Empresa i Treball

SOC

Empresa i Treball destina per primera vegada una línia per al foment de la contractació de les persones trans* dotada amb 4M d'euros

query_builder   22 setembre 2021 10:08

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball destina per primera vegada una línia per al foment de la contractació de les persones trans* dotada amb 4M d'euros

Aquesta nova línia de polítiques d’ocupació s’emmarca dins el programa ‘Treball i Formació’ del SOC dissenyada per atendre persones aturades de col·lectius vulnerables, especialment les dones

La inversió total del programa és de 42 milions d’euros i es preveu superar les 1.800 persones contractades

El Departament d’Empresa i Treball, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha publicat la convocatòria del programa “Treball i Formació”, una política de foment de l’ocupació que subvenciona la contractació de persones en situació d’atur i pertanyents a col·lectius amb més dificultats per accedir al món laboral i, per tant, major risc d’exclusió social. A més del contracte laboral a jornada completa durant un any, el programa inclou formació per a l’adquisició de competències professionals i transversals, així com acompanyament per afavorir la inserció laboral de la persona beneficiària. En total, la inversió és de 42 milions d’euros i es preveu superar les 1.800 persones contractades.

La novetat de la convocatòria d’aquest any és la línia destinada a la contractació de persones trans*, ja que es tracta d’un col·lectiu que pateix encara discriminacions en molts àmbits, també el laboral, i amb veritables dificultats per trobar feina: aproximadament un 85% de les persones trans* estan desocupades. Aquest fet condemna moltes d’aquestes persones a l’exclusió social. La previsió inicial –tot i que depèn de les sol·licituds de facin les entitats socials contractadores- és destinar a aquesta línia aproximadament 4 milions d’euros, que es traduirien en gairebé 200 persones trans* contractades.

A més de les persones trans*, la convocatòria 2021 de “Treball i Formació” estableix com a col·lectiu prioritari les dones –especialment les que es troben en situació de major vulnerabilitat, com víctimes de violència masclista, desocupades de llarga durada o famílies monomarentals- i es destinen a la seva contractació més recursos que mai en aquest programa. En concret, 21 milions d’euros que generarien prop de 900 contractacions. Actualment, el 55% de les persones en situació d’atur són dones.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat la importància que per primera vegada hi hagi una línia específica per a persones trans*, un “primer pas per revertir la situació d’injustícia que pateixen”. Torrent ha afirmat que el programa és un “instrument important per superar l’impacte de la covid-19 en el món laboral i crear ocupació” i ha destacat “l’elevat increment dels recursos que destina el Departament al foment de la contractació durant aquest segon semestre de l’any”. Per a Torrent, aquestes polítiques actives d’ocupació “demostren el compromís del Govern per generar oportunitats a les persones en situació de major risc d’exclusió, especialment les dones i les persones trans*”. “Combatre la bretxa de gènere en l’ocupació ha de ser una prioritat per a construir un país realment just”, ha reblat, i ha afegit que “aquestes mesures són imprescindibles per acabar amb les desigualtats estructurals existents a la nostra societat”.

En la mateixa línia s’ha expressat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha destacat com aquest programa es fruit “d’un treball acurat i responsable, respectuós amb les persones i que avança en l’impuls de les polítiques d’equitat fonamentades en una distribució justa dels drets i les oportunitats, sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència.” La consellera Verge també ha reconegut que aquests programes per a dones en situació de vulnerabilitat i per persones trans* no solucionaran el gran biaix que encara vivim però és un gran pas per trencar unes dinàmiques que revictimitzen aquestes persones. Cal que les empreses i tota la societat entengui que la diversitat és una riquesa i des d’aquí l’hem de valorar”. També ha destacat la feina feta des de la Direcció General de Polítiques LGBTI+, en coordinació amb el SOC i en col·laboració de les entitats i persones trans*, que ha permès oferir un programa adequat a les necessitats del col·lectiu.”

 

Línia per a les entitats locals: 26 milions d’euros i 1.128 contractes

El programa “Treball i Formació” inclou dues línies d’ajuts: una destinada a entitats locals (ajuntaments i consells comarcals) i una altra per a entitats sense ànim de lucre. Amb la primera, que compta amb un pressupost de 26 milions d’euros, se subvencionen contractes de treball amb formació i acompanyament per a dos col·lectius:

  • Dones. S’hi destinen 13 milions d’euros i es preveu contractar 564 dones. Podran participar les dones desocupades que es trobin en una de les situacions següents:
    • Les dones víctimes de violència masclista. Tindran caràcter preferent les dones que siguin mares monoparentals.
    • Les dones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada no perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni d’ajuts. S'entén per dones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada, les dones inscrites al SOC com a demandants d'ocupació no ocupades com a mínim durant 6 mesos en els darrers 24 mesos. En aquest apartat, també es prioritzen les mares monoparentals i les dones que no tinguin la cotització suficient perquè se'ls reconegui la pensió de jubilació quan arribin a l'edat.
  • Persones majors de 45 anys en situació de desocupació. També s’hi destinen 13 milions d’euros i es preveu la contractació de 564 persones.

El termini de presentació de sol·licituds de les entitats locals és de 10 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació al DOGC. L’execució del projecte s’ha d’iniciar com a molt tard el 31 de desembre de 2021. El programa té una durada de 14 mesos i ha de finalitzar com a màxim el 28 de febrer de 2023.

 

Línia per a entitats sense ànim de lucre: 16 milions d’euros i 690 contractes

L’altra línia del programa “Treball i Formació” s’adreça només a les entitats sense ànim de lucre amb centre de treball a Catalunya. Mitjançant aquesta línia se subvencionen, amb un total de 16 milions d’euros, contractes de treball amb formació i acompanyament a tres col·lectius:

  • Dones. Poden participar les dones que es trobin en una de les situacions següents:
    • Dones en situació d’atur inscrites al SOC com a demandants d'ocupació.
    • Dones víctimes de violència masclista.
    • Es prioritzaran dones monoparentals, dones amb responsabilitats familiars i dones en situació de discriminació per lloc de procedència, ètnia o religió.
  • Persones trans*.
  • Persones en situació de desocupació de llarga durada. Persones inscrites al SOC com a demandants d'ocupació no ocupades durant sis mesos en un període de 18 mesos, de forma continuada o no.

La previsió és que es destinin, aproximadament, 8 milions d’euros a la línia Dona, 4 milions a la línia Trans* i 4 milions a la línia de persones desocupades de llarga durada, tot i que no hi ha una distribució prèvia del pressupost i, finalment, dependrà de les sol·licituds que presentin les entitats contractadores. En total, es preveu la contractació de 690 persones.

En aquesta línia, el termini de presentació de sol·licituds per part de les entitats socials és de 15 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació al DOGC. L’execució del projecte s’ha d’iniciar com a molt tard el 31 de desembre de 2021. El programa té una durada de 14 mesos i ha de finalitzar com a màxim el 28 de febrer de 2023.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia