• Insisteix en la necessitat que el Govern català pugui cogestionar els fons europeus i decidir els projectes transformadors i estratègics que l’economia catalana necessita 
  • Calcula que el PIB català podria tancar l'any amb un creixement una mica per sobre del 6% 
El conseller Giró durant l'entrevista

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha assegurat avui que “la pressió fiscal no augmentarà a Catalunya amb els pressupostos de la Generalitat per al 2022”. Una pressió fiscal que, segons ha recordat, a Catalunya se situa al voltant del 35%, quan la mitjana europea és del 41%. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el màxim responsable de les finances del Govern català ha subratllat que, tot i que no descarta que hi pugui haver “algun retoc” en algun tribut, “el Govern treballa perquè els pressupostos puguin portar bones i justes notícies per a les rendes mes baixes”.

Segons ha explicat el conseller, els treballs per elaborar els pressupostos “estan molt avançats” i el Govern treballa amb l’objectiu de presentar el projecte de llei al Parlament “a mitjans d’octubre”. Pel que fa a les negociacions per aprovar els comptes públics per al proper exercici, Giró ha destacat que “la voluntat i la prioritat” de l’executiu català és pactar-los amb la CUP: “Avui per avui, aquest l’únic escenari que contemplem, perquè és el mandat que tenim de la majoria parlamentària”. Per això, ha demanat als socis d’investidura del Govern “el màxim esforç” per posar-se d’acord i “poder disposar d’aquests pressupostos que tant necessita el país”.

Un país que, segons ha recordat, té una economia amb unes dades que demostren que, en termes generals, ha anat millor que la mitjana d’Espanya i dels països de la Unió Europea. Segons ha apuntat, “l’economia catalana s’està recuperant notablement”, ja que durant el segon trimestre del 2021 el PIB català va créixer un 3,9% i la previsió és que tanqui l’exercici amb un creixement una mica per sobre del 6%. Per al conseller, ara és més important que mai que Catalunya “tingui la vela ben posada per aprofitar els vents favorables que vindran”, tenint en compte també algunes incerteses que poden afectar l’evolució de l’economia com ara la manca d’algunes matèries primeres (microxips, acer o coure), la pujada del preu de l’energia o l’execució dels fons europeus. 

En aquest sentit, durant l’entrevista, ha tornat a lamentar que “la clau i la caixa” dels fons europeus la tingui Madrid. “Si Espanya és un Estat descentralitzat, no s’entén – i és el que passa avui- que hi hagi una gestió dels fons des de Madrid”, ha espetat. És per això que ha demanat una vegada més que Catalunya pugui tenir una gestió més directa i decidir els “projectes transformadors i estratègics” que l’economia catalana necessita i que el conseller ha situat en àmbits com la digitalització, l’automoció, la nova economia, la sostenibilitat i la formació/educació. “No es tracta d’anar donant subvencions, per això ja hi ha altres camins”, ha advertit i ha acabat pronosticant que “d’aquí 6 o 7 anys es veurà quins estats han aprofitat bé els fons europeus”.

“Sí a l’aeroport” però amb condicions

Preguntat per l’aeroport, el conseller ha assegurat que el Govern català diu “sí a disposar d’un millor aeroport” però que s’han de tenir en compte els aspectes socials, mediambientals i econòmics que comporta l’ampliació. “Ningú no pot creure que allargant una pista ja ets un hub internacional. Si no tenim la gestió, no tindrem la garantia de ser un hub, ha assegurat. Finalment, ha afegit que “si realment volem el progrés del país, demanem que s’acabi el dèficit fiscal i d’inversions, sinó, no ens en sortirem”.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78