- El cap de l’Executiu ha posat de relleu que “més enllà de terminis molt concrets, el més important són els avenços”
- Ha assegurat que “avui s’aconsegueix allò que reclamàvem i no semblava possible: que l’Estat segui a una taula de negociació per començar a abordar el conflicte polític”
- Pere Aragonès ha insistit que la posició del Govern de Catalunya en la taula és “l’amnistia, per acabar amb una repressió que no ha cessat,” i la celebració d’un referèndum
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquesta tarda que “avui és un dia important per Catalunya”, perquè “reiniciem el procés negociació, que ha de tenir la continuïtat que ens ha de permetre avançar cap a una resolució democràtica del conflicte entre Catalunya i l’Estat”.
El cap de l’Executiu ha comparegut davant dels mitjans des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, després del reinici de la taula negociació entre els governs de Catalunya i de l’Estat. Pere Aragonès ha fet notar que la d’avui “no és una segona trobada, sinó un reinici del procés de negociació, després d’una llarga inactivitat fruit de la pandèmia, però també de la repressió que no ha cessat i que va comportar la inhabilitació del president de Catalunya”
En aquesta línia, ha subratllat que “avui s’aconsegueix allò que reclamàvem i no semblava possible: que l’Estat segui a una taula de negociació per començar a abordar el conflicte polític des del reconeixement institucional mutu com a subjectes polítics”. “El clam majoritari de la societat catalana, que va omplir els carrers demanant el sit and talk, es comença a fer realitat”, ha reblat.
El president Aragonès ha insistit que la posició del Govern de Catalunya en la taula és “l’amnistia per acabar amb una repressió que no ha cessat”, i la celebració d’“un referèndum perquè el futur polític de Catalunya el decideixin els seus ciutadans”. I ha assegurat que el “referèndum és la proposta més inclusiva”, perquè “permet a tothom defensar la seva posició”. Un referèndum que, ha explicat, ha de ser “acordat i amb reconeixement de la comunitat internacional”. Pere Aragonès ha recordat que “la solució ha de ser democràtica” perquè “el futur polític no es pot resoldre per imposició o negació dels problemes”.
“Necessitem construir confiances”
El president Aragonès ha posat de relleu que “des del Govern de Catalunya estem plenament compromesos en aquest procés de diàleg i negociació”. Ha reconegut que “som molt lluny en les posicions de partida”, però ha posat de relleu “la voluntat de treball i el consens que la taula és l’instrument adequat per avançar cap a una resolució del conflicte”. Per aconseguir-ho, ha remarcat, “necessitem construir confiances”.
També ha explicat que el procés de negociació “requerirà temps i, més enllà de terminis molt concrets, el més important són les concrecions, els avenços, els passos endavant que es puguin fer”. “Ens autoexigirem resultats”, ha assegurat.
Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha detallat que les delegacions dels governs de Catalunya i l’Estat estan treballant en com s’establirà la metodologia i el sistema de treball de la taula de negociació, centrats en “un procés de construcció de confiances, imprescindible”. Tal i com ha explicat, “les reunions que seguiran han de ser periòdiques, tindran continuïtat, calendari i han de ser discretes” per garantir que es pugui avançar. “Comencem a parlar i negociar amb tota la força i reconeixement”, ha afegit.
Desjudicialització i fi de la repressió
El president de la Generalitat també ha aprofitat la seva intervenció per precisar que “els indults han estat un pas que reconeixem, però volem que sigui un primer pas” perquè “la repressió continua” i ho ha exemplificat amb la declaració, aquest matí, del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “per haver permès una votació” durant la seva etapa com a president del Parlament. Per aquest motiu, ha demanat “afrontar la desjudicialització i la fi de la repressió”.