• S’ha posat en marxa de manera urgent amb una primera línia de subvencions de 9 milions d’euros de suport a actuacions de reindustrialització i nous projectes d’inversió del sector industrial

 

  • Aquesta és la primera de les tres actuacions immediates emmarcades en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025

 

El Departament d’Empresa i Treball destina un total de 9 milions d’euros en subvencions de suport a actuacions de reindustrialització i nous projectes d’inversió del sector industrial i de serveis a la producció. Aquesta partida s’emmarca en el fons per a inversions industrials estratègiques que s’ha posat en marxa de forma urgent a través del nou Pacte Nacional per a la Indústria 2022 – 2025. La prioritat del Departament és que la indústria recuperi pes en el sistema productiu català, cercar inversions i promoure nous projectes industrials.

La dotació total del fons serà de 20 milions d’euros, a partir de l’activació d’aquesta nova línia, i de l’ampliació d’altres existents, com la d’Alt Impacte (amb un increment de 5’5ME), els Cupons 4.0 (+3ME); Innotec (+1’5ME) i IRC (Clústers) (+1ME).

El conseller Roger Torrent va avançar aquesta mesura durant la celebració de la primera reunió de la Taula pel Pacte Nacional per a la Indústria celebrada el passat 10 de setembre, en què també va detallar dues accions més d’urgència que es desplegaran les properes setmanes: l’Oficina per a la Transformació de la Indústria de la Mobilitat i l’Automoció; i el codi de bones pràctiques per a ordenar i millorar els processos de reindustrialització. “No ens podem permetre perdre cap oportunitat. És per això que, en paral·lel als treballs per aprovar el PNI a principis del 2022, el Govern impulsa mesures d’urgència determinants per a garantir l’èxit dels processos de reindustrialització en els que estem immersos”, ha explicat. Torrent ha afegit que “l’actual context ens obliga a actuar amb celeritat per encarar amb garanties els canvis profunds que està experimentant la indústria de l’automoció”.

Línia de 9 milions d’euros

L’objectiu d’aquests nous ajuts és contribuir a mitigar els efectes que la Covid-19 ha generat sobre la indústria catalana amb mecanismes d'estímul econòmic a aquestes actuacions de reindustrialització, especialment centrades en les alternatives obertes en les taules de reindustrialització dels tancaments de plantes industrials anunciats en els darrers mesos a Catalunya. L’import màxim de l’ajut serà d’1,8 milions d’euros per projecte i s’estructuren en les següents línies: 

  • Subvencions a projectes de reindustrialització que contribueixin a tornar a posar en marxa o continuar l’activitat de centres productius on s'ha produït un tancament o deslocalització.
  • Subvencions a projectes que incorporin a centres productius existents llocs de treball afectats per situacions de tancament, reducció d'activitat o deslocalització, acordat en el marc del procediment del període de consultes de l'expedient de regulació d'ocupació entre empresa i representants socials.
  • Subvencions a projectes per a la realització d'inversions industrials en actius fixes a Catalunya i/o que alhora comportin un increment net de llocs de treball.
  • Subvencions a projectes d'adquisició d'empreses industrials o de serveis a la producció en situació de dificultat que hagin comunicat aquesta situació al Departament d'Empresa i Treball.
  • Subvencions a la realització d'anàlisis d'oportunitats empresarials per tal d'aconseguir aliances estratègiques, fusions i adquisicions entre empreses del sector industrial.

El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el proper 31 d’octubre.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si considerem les diferents activitats associades a aquest sector. La indústria és un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, al temps que ha d’aprofitar tots els avantatges que la digitalització li pot aportar per continuar sent competitiva.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________