Salut

Carnet donant

18 de setembre de 2021, Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia

Les donacions efectives de medul·la òssia segueixen augmentant a Catalunya al marge de la Covid-19

query_builder   18 setembre 2021 08:57

event_note Nota de premsa

18 de setembre de 2021, Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia

Les donacions efectives de medul·la òssia segueixen augmentant a Catalunya al marge de la Covid-19

  • Avui, 18 de setembre, celebrem el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia.
  • El 2021 segueix la tendència a l’alça de la donació de medul·la òssia, amb més donants inscrits al Registre de donants de medul·la òssia d’Espanya (REDMO) i més persones que han fet efectiva la donació, segons les dades que recopila la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia.
  • La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia celebra el 30è aniversari de la creació del REDMO, i comparteix una peça audiovisual en què explica tot el camí que ha recorregut el Registre des dels seus inicis.

Tot i la pandèmia de la COVID-19, la donació de medul·la òssia segueix augmentant a Catalunya. En el dia d’avui, s’han inscrit al REDMO, el Registre de donants de medul·la òssia d’Espanya, creat i gestionat des de fa 30 anys per la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, més persones que el 2020. A més, gràcies a la millora de les tipificacions HLA (les dades immunològiques dels donants enregistrats) i el rejoveniment dels donants inscrits al REDMO, han augmentat els donants efectius respecte als anys anteriors. Uns donants, nacionals i internacionals, que han permès realitzar, en els primers vuit mesos de l’any 2021, un 16% més de trasplantaments de progenitors hemopoètics que el mateix període de l’any passat i un 5% respecte al 2019.

Durant els primers vuit mesos de l’any 2021, s’han dut a terme 38 col·lectes de donants catalans de medul·la òssia; 3 més que el mateix període de l’any passat (+8,6%) i 16 més que el 2019 (+72,7%). Aquestes dades mostren com la COVID-19 no ha afectat la tendència a l’alça de la donació efectiva observada en els darrers anys (taula).

Taula. Evolució de les col·lectes de donants efectius de progenitors hemopoètics a Catalunya

 

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021*

Donants efectius

1

10

10

13

19

25

43

36

53

38*

*Període gener-agost.

Aquest augment de la donació efectiva està directament relacionat amb dos fets fonamentals: l’augment dels donants voluntaris inscrits al REDMO i la seva millora qualitativa.

Des de gener i fins al 31 d‘agost de 2021 s’han inscrit 4.901 nous donants voluntaris catalans al REDMO, un augment del 19,1% si es compara amb el mateix període de 2020 (4.114). En relació al 2019 però, encara estan per sota (5.637), motiu pel qual s’han de seguir reforçant les campanyes de conscienciació social, principalment entre els joves.

D’altra banda, la millora de les tipificacions HLA ha facilitat els processos de cerca dels possibles donants. A més, la incorporació d’un perfil de donant més jove, de 18 a 40 anys, i amb cada vegada més presència d’homes, tot i ser encara minoritaris, ha millorat la seva elegibilitat. Cal recordar que el perfil de donant home d’entre 18 i 40 anys es relaciona amb millors resultats posttrasplantament, és el més sol·licitat pels equips de trasplantament i, en conseqüència, té més possibilitats de convertir-se en donant efectiu, per aquest motiu cal insistir en la necessitat de promoure la donació en aquest segment poblacional.

A diferència d’altres comunitats autònomes, a Catalunya hi ha dos centres sanitaris designats per fer les col·lectes dels progenitors hemopoètics (dels donants voluntaris efectius). L’extracció es realitza en un centre o un altre en funció de la font de cèl·lules que s’utilitzarà en el trasplantament. Si la font seleccionada és la medul·la òssia, l’extracció es fa a l’Hospital Clínic de Barcelona. I si la font escollida és la sang perifèrica, els donants van al Banc de Sang i Teixits de l’Hospital de Sant Pau per efectuar l’extracció. D’aquesta manera, quan hi ha un potencial donant, segons la font escollida per l’equip de trasplantament i el mateix donant, s’organitza el procediment d’extracció en un centre o un altre. Un model que ha demostrat el seu bon funcionament i és una referència a l’Estat.

“La tasca conjunta del REDMO, el BST, l’OCATT, els centres de col·lecta i els centres de trasplantaments al llarg d’aquests anys han fet que, avui dia, Catalunya sigui la comunitat que més donacions està proporcionant en el conjunt del país i a la resta del món. Per tant, hem d’estar molt orgullosos de la tasca desenvolupada al llarg de tot aquest temps”, declara Enric Carreras, director del REDMO.

Més donants, més trasplantaments

Gràcies a les persones inscrites al REDMO i, en general, al Registre mundial de medul·la òssia, els hospitals catalans han realitzat, entre els mesos de gener i agost de 2021, 81 trasplantaments de progenitors hemopoètics de donants no emparentats, un 15,7% més que el mateix període de l’any 2020 (70) i un 5,1% més que el 2019 (77).

30 anys del REDMO

“En aquest dia tan assenyalat, volem felicitar la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia per la posada en marxa del REDMO ara fa 30 anys. Un Registre que no ha parat de créixer en nombre de donants voluntaris al llarg d’aquests anys i que ha permès, gràcies als professionals que el gestionen diàriament i als donants que han pogut fer efectiva aquesta donació, salvar les vides de milers de persones, tant a Catalunya com a Espanya i a la resta del món”, ha declarat Jaume Tort, director de l’OCATT, l’Organització Catalana de Trasplantaments.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia comparteix una peça audiovisual en la qual explica tot el camí que ha recorregut el Registre des dels seus inicis. El vídeo combina testimonis institucionals, com el del tenor Josep Carreras, president de la Fundació que porta el seu nom, així com la història de pacients trasplantats gràcies a un donant no emparentat i de donants de medul·la òssia que han fet efectiva una donació al llarg d'aquests 30 anys. (Vídeo: https://youtu.be/mLsOIOZzlvc).

El REDMO, com la resta de registres del món, forma part del Registre mundial de donants de medul·la òssia. Aquest Registre compta amb 39 milions de donants a tot el món, incloent-hi les unitats de sang de cordó umbilical. És la font on es realitzen les cerques internacionals per a qualsevol pacient que necessiti trobar un donant de medul·la òssia per rebre un trasplantament.

A 31 d’agost, el REDMO comptava amb 446.561 donants inscrits, xifra molt propera als 500.000, que era l’objectiu marcat pel Pla nacional de medul·la òssia per al 2022, dels quals 65.880 estan enregistrats avui, dia 18 de setembre, a Catalunya.

Rellançament de ‘Un Match x Una Vida’

Donar informació de qualitat és un dels compromisos adquirits. Per això, amb motiu del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’Organització Nacional de Trasplantaments, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, el Banc de Sang i Teixits i l’OCATT rellancen la campanya 'Un Match x Una Vida' que busca fomentar la donació de medul·la i atraure potencials donants d'entre 18 i 40 anys, especialment homes, per ajudar a assolir els 500.000 donants inscrits al REDMO.

Al web unmatchxunavida es pot trobar el vídeo promocional i tota la informació necessària per registrar-se com a donant. Només el 2019, any del seu llançament, la repercussió mediàtica de la campanya es va traduir en més de 50.000 reproduccions del vídeo, 4.000 seguidors a xarxes socials i més de 170 aparicions en mitjans de comunicació. Amb aquest nou impuls a la campanya, es persegueix que el missatge segueixi calant en la societat i, especialment, entre els joves.

La donació, un gest solidari fonamental

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que, en unes condicions més difícils que mai, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Sobre l'OCATT

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és l'entitat que depèn del Departament de Salut, responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l'extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l'intercanvi d'òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. També correspon a l’OCATT fer activitats informatives sobre la donació d'òrgans, teixits i cèl·lules; coordinar l'intercanvi d'òrgans, el registre, el seguiment i l’anàlisi dels casos detectats i dels receptors d’un trasplantament; garantir la qualitat del procés de donació, i assessorar el Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia