Acció Exterior i Unió Europea

Imatge de recurs.

El Departament d'Acció Exterior i Govern Obert obre avui la convocatòria de subvencions per a projectes de recerca en l'àmbit de la qualitat democràtica

query_builder   15 setembre 2021 08:55

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Exterior i Govern Obert obre avui la convocatòria de subvencions per a projectes de recerca en l'àmbit de la qualitat democràtica

  • La convocatòria, dotada amb 60.000 euros, és una eina per impulsar la recerca, la innovació i la ciència ciutadana així com la difusió dels resultats
  • Els equips de recerca d’universitats i centres de recerca podran sol·licitar els ajuts fins al proper 14 d’octubre i un cop atorgats tindran 18 mesos per desenvolupar-los
Imatge de recurs.

El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert obre avui la convocatòria de subvencions per a projectes de recerca en l’àmbit de la qualitat democràtica. La convocatòria està dotada amb 60.000 euros i té com a objectiu impulsar la generació de coneixement aplicat i el desenvolupament d’innovacions que donin eines a les administracions públiques i a la ciutadania per abordar els reptes actuals en matèria de qualitat democràtica a Catalunya. Entre aquests reptes hi ha la participació política no institucional, la participació al món local, la inclusió de tots els col·lectius, la perspectiva de gènere i el vot electrònic.

La convocatòria posa èmfasi en promoure un tipus de recerca ètica, aprofitar el coneixement de la ciutadania i integrar una mirada inclusiva en el procés científic que tingui en compte els col·lectius que sovint queden al marge de la participació, com són els joves, la gent gran o persones d’origen divers.

Per al Govern, la recerca és una oportunitat per apoderar la ciutadania a través del coneixement i una eina per abordar reptes socials. És per això que el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert impulsa aquesta nova convocatòria, la vuitena, per fomentar la recerca i la innovació responsable.

Des d’avui i fins el proper 14 d’octubre els equips de recerca d’universitats i entitats de recerca catalans que ho vulguin podran demanar les subvencions de qualitat democràtica.

Els àmbits temàtics de recerca per aquesta edició de la convocatòria són:

  • Els reptes de participació en línia: anàlisi de diferents eines i experiències de participació en línia que afavoreixin la participació.
  • Les noves formes de participació no institucionals i com incorporar les iniciatives sorgides a la presa de decisió: anàlisi de les experiències i factors que incideixen en la participació al marge de les institucions públiques (entitats, moviments socials i altres col·lectius).
  • Participació i gènere: anàlisi de la presència i implicació de les dones en els diferents mecanismes i canals de participació existents.
  • La participació supramunicipal: anàlisi dels mecanismes, les estratègies, els reptes i les activitats impulsades per les administracions públiques i institucions supramunicipals en matèria de participació ciutadana.
  • La innovació democràtica al món local: anàlisi d’experiències reeixides de participació ciutadana al món local, tant en el disseny com en la gestió de polítiques públiques, serveis, espais o equipaments públics.

Com sol·licitar les subvencions
La convocatòria està dotada amb 60.0000 euros; l’import per subvenció serà d’entre 6.000 i 15.000 euros. La sol·licitud es podrà tramitar per internet a través del portal de tràmits de gencat.cat.

La concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència competitiva, d’acord amb els criteris de valoració establerts a les bases reguladores. Entre d’altres, es tindrà en compte la qualitat científica del projecte, la perspectiva de gènere, o l’aportació que fan a la societat catalana i al Govern de nous coneixements sobre transparència en el sector públic, així com la participació ciutadana o la col·laboració en la definició, formulació i aplicació de les polítiques públiques i la qualitat democràtica.

Els projectes s'han d'implementar en el període màxim de 18 mesos a partir de la data de la publicació de la resolució definitiva de concessió de la subvenció.

Un compromís del Govern amb l’estratègia de ciència oberta
Les subvencions a projectes de recerca en l’àmbit de la qualitat democràtica es van donar per primer cop al 2013. L’impuls a la recerca va en línia amb les polítiques de la Unió Europea. Forma part dels objectius operatius que recull el Pla de Govern Obert 2019-2020 i és un dels reptes del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC).


Enllaços d'interès:

Presenteu la vostra sol·licitud

Convocatòria de subvencions 2022

Bases reguladores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia