Direcció General de Comunicació

Diada Nacional de Catalunya a Madrid

Vilagrà: "La nostra prioritat és la defensa del català en el sector audiovisual"

query_builder   21 setembre 2021 20:10

event_note Nota de premsa

Vilagrà: "La nostra prioritat és la defensa del català en el sector audiovisual"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, tanca l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Madrid

Diada Nacional de Catalunya a Madrid

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat avui que ens trobem en un moment “transcendental” en la defensa de la nostra cultura i la llengua i per això “defensarem el català on calgui perquè ens ho juguem tot en els propers anys”. Vilagrà ho ha dit en el marc de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya que s’ha celebrat a Madrid.

La consellera ha denunciat que el català està minoritzat en diversos sectors i, en aquest sentit, és “decisiva la seva presència en el mercat audiovisual” aprofitant que s’ha d’ajustar la norma europea. És per aquest motiu, que el Govern negocia amb La Moncloa perquè es garanteixi la protecció del català en la llei espanyola que s’està tramitant. “La normativa ha de preveure quotes pel català d’una forma clara i una ferma protecció de la producció audiovisual en català. Ara per ara, l’esborrany que s’ha fet públic és una amenaça perquè no inclou aquests conceptes i per això estem desplegant tots els mecanismes per canviar-lo”, ha matisat. També ha advertit a l’executiu espanyol que ha d’apostar per “una defensa activa del català perquè tot el que sigui el contrari suposa no entendre el plurilingüisme. Per tant, la nostra prioritat és la defensa del català en el sector audiovisual”. A més, el Govern reformarà la llei audiovisual catalana, que data del 2005, per posar al dia tot el sector audiovisual.

Al marge de la llengua, Vilagrà ha volgut remarcar l’èxit de la mobilització de l’independentisme durant la Diada i ha subratllat que el 80% dels catalans i catalanes volen una resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol. I ha afegit: “Hem de veure la mesa de negociació com una oportunitat amb els objectius clars de l’amnistia i l’autodeterminació”. La consellera ha apuntat que la comunitat internacional ha donat senyals per afavorir aquest procés de diàleg i “esperem que l’Estat escolti atentament i estigui a l’altura de les circumstàncies”.

En el mateix acte, on també hi ha participat la Delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, hi ha hagut una nova edició dels premis Amic de Blanquerna. Aquest any els guardonats han estat: Cristina Villanueva, periodista; Ramon Aldea, estudiant Aules de Català; Carmen Desviat, clienta de la llibreria Blanquerna; Charo Rubio, extreballadora a la Delegació del Govern a Madrid; David Peidró, filòsof i professor; Jaime Ferri, professor titular de la Universitat Complutense Madrid; i el Centro Sefarad-Israel Madrid amb Esther Bendahan, directora cultural, i Miguel de Lucas, director general.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia