Joventut ja ve fent els darrers anys amb l’objectiu de prevenir i combatre l’assetjament entre iguals (bullying) i els abusos sexuals a les activitats d’educació en el lleure.



Podeu recuperar la roda de premsa en aquest enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=symvytUVLtY

5  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 430

Imatge de la roda de premsa 2

Imatge de la roda de premsa 2 164

Reunió amb direccions d'albergs

Reunió amb direccions d'albergs 130

Reunió amb direccions d'albergs (consellers)

Reunió amb direccions d'albergs (consellers) 133

Reunió amb direccions d'albergs (pla general)

Reunió amb direccions d'albergs (pla general) 193

1  

Fitxers adjunts

Infografia lleure educatiu. Estiu 2021

Infografia lleure educatiu. Estiu 2021
PDF | 61

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia