Després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), que desestima el recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Generalitat de Catalunya contra el Reial Decret Llei 20/2020 que regula l’Ingrés Mínim Vital (IMV), el departament de Drets Socials manifesta:

 

  • Que el recurs de la Generalitat reclamava la gestió íntegra de l’Ingrés Mínim Vital (IMV). Considerem, tal com es fa palès a través del vot particular a la sentència, que es vulneren les competències del Govern de Catalunya en matèria de gestió íntegra i execució de la modalitat no contributiva de la Seguretat Social (article 165 EAC), i les competències exclusives en matèria de serveis socials (art. 166 EAC).

 

  • Que la sentència és contrària a la jurisprudència prèvia del TC i suposa una recentralització de funcions de caràcter executiu sobre un àmbit de competència de la Generalitat, competències que s’exerceixen, per exemple, amb les pensions no contributives d’invalidesa o de jubilació, gestionades des de 1990. No trobem cap raó que justifiqui l’assumpció, per part l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), de la competència per al reconeixement i el control de la prestació econòmica de l’IMV.

 

  • Que Catalunya disposa, des de l’any 2017, d’una Renda Garantida de Ciutadania (RGC) que té la mateixa finalitat que l’IMV, creat posteriorment per l’Estat. Per tant, les dues prestacions comporten un conjunt d’actuacions de gestió i reconeixement referides als propis serveis socials que necessàriament haurien de correspondre a Catalunya que en té la competència.

 

  • Reiterem la necessitat del traspàs de la gestió i de la resolució ja que considerem que una gestió de proximitat podria millorar la seva aplicació i evitar la complexitat de la tramitació. Aquest traspàs ha de venir acompanyat d’un conveni que garanteixi els mitjans econòmics, materials, humans i els aplicatius informàtics necessaris per gestionar aquesta prestació.

  • La consellera Cervera demà, en la reunió que mantindrà amb el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, expressarà la disconformitat amb aquesta sentència, que suposa una involució en les competències de la Generalitat, exercides des de fa més de 30 anys, i va clarament en detriment d’una bona atenció a les persones que més ho necessiten.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat IMV

Comunicat IMV
PDF | 330