• De l’1 de gener al 12 de setembre hi ha hagut 539 incendis que han cremat un total de 3.011 hectàrees
  • La campanya forestal, a causa de la desestacionalització produïda pel canvi climàtic, tècnicament no ha finalitzat
Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet avui balanç provisional de la campanya d’incendis i ha sobrevolat la zona afectada per l’incendi forestal que va afectar l’Anoia i la Conca de Barberà aquest estiu.

Elena, que ha estat acompanyat de membres dels cossos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Protecció Civil, ha explicat que de l’1 de gener al 12 de setembre hi ha hagut 539 incendis que han cremat un total de 3.011 hectàrees.

Comparat amb les dades de l’any 2019, atès que el 2020 va ser un any del tot inusual, “ens situem en la meitat d’hectàrees cremades. “Si agafem la mitjana d’hectàrees dels darrers 15 anys (3.210ha de mitjana), estem lleugerament per sota”, ha explicat Elena.

Els Bombers de la Generalitat, per la seva banda, han treballat durant aquesta campanya en 2.254 serveis, dels quals, 624 han estat incendis de vegetacío agrícola, 611 de vegetació forestal i 1.019 de vegetació urbana.

Segons ha recordat el conseller, aquest estiu Catalunya ha patit unes condicions meteorològiques molt adverses amb altes temperatures, forts vents o humitats relatives molt baixes i, concretament de l’10 al 17 d’agost, hi van haver les pitjors condicions dels darrers 20 anys. Davant d’aquesta situació, el Bombers va desplegar un  pla de resposta específic per la previsió de simultaneïtat de grans incendis forestals. Les mesures restrictives i de prevenció, sumades a les accions contundents de resposta, va permetre superar aquest episodi sense cap gran incendi.

El conseller ha agraït “la implicació dels més de 5.000 servidors públics, entre bombers professionals, bombers voluntaris, agents rurals i protecció civil, que han estat al capdavant de la lluita contra el foc. Una feina que se suma a la dels Mossos, el SEM o la Creu Roja”. Elena ha destacat també “la contribució imprescindible de les ADF, voluntaris, pagesos i persones a títol individual. Hem demostrat tenir un país a l’alçada de la dificultat que hem viscut aquest estiu”, ha dit.

Elena ha manifestat que, aquest estiu, 6 de cada 10 incendis han estat causats per l’activitat humana, un 40% han estat a causa de negligències i un 20% intencionats.

En aquest context, el conseller ha assegurat que “seguirem posant més recursos a la lluita contra els incendis. Necessitem ampliar els recursos en la lluita contra els incendis, tant en l’extinció com en la prevenció que es fa durant tot l’any”. 

Elena ha recordat que en pocs dies, ha començat la formació dels 250 bombers i bomberes que s’incorporaran al cos els propers més, i “hem obert una nova convocatòria de 250 places més amb un accent especial per captar dones. L’any vinent obrirem una nova convocatòria de 250 places, i complirem així les 1.000 a què ens vam comprometre”.

Finalment, el conseller ha avançat que està previst també per l’any vinent 100 noves places d’Agents Rurals, “per acostar-nos als 800 que necessita un cos que fa una feina indispensable”.

Campanya Forestal 2021

La Campanya Forestal 2021 tècnicament no ha finalitzat i continua oberta per als Bombers de la Generalitat, tot i que el període de més risc hagi passat. La desestacionalització provocada pel canvi climàtic ha portat a la possibilitat de tenir risc d’incendi forestal tot l’any. En aquest aspecte, Joan Ignasi Elena ha alertat que “cal seguir amb l’actitud d’alerta”.

Amb l’objectiu d’adaptar-se als diversos episodis de risc del passat estiu i donar una millor resposta operativa, els Bombers durant els darrers anys han estat implementant un seguit de mesures organitzatives.

Amb el desplegament dels seus Centres de Comandament al lloc on es produeix l’incendi, els Bombers de la Generalitat reforcen les posicions de suport  (suport operatiu, d’aspectes de seguretat, de maniobres GRAF, de mitjans aeris i de logística, entre d’altres àrees) i milloren la seva resposta organitzativa i la seguretat per fer-ne front. En els centres de comandament també es realitza la coordinació de tots els grups actuants amb una mateixa dinàmica de treball i sota un únic pla d’acció.

S’ha incorporat també un àmbit tan important com és la integració de la seguretat de tot el personal que treballa en l’incendi. Aquest aspecte va ser especialment important en l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, quan es va produir un importantíssim pirocumulonimbus que va condicionar les operacions i estratègies d’extinció.

Els Agents Rurals han activat el nivell 3 del Pla Alfa en 29 jornades aquest estiu

Els Agents Rurals aquest estiu han activat el nivell 3 del Pla Alfa que restringeix l’accés a massissos forestals en un total de 29 jornades, mentre que en 4 dels darrers 10 anys no es va haver d’activar ni en una sola ocasió.

En algunes zones, com l’Alt Empordà, el nivel 3 del Pla Alfa ha estat activat fins a 25 dies aquest estiu. Fins ara l'any amb el màxim d’activacions va ser el 2012, amb un total de 13 vegades.

Els incendis forestals i episodis de risc més destacats

L’incendi forestal del passat 21 de març a Senan (Conca de Barberà), on van cremar 41,44 hectàrees de vegetació, va ser la primera mostra de la dificultat de la Campanya Forestal. El règim de pluges fins a l’inici de l’estiu no va reduir la sequera acumulada i va comportant un inici de campanya amb un risc d’incendi considerable.

De fet, durant el mes de juny, ja es va haver de fer front a una situació de simultaneïtat d’incendis, amb episodis importants a Gratallops (dia 12) i Argentona (dia 24). També aleshores es va treballar en incendis agrícoles de més de 70 hectàrees, a Balaguer la Noguera (dia 23), Alfarràs i Peralada (dia 27). Als volts de Sant Joan ja es va produir un primer moment de risc extrem d’incendi forestal.

Entre el 10 i el 26 de juliol es va repetir un segon període de risc extrem. El dia 13 es va produir un primer episodi a tocar d’una carretera a Lloret de Mar i poc després, a Castellví de Rosanes i Martorell, en un incendi que va afectar bosc entre l’AP7 i l’A2. Aquest últim incendi, que va cremar 195ha, certificava la situació crítica en què es trobava l’entorn metropolità de Barcelona, una situació que es va anar estenent al litoral. Així, el dia 17 de juliol l’incendi de Llançà cremava 400 hectàrees, i el dia 22, 75ha a Torroella de Montgrí.

L’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, del dia 24, va superar en alguns moments la capacitat d’extinció, amb velocitats de propagació que puntualment van arribar als 6 km/h, i la formació d’un pirocúmul que va obligar a redistribuir efectius sobre el terreny i redissenyar l’estratègia d’atac. Aquest incendi, amb un potencial de 5600 has, va poder ser controlat en arribar a les 1657.

El mes d’agost, que va començar amb una de les més onades de calor més importants de les darreres campanyes, va ser el tercer moment de risc extrem de la campanya. Entre la nit del dia 11 i el 12, diversos incendis de vegetació van afectar municipis com Almatret, Baronia de Rialb, Vimbodí i Poblet, Santa Maria de Miralles, Figaró-Montmany i la Pobla de Massaluca, i una setmana més tard a la vall de Rialb, en una zona de molt difícil accés.

L’arribada del mes de setembre ha suposat una davallada de les temperatures i l’arribada de diverses tempestes que han fet reduir considerablement el risc d’incendi arreu del país. Tot i això, també hi ha hagut tempestes seques amb aparell elèctric, que han obligat el Cos de Bombers a treballar intensament per evitar el creixement i la simultaneïtat d’incendis.

Encara hi ha algunes bosses amb sequera preocupant arreu de Catalunya, per la qual cosa els Bombers de la Generalitat consideren que la Campanya, tècnicament, encara no ha finalitzat.

 

 

 

1  

Fitxers adjunts

Distribució del nombre d'incendis forestals i hectàrees cremades Catalunya per comarques

Distribució del nombre d'incendis forestals i hectàrees cremades Catalunya per comarques
PDF | 108